Box to Box

Γιούλεν Λοπετέγκι: Το μαγικό ραβδάκι του Ισπανού έπιασε τόπο από νωρίς στη Γουλβς!

Γιούλεν Λοπετέγκι: Το μαγικό ραβδάκι του Ισπανού έπιασε τόπο από νωρίς στη Γουλβς!
Ικανός, φιλόδοξος, απαιτητικός, ξεχωριστός, εργασιομανής. Χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να επιβιώσεις στην Premier League. Στοιχεία τα οποία διαθέτει ο Γιούλεν Λοπετέγκι και επιθυμεί να τα μεταλαμπαδεύσει στους ποδοσφαιριστές της Γουλβς. Πρώτο δείγμα, στο μακρύ και δύσβατο μονοπάτι προς τη σωτηρία, θετικό. Διότι ο Ισπανός, δεν είναι τυχαίος...
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Η εικόνα της Σεβίλλης το φθινόπωρο ήταν κακή. Οι Ανδαλουσιανοί έμοιαζαν με ακυβέρνητο καράβι, κάτι που αποτυπώθηκε περίτρανα στην La Liga και στο Champions League. Στον έναν θεσμό παραμένει στην επικίνδυνη ζώνη, στον έτερο προκρίθηκε με το ζόρι ως 3η του ομίλου, μπροστά από την Κοπεγχάγη. Ο Γιούλεν Λοπετέγκι έδωσε ότι ήταν να δώσει μία γεμάτη τριετία στην ομάδα και απολύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Γουλβς πραγματοποίησε, το ίδιο προαναφερόμενο φθινόπωρο, ένα από τα χειρότερα ξεκινήματα της ιστορίας της στην Premier League. Μία νίκη σε 10 ματς, δύο νίκες σε 16 αγωνιστικές. Μοιραία βρέθηκε στην τελευταία θέση, όπως μοιραία απολύθηκε ο Μπρούνο Λάζε από το πόστο του. Ο Λοπετέγκι έσπασε την πρωτοκαθεδρία των Πορτογάλων (όχι, όμως, και των Ιβήρων) στον πάγκο των Γουόντερερς. Τώρα, μιας και το φλερτ το 2016 δεν στέφθηκε με επιτυχία. Κι’ αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε το μέλλον της μέχρι πρότινος ουραγού προμηνύεται θετικό.

Ο 56χρονος είναι ισχυρή προσωπικότητα. Έχει δουλέψει στους πάγκους των Σεβίλλη, Ρεάλ Μαδρίτης και Εθνική Ισπανίας. Από την τελευταία… τόλμησε να φύγει έτσι απλά για χάρη των «φούριας ρόχας». Και για να πετύχει στην Αγγλία δεν στάθηκε φειδωλός στις απαιτήσεις του. Διότι γνωρίζει την αξία του και που θέλει να φτάσει. Συνολικά επτά νέα πρόσωπα έφερε μαζί του στο staff, το οποίο θα προσπαθήσει να κρατήσει την ομάδα στην κατηγορία. Βήμα-βήμα επιθυμεί να χτίσει τις βάσεις για μία πετυχημένη πορεία.

Ακριβώς επειδή δεν είναι… τυχαίος ο Λοπετέγκι, το ξεκίνημά του στους Άγγλους είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο. Αν στο Λιγκ Καπ με την, χαμηλότερης κατηγορία, Τζίλινγχαμ ήρθε το τελικό 2-0, το οποίο δεν μπαίνει στην κατηγορία με τις «πειστικές» νίκες, το «διπλό» στο Λίβερπουλ κόντρα στην Έβερτον (2-1) αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωτηρία. Κοινό στοιχείο: σκόραρε από δύο γκολ. Η Γουλβς φέτος, αν καταγράψουμε την πορεία της στο πρωτάθλημα, βρήκε δίχτυα (τουλάχιστον) δύο φορές μόνο σε ένα παιχνίδι! Στην εντός έδρας ήττα από την Μπράιτον (2-3), αρχές Νοεμβρίου. Όχι ότι οι ομάδες του Ισπανού κόουτς φημίζονται για το σκοράρισμα.
Σεζόν 2019-20, αγώνες Σεβίλλης με δύο γκολ και άνω, 4 φορές.
Σεζόν 2020-21, 6 αγώνες.
Σεζόν 2021-22, 5 ματς.

