Box to Box

Η συνδιεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 και η αυθόρμητη ερώτηση του «τι κάνει η αλεπού στο παζάρι;»

Η συνδιεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 και η αυθόρμητη ερώτηση του «τι κάνει η αλεπού στο παζάρι;»
Αν δεν ήταν τόσο αστείο, θα ήταν πολύ σοβαρό ζήτημα να αναφερόμαστε μαζί με την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο στο κομμάτι συνδιοργάνωσης ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου για το 2030. Γιατί, ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’το δάχτυλό μας, μόνο μία χρησιμότητα μπορούμε να έχουμε στις δύο αυτές χώρες, για να διεκδικήσουν μαζί μας το χρίσμα για το Μουντιάλ από μία FIFA που δεν φημίζεται για τα αξιοκρατικά της κριτήρια: την δίοδο για δουλειές μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης των Αράβων και διόλου τυχαία να ξέρετε, πως είναι η στιγμή της αποκάλυψης του σκανδάλου με την Εύα Καϊλή και τους υπόλοιπους, στο τέλος πια του Μουντιάλ του Κατάρ...
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Οι συμπτώσεις, ξέρετε ποτέ δεν είναι τυχαίες σε τέτοιο επίπεδο. Από τον περασμένο Απρίλιο υποτίθεται ότι οι βελγικές αρχές παρακολουθούσαν όσους αναμειγνύονται στο Qatargate! Αλλά φυσικά ό,τι έγινε συνέβη τις τελευταίες μέρες, πλέον, που το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν σε εξέλιξη, γιατί οτιδήποτε νωρίτερα είναι βέβαιο πως θα είχε δημιουργήσει έντονα προβλήματα και διπλωματικές κόντρες, ανάμεσα στην Ευρωπαΐκή Ένωση και το πανίσχυρο κρατίδιο της Μέσης Ανατολής, λίγο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Τον Τζιάνι Ινφαντίνο τον αποκαλούν «φίδι» αυτοί που τον γνωρίζουν καλά, ειδικά από την περίοδο που βρισκόταν (κάνοντας τον φίλο και καλό υπηρέτη) δίπλα στον Μισέλ Πλατινί. Εκείνη η εποχή της παρουσίας του στην UEFA είναι μόλις μια δεκαετία πίσω, ωστόσο μοιάζει πάρα πολύ μακρινή!

Ο τρόπος που από πλευράς της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA ανατέθηκαν οι διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022, έχει αποδεδειγμένα ως συμπέρασμα διαπιστωθεί πλήρως διάτρητος!

Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει ιδιαίτερες νομικές γνώσεις ή να γνωρίζει το ακριβές παρασκήνιο. Αρκεί να βρει κάποιος τη λίστα των 22 που πήραν τις αποφάσεις εκείνον τον αμαρτωλό Δεκέμβριο του 2010 και να δει πως οι 21 καθαιρέθηκαν ή βρέθηκαν με χρήματα σε λογαριασμούς, που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν και ένας παραπέμφθηκε σε δίκη, αλλά πέθανε πριν το δικαστήριο! Γενικώς, ένα πολύ μεγάλο πέπλο δυσπιστίας απλώθηκε πάνω από εκείνη την ανάθεση, φέρνοντας τα πάνω-κάτω στην παγκόσμια ομοσπονδία! Όχι φυσικά πως τώρα τα πράγματα είναι ρόδινα, αλλά μέχρι να αποδειχθούν και για αυτούς που διοικούν στην τωρινή κατάσταση την FIFA πως είναι διεφθαρμένοι, πρέπει να κάνουμε υπομονή!

