Box to Box

Οι «αυστηροί» Γερμανοί υποκλίθηκαν στον, 18χρονο τότε, Πελέ στο Μίλερντορ του Σαν Πάουλι!

Οι «αυστηροί» Γερμανοί υποκλίθηκαν στον, 18χρονο τότε, Πελέ στο Μίλερντορ του Σαν Πάουλι!

Αντίπαλος με μία Μικτή ομάδα του Αμβούργου, ο Πελέ πάτησε για πρώτη φορά γερμανικό έδαφος το 1959. Στο ιστορικό Μίλερντορ της Σαν Πάουλι ο Βραζιλιάνος... Θεός της μπάλας «μάγεψε» τους Γερμανούς, έναν χρόνο μετά την κατάκτηση του πρώτου Μουντιάλ του.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Η περιοδεία της Σάντος ανά την Ευρώπη για το «αξιοθέατο» που ονομαζόταν Πελέ πήρε σύντομα σάρκα και οστά. Οι Βραζιλιάνοι... μυρίστηκαν χρυσό και οι κυνικοί Ευρωπαίοι γνώριζαν ότι θα παρακολουθούσαν σε κάθε φιλικό παιχνίδι, ένα στιλ ποδοσφαίρου το οποίο δεν ήταν καθόλου γνώριμο σε εκείνους.

Ήδη είχαν πάρει μία γεύση από τα... μαγικά του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο στα γήπεδα της Σουηδίας. Ο 17χρονος θαυματουργός Πελέ πήρε από το χεράκι τη Βραζιλία και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμπίου Κυπέλλου. Ο ίδιος έκρινε τον τελικό. Και όχι μόνο. Ο απόλυτος θρίαμβος. Όλοι έπιναν νερό στο όνομά του. Μία ολόκληρη χώρα στα πόδια του.

PELE_333333.jpg

Και αποθέωση σε όποια στάση κι’ αν έκανε το... τρένο της χαράς που λεγόταν Σάντος. Επί γερμανικού εδάφους, οι αυστηροί (ποδοσφαιρικά και μη) εκπρόσωποι της χώρας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους Λατίνους εραστές της μπάλας. Συνηθισμένοι βέβαια σε μία πιο τακτική έκδοση του αθλήματος, αν μη τι άλλο τα όσα ακούστηκαν από Σουηδία μεριά την προηγούμενη χρονιά, κίνησε την περιέργεια των παρευρισκόμενων.

PELE_11111.jpg

Τον Ιούνιο του 1959 η θρυλική βραζιλιάνικη ομάδα ρίχνει άγκυρα στο Αμβούργο. Από τις πλέον πολιτισμικές πόλεις της Γερμανίας, ταίριαζε γάντι το σκηνικό με τη διεξαγωγή αυτού του φιλικού. Σκόπιμα άλλωστε δεν χρησιμοποιήθηκε κάποια «σοβαρή» ομάδα της Γερμανίας τότε, όπως το Αμβούργο ή η ίδια η Σαν Πάουλι, που φιλοξένησε στο ιστορικό Μίλερντορ τη συγκεκριμένη φιλική αναμέτρηση.

Επί του αγωνιστικού του πράγματος, δεν χωρά και μεγάλη ανάλυση. Και χωρίς τον Πελέ η Μικτή του Αμβούργου δεν θα είχε τύχη απέναντι στη Σάντος. Το τελικό 6-0 τα λέει όλα για την παράσταση των Βραζλιάνων στη γερμανική πόλη. Τα «λευκά άλογα», όπως αποκάλεσαν τότε τη συγκεκριμένη αρμάδα, πρόσφερε άπλετο θέαμα και σύμφωνα με μαρτυρίες ορισμένων θεατών, ήταν ότι πιο διασκεδαστικό είχαν δει έως τότε.

PELE_22222.png

Περιττό να αναφέρουμε ότι το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Κόσμος περίμενε εν τέλει ακόμα και έξω από το γήπεδο. Μικροί και μεγάλοι περικύκλωσαν τον Πελέ, ζητώντας του ένα αυτόγραφο σε περιοδικά ή στα καπελάκια τους. Ακόμα και οι πειθαρχημένοι Γερμανοί δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στον νεαρό Έντσον. «Μπούκαραν» στο γήπεδο, τον αγκάλιασαν, τον αποθέωσαν.

Τότε ήταν μόνο η αρχή της πολύκροτης καριέρας του. Ήδη ήταν πασίγνωστος στο παγκόσμιο στερέωμα, αν και μόλις στα 18 χρόνια του. Κι’ όμως, ακόμα και οι «αυστηροί» Γερμανοί υποκλίθηκαν στο Αμβούργο μπροστά στοι μεγαλείο του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0