Η Γουλβς διαθέτει ένα ταλαντούχο ρόστερ. Ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα προστέθηκε με την άφιξη του Ματέους Κούνια. Εξωπραγματική μεταγραφή, αν κρίνουμε ότι οι «λύκοι» ήταν η τελευταία ομάδα της Premier League. Ο Βραζιλιάνος είναι έτοιμος να προσφέρει πολλά στην ομάδα του και για τον ίδιο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανυψώσει εκ νέου την καριέρα του, έπειτα από την άχρωμη παρουσία του στη Μαδρίτη και τη μη κλήση στη Βραζιλία για το Μουντιάλ του Κατάρ. Σίγουρα πρέπει να βοηθήσει στο θέμα του γκολ, κάτι για το οποίο ήδη μπήκε το νερό στο… αυλάκι, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Το 2-1 του Άιτ-Νούρι (σκοράρει σε δύο σερί ματς όντας… αριστερός μπακ) στις καθυστερήσεις (95’) στο «Γκούντισον Παρκ» ήταν μόλις το 10ο στην τρέχουσα σεζόν. Θυμίζουμε ότι συμπληρώσαμε 17 αγωνιστικές στην κατηγορία. Συνάμα ήταν το πρώτο της Γουλβς μετά το 56ο λεπτό. Νέα πνοή, νέες αντοχές, νέα επιμονή. Όλα δείχνουν διαφορετικά στη Γουλβς, προς το καλύτερο. Επί το πλείστον, έργο Λοπετέγκι. Ένας μήνας του είναι αρκετός να μεταμορφώσει μία ομάδα. Και να τη ρίξει με την κατάλληλη ψυχολογία σε «τελικούς». Έτσι χαρακτήρισε όλες τις αναμετρήσεις που δίνει από εδώ και στο εξής. Κακά τα ψέματα δεν διαθέτει ρόστερ για υποβιβασμό. Με τον Ισπανό στο τιμόνι πρέπει να μείνει για… πλάκα στην κατηγορία. Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη ο δρόμος είναι μακρύς.

Στατικές φάσεις και γκολ; Τίποτα. Αν θεωρήσουμε ότι το 1-0 κόντρα στην Έβερτον, στην εξέλιξη της φάσης, ξεκίνησε από κόρνερ, τότε αυτό ήταν το 1ο της στη σεζόν. Μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν βρήκε γκολ με τον συγκεκριμένο τρόπο. Βασικός πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Άλλο ένα στοιχείο στο οποίο το staff του νεοφερμένου κόουτς δουλεύει μανιωδώς. Και οι πρώτες προσπάθειες αποδίδουν καρπούς.

Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου κοντράρεται δις με τη Λίβερπουλ (και στο Κύπελλο), μία με τη Νότιγχαμ στο Λιγκ Καπ, όπως και στο πρωτάθλημα με τις δύο ομάδες του Μάντσεστερ. Πιο σημαντικό ρόλο θα παίξουν βέβαια οι μάχες με Άστον Βιλα και Γουεστ Χαμ. Προέχει η επιβίωση. Για τον Γιούλεν Λοπετέγι μία ευκαιρία καριέρας, να καθιερωθεί στο σκληρό χώρο της Premier League. Ένας χώρος, ωστόσο, όπου οι καλύτεροι των καλύτερων, από άποψη προπονητών, αφήνουν το στίγμα τους σε κάθε κλαμπ. Και ο 56χρονος εκλέκτορας έχει αν μη τι άλλο τον τρόπο του να ξεχωρίζει...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0