Box to Box

Για την Νιούκαστλ έχει μεγαλύτερη σημασία αυτός ο τίτλος, αλλά και για τη Γιουνάιτεντ θα είναι το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής!

Για την Νιούκαστλ έχει μεγαλύτερη σημασία αυτός ο τίτλος, αλλά και για τη Γιουνάιτεντ θα είναι το πρώτο βήμα μιας νέας εποχής!

Πριν από περίπου μισό αιώνα, οι δύο ομάδες είχαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό τροπαίων. Πλέον, η διαφορά είναι χαοτική, αλλά σε ένα βράδυ… τελικού, το παρελθόν δεν παίζει «μπάλα», εν αντιθέσει με την επιθυμία και με το πόσο θες να στεφθείς τροπαιούχος στο φινάλε. Η Νιούκαστλ μοιάζει να το έχει περισσότερο ανάγκη, τη στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει μπροστά της μία μοναδική ευκαιρία για να επιβεβαιώσει πως άλλαξε εποχή! 

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα. Ο τελικός του Λιγκ Καπ και η αναμέτρηση μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Νιούκαστλ βρίσκονται πλέον πιο κοντά από ποτέ. Ένα τρόπαιο που ναι μεν δεν αποτελεί το σημαντικότερο στο «Νησί», ούτε έχει φυσικά τη λάμψη της Premier League ή αυτή του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού στον κόσμο, του FA Cup, αλλά αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην πορεία της σεζόν και στην μετέπειτα ψυχολογική και αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων.

Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θα είναι ο ιδανικός τρόπος για να δείξει πως επέστρεψε. Πως είναι εδώ, πως η πορεία της και η βελτίωση που επιδεικνύει με τον Έρικ Τεν Χαγκ στον πάγκο, δεν είναι τυχαία και πως μόνο συγκυριακό δεν είναι το γεγονός, πως τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται μέσα σε κάθε στόχο που είχε θέσει ως προτεραιότητα στην αρχή της σεζόν.

Δεν μπορούμε να πούμε αν διεκδικεί ξεκάθαρα την Premier League, καθώς δύο ομάδες βρίσκονται από πάνω της, αλλά δείχνει να «κλειδώνει» μία θέση στο επόμενο Champions League, συνεχίζει στο FA Cup, σημείωσε μία τεράστια πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα και βρίσκεται στους «16» του Europa League και είναι στον τελικό του Λιγκ Καπ, με φόντο το πρώτο της τρόπαιο στη μετά – Σερ Άλεξ εποχή, με τον Ολλανδό στον πάγκο.

Από την άλλη πλευρά, για τη Νιούκαστλ των Σαουδαράβων ένας ενδεχόμενος τίτλος, ο πρώτος μετά το 1969, θα είναι ιδανικός για να κάνει άπαντες να αντιληφθούν πως μεγαλώνει. Εξελίσσεται, αναπτύσσεται διαρκώς και όλα αυτά έχουν φυσικά προκύψει με έναυσμα την αλλαγή της ιδιοκτησίας της.

Μαζί με την αποχώρηση του Μάικλ Άσλεϊ από τον πάγκο, έφυγε και το «μαύρο σύννεφο» της γκρίνιας πάνω από τον σύλλογο, οι Σαουδάραβες αναπτέρωσαν το ηθικό του κόσμου της, την παρέλαβαν τελευταία στην βαθμολογία και περίπου 15 μήνες μετά, διεκδικούν επιτέλους έναν τίτλο, στον πρώτο τελικό της ομάδας μετά το 1999.

Τότε, είχε ηττηθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0, αλλά η διαφορά ήταν χαώδης, καθώς οι «καρακάξες» του Νίκου Νταμπίζα συναντούσαν τους «κόκκινους διαβόλους» του… τρεμπλ, έχοντας κατακτήσει πρωτάθλημα, Champions League και φυσικά το Κύπελλο.

Φέτος, η διαφορά μεταξύ τους δεν μοιάζει τόσο χαοτική και αν θέλει κάποιος να μιλήσει για… χάος, ας κοιτάξει την διαφορά στους τίτλους μεταξύ των δύο ομάδων σήμερα, συγκριτικά με το τι συνέβαινε όταν η Νιούκαστλ κατακτούσε το τελευταίο της τρόπαιο.

Διότι το 1969, επικρατούσε της Ούιπεστ στο Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, έφτανε τους 11 τίτλους και δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τους «κόκκινους διαβόλους», που είχαν επίσης τον ίδιο αριθμό κατακτήσεων, με επτά πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στην κορυφή των πιο επιτυχημένων αγγλικών ομάδων συνολικά, αναφορικά με τις κατακτήσεις, μαζί με τη Λίβερπουλ, ενώ η Νιούκαστλ είναι η 9η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Όπως όμως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά είναι ιστορία και σήμερα, δεν θα παίξουν μπάλα στο χορτάρι του Wembley. Θα μετρήσει η καρδιά, η ψυχή και η επιθυμία, με τη Νιούκαστλ να μοιάζει πως έχει έναν τίτλο, τον πρώτο της στον 21ο αιώνα, μεγαλύτερη ανάγκη.

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να προβούμε σε προβλέψεις, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως στις δύο φορές που έχουν τεθεί αντιμέτωπες φέτος, μετρούν ισάριθμες ισοπαλίες, την στιγμή που δύο από τους τέσσερις τελευταίους τελικούς – και ο πιο πρόσφατος ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τσέλσι – οδηγήθηκαν σε παράταση.

Δεν αποκλείεται να δούμε κάτι ανάλογο, από τη στιγμή που το σύνολο του Έντι Χάου είναι η ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες στη σεζόν. Το μόνο σίγουρο είναι όμως πως θα πάμε σε έναν τελικό λεπτομερειών, με τη Νιούκαστλ να το θέλει πολύ και τη Γιουνάιτεντ να ατενίζει το τρόπαιο ως μία ιδανική ευκαιρία για να επιβεβαιώσει πως άλλαξε… εποχή!

Πηγή: England365.gr

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0