Box to Box

Αντουάν Γκριεσμάν: Ο... φανερός ήρωας της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κι’ ας του κλέβουν τη δόξα οι Εμπαπέ και Ζιρού!

Αντουάν Γκριεσμάν: Ο... φανερός ήρωας της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κι’ ας του κλέβουν τη δόξα οι Εμπαπέ και Ζιρού!
Όσο κι’ αν τα βλέμματα όλων μετά τον τραυματισμό του Καρίμ Μπενζεμά, πέφτουν πάνω στους Κιλιάν Εμπαπέ και Ολιβιέ Ζιρού, αυτούς που σκοράρουν δηλαδή, άλλος είναι ο μαέστρο της Γαλλίας. Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ξεχωριστό για τον Αντουάν Γκριεσμάν, διότι και ο ίδιος... ξεχωρίζει με το στιλ παιχνιδιού του.
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ωρίμασε ο... Αντωνάκης. Λέγε με Αντουάν Γκριεσμάν. Στα 31 του χρόνια, κάτοχος ενός Παγκοσμίου πρωταθλήματος, φιναλίστ στο Euro, νικητής σε Europa League, φιναλίστ στο Champions League, ένα τρόπαιο Nations League. Τώρα θα τον μάθουμε; Όχι δα... Είναι, όμως, η διοργάνωση αυτή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ στην οποία βλέπουμε έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού του 3ου καλύτερου ποδοσφαιριστή στο Μουντιάλ της Ρωσίας και του 2ου κορυφαίου σκόρερ στο ίδιο τουρνουά με 4 γκολ. Λογικό σενάριο τότε, αφού έπαιζε ως δεύτερος φορ.

Η... κοντινή ασίστ του προς τον Τσουαμενί, στο δρόμο για το 1-0 της Γαλλίας κόντρα στην Αγγλία για τα προημιτελικά του τουρνουά, ήταν η 27η στην καριέρα του με τους «τρικολόρ». Έφτασε στην κορυφή τον Τιερί Ανρί. Επίτευγμα δυνατό, μοναδικό, δείγμα του αλτρουισμού. Ειδικά τώρα που οι επιθετικές θέσεις έχουν καλυφθεί από Μπενζεμά, Ζιρού, Εμπαπέ, Ντεμπελέ, Κομάν και λοιπούς, ο Ντιντιέ Ντεσάν του βρήκε τη θέση που του αρμόζει. Από σημείο το οποίο μπορεί να ενορχηστρώνει με μαεστρία το παιχνίδι της Γαλλίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό...

Εντύπωση μας έκανε στα έως τώρα παιχνίδια της Γαλλίας, πώς ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης απείχε από την ανάδειξη του Man of the Match. Ναι, ΟΚ, τα γκολ στα προηγούμενα ματς είναι σημαντικά, αλλά αυτά σίγουρα ήταν και κόντρα στην Αγγλία. Ο Γκριεσμάν δε βρήκε δίχτυα. Κι’ όμως, επιτέλους, οι ειδικοί του ποδοσφαίρου του έδωσαν αυτό που δικαιούται. Ακόμα περισσότερο, στην (πιθανή) κόντρα με τον Λιονέλ Μέσι για τον MVP του Μουντιάλ, ο 31ος ετών άσος είναι πιο κοντά απ’ όσο πιστεύουν οι περισσότεροι. Καλοί οι Εμπαπέ και Ζιρού, πιο κομβικός, ωστόσο, ο Γκριεσμάν.

Δείτε απλά την ανάκτηση της μπάλας στην περιοχή της Γαλλίας, ώστε εν συνεχεία να φτάσει στο 2-1 η ομάδα του Ντεσάν. Ο επιθετικογενής σταρ, παρά την παρουσία των Τσουαμενί και Ραμπιό ως κόφτες-ανασταλτικούς στο κέντρο, έχει φτάσει στην περιοχή του Λιορίς, κάνει το τάκλιν, η μακρινή μπαλιά φτάνει εκεί που πρέπει και ο Ζιρού έκανε τα υπόλοιπα. Αυτονόητο για έναν μαθημένο φορ των 42 γκολ στην Εθνική Γαλλίας, όντας ο 3ος σκόρερ στην ιστορία τους; Δεν θα το έλεγα...

Είναι κάτι σαν 10άρι στο τωρινό σύστημα του Γάλλου εκλέκτορα. Ο Ντεσάν τον χώρεσε στην εντέλεια. Κι’ όμως, εκτός από τις επιθετικές πινελιές, δεν είναι καθόλου φειδωλός στο να τρέχει, να μαρκάρει, να επιχειρεί τάκλιν, να κλείνει χώρους, να εμποδίζει την αντίπαλη επίθεση, να φτάνει πίσω μέχρι την περιοχή του Λιορίς. Από κορυφαίος στράικερ, εξελίχθηκε σε σούπερ-μέσο. Όλα αυτά, μέσα σε λίγα χρόνια και κυρίως λόγω της καταστροφικής επιλογής του να μετακομίσει από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Μπαρτσελόνα. Τότε είναι που άλλαξε τροπάριο. Προσαρμόστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο Ντεσάν κερδίζει πάρα πολλά από τον Γκριεσμάν. Γνωρίζει τι έχει όταν τον χρησιμοποιεί. Μετρά άλλωστε 71 σερί συμμετοχές στην 11άδα των πρωταθλητών κόσμου. Αυτό σημαίνει ότι τον εμπιστεύτηκε ακόμα και στις... μαύρες εποχές της Βαρκελώνης. Η επιστροφή στην Ατλέτικο σήμανε για τον ίδιο και νέα χαρά στο άθλημα. Χαμόγελο για τον ίδιο, χαμόγελο για τον Ντεσάν. Η δικαίωση δεν άργησε να έρθει.

Ο Αντουάν Γκριεσμάν είναι ο τωρινός MVP της Εθνικής Γαλλίας. Ο Εμπαπέ κάνει τα... δικά του, ο Ζιρού αντικαθιστά επάξια τον Μπενζεμά, ο Ραμπιό είναι στα... πάνω του, ο Λιορίς συνεχίζει να είναι σταθερός. Ο Γκριεσμάν ντύθηκε σαν άλλος «Πογκμπά», μοιράζει, σκέφτεται, εκτελεί, μάχεται. Τα κάνει όλα. Σ’ έναν νέο ρόλο δείχνοντας την απαραίτητη ευελιξία. Πράττει τα πάντα με ευχαρίστηση. Αριθμοί, εικόνα, επιρροή. Όλα είναι υπέρ του. Το αξίζει. Απομένει το επιστέγασμα της προσπάθειας με το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο του Μουντιάλ!

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0