Ήδη το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 έχει ανατεθεί σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Μεξικό και Καναδά. Και η συζήτηση γίνεται για το 2030, εκεί όπου ξαφνικά εμφανίστηκε η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, μαζί με την Ελλάδα! Και να μην έχει καταλάβει κανείς τι χρησιμότητα έχει και που αποσκοπεί η συμμετοχή της;

Φυσικά σε μία χώρα στην οποία κάποιοι βγήκανε από τα ρούχα τους, επειδή το Κατάρ θα διοργάνωνε το αιματοβαμμένο Μουντιάλ, υπάρχει μια ιδιότυπη σιγή για αυτή την ελληνική συμμετοχή στο εγχείρημα. Η Σαουδική Αραβία δεν είναι μία απλή περίπτωση χώρας. Αν για το Κατάρ υπήρχαν ενστάσεις, τότε για την Σαουδική Αραβία πρέπει να σηκωθεί επανάσταση! Δεν την βλέπω πουθενά, για να επιβεβαιωθεί η καιροσκοπική διάθεση των περισσότερων σχολιαστών και αναλυτών στη χώρα μας!

Εάν θέλουμε να το δούμε εντελώς ψυχρά, η Λατινική Αμερική με την συνδιεκδίκηση της Αργεντινής, της Χιλής, της Παραγουάης, και της Ουρουγουάης, που είχε πάρει και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 διοργανώνοντας το στην χώρα της, θα έπρεπε να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Έλα όμως, που υπάρχει και μια ακόμα υποψηφιότητα του Εκουαδόρ, της Κολομβίας και του Περού που περιπλέκει την κατάσταση… Θεωρείται μάλιστα μέσα στην CONMEBOL, δηλαδή την συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής, ως προβοκάτσια, ακριβώς για να μην το πάρουν οι υπόλοιποι!

Υπάρχει μία ευρωπαΐκή υποψηφιότητα με τους Ισπανούς-Πορτογάλους που είναι έτσι κι αλλιώς χώρες με παράδοση και με υποδομές, και μαζί τους είναι και η Ουκρανία, όπου δεν χρειάζεται κάποιος να έχει μάστερ στην ψυχολογία, για να καταλάβει ότι είναι εντελώς για συναισθηματική υποστήριξη η παρουσία της!

Ο Ινφαντίνο, που δύο ημέρες πριν την αρχή στο Μουντιάλ του Κατάρ, ζητούσε συγγνώμη από τον υπόλοιπο κόσμο για την Ευρώπη και το κακό που (υποτίθεται πως) έκανε στον υπόλοιπο πλανήτη, έχει πει ότι θα ήθελε να κάνει μία από κοινού συνάντηση με τις τρεις χώρες, για να δει τι περισσότερο θα μπορούσαν να προσφέρουν στη διοργάνωση, προκειμένου να είναι αυτοί οι εκλεκτοί! Μόλις ακούω τη λέξη «προσφέρουν» στην ίδια πρόταση με τη FIFA, τρομάζω διότι μόλις κάτι παρόμοιο έλεγε ο Μπλάτερ παλιότερα, ήξερες ότι υπήρχαν βαλιτσάκια, που κυκλοφορούσαν δεξιά και αριστερά μέσα σε ξενοδοχεία, κατά την διάρκεια αυτών των συναντήσεων! Και δεν περιείχαν ρούχα, αλλά δώρα και χαρτονομίσματα!

Μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον, ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί πως τα πάντα θα κυλήσουν κανονικά; Και τι δουλειά έχει η «αλεπού» στο... παζάρι; Η Ελλάδα από πού κι ως πού έχει νόημα να είναι μέσα σε αυτήν την διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030; Αν μιλάμε για τεχνογνωσία που μπορούμε να τους προσφέρουμε, σε ποιο επίπεδο μπορούμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στους Σαουδάραβες, πλην πιθανως μιας πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Και αυτό δεν ήταν -κακά τα ψέματα- πίσω από την προσπάθεια προσέγγισης των ευρωβουλευτών με διάφορους τρόπους από το Κατάρ όλο το προηγούμενο διάστημα; Και τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι διαφορετική η χρησιμότητά μας αυτήν τη φορά, σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία, που αν θέλει να κάνει το τουρνουά, έχει και τα λεφτά και τους διάφορους πειστικούς τρόπους, για να το πραγματοποιήσει;  Και ο νοών νοείτω!

Το συντομότερο που θα ξεκόψουμε από μία τέτοια κουβέντα, θα είναι καλό για την ίδια την ελληνική κοινωνία. Έχει αρκετά προβλήματα ήδη η χώρα και αρκετες «σκιές» να πλανώνται, για να προσθέτει περισσότερες!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0