Box to Box

Ο Σάντος ανέβασε τις μετοχές του αλλά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί από τον πάγκο να ξαναγίνει… απαραίτητος!

Ο Σάντος ανέβασε τις μετοχές του αλλά και ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί από τον πάγκο να ξαναγίνει… απαραίτητος!

Πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο πίστευα πως η Πορτογαλία, θα έπεφτε θύμα όλης της παραφιλολογίας σχετικά με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Και πως η ατολμία που είχε επιδείξει στα ματς του Nations League ο Φερνάντο Σάντος θα ήταν καταλυτική αν ο κόμπος έφτανε στο χτένι! Χαίρομαι που έπεσα έξω!

Γραφεί ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Τον Φερνάντο Σάντος τον ξέρουμε στην Ελλάδα όσο τον ξέρουν και οι Πορτογάλοι. Μη σας πω και καλύτερα! Πάντως, σίγουρα πολύ καλύτερα από ότι τον ξέρουν οι Άγγλοι, οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί, ακόμα και οι Ισπανοί, κι ας είναι δίπλα στους Πορτογάλους. Σύμφωνα με όλους αυτούς, ο Σάντος ήταν απλώς κάποιος που καθόταν στον πάγκο της Εθνικής Πορτογαλίας όλα αυτά τα χρόνια γιατί τον ενέκρινε ο Ρονάλντο που ήταν ο πραγματικός προπονητής. Πόσο λάθος έκαναν νομίζω ότι το καταλαβαίνουν τώρα. Ο Φερνάντο δεν ήταν ποτέ ένας προπονητής του ρίσκου. Αυτό το ξέραμε και από την Ελλάδα, ωστόσο αυτό που δεν ξέρουν εκείνοι ,που δεν τον έχουν ζήσει πολύ, μιλάμε για τους ανθρώπους εκτός της χώρας του και τους Έλληνες, ο Σάντος έχει τρομερή υπομονή μέχρι να του πατήσεις τον… κάλο!

Τότε, γίνεται ένας άλλος ανθρώπους και οι αποφάσεις του έχουν να κάνουν ξεκάθαρα με το καλό της ομάδας!  Αυτό το διαπίστωσαν και στην Ελλάδα κάποιοι «σταρ» το καλοκαίρι του 2010, που ανέλαβε την Εθνική μετά τον Ρεχάγκελ. Εάν διαπιστώσει ότι επιλέγοντας κάποιον στην αποστολή ή στην ενδεκάδα που κινδυνεύει να του δυναμιτίσει το κλίμα, ο ήρεμος και καλός Φερνάντο Σάντος αλλάζει πλήρως. Αυτό τον έσωσε και στο ματς με την Ελβετία αφού πρώτα είχε διαρρεύσει στον τύπο μέσα από την ομάδα πως σκεφτόταν να αφαιρέσει την αρχηγία από το Ρονάλντο έπειτα από την εικόνα δυσφορίας του «σούπερ σταρ» την ώρα της αλλαγής του με την Κορέα.

Τελικά όχι μόνο του αφαίρεσε την αρχηγία, αλλά τον άφησε και στον πάγκο, και επειδή η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς σε τέτοιες περιπτώσεις, ο άνθρωπος που έπαιξε βασικός έκανε χατ τρικ!

Αυτός που μπήκε να παίξει, ο Γκονζάλο Ράμος, είναι ένα παλικάρι με όλο το μέλλον μπροστά του έχοντας ήδη σκοράρει πριν το Κατάρ 12 φορές μέσα στη σεζόν από το καλοκαίρι με τη φανέλα της Μπενφίκα, και η παρουσία του άλλαξε τα δεδομένα! Ένα χατ τρικ στο πρώτο ματς που παίζει κάποιος στο Παγκόσμιο Κύπελλο βασικός δεν είναι και το πιο σύνηθες και αυτομάτως όλη η ομάδα έδειχνε απαλλαγμένη από το χειρόφρενο που (κακά τα ψέματα)  επιβάλλει  άθελα του σε ένα τέτοιο επίπεδο  ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κανείς δεν αμφισβητεί το πόσο σπουδαίος παίκτης υπήρξε και κανείς δεν αμφισβητεί την ικανότητά του στο να σκοράρει. Ωστόσο, πλέον αν θέλει και ο ίδιος να βοηθήσει την ομάδα του στο επόμενο ματς με το Μαρόκο, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μπαίνοντας ως αλλαγή από τον πάγκο (και όχι πλέον ως βασικός και αναντικατάστατος), όπως ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι η θέση του στην Εθνική ομάδα!

Ο Σάντος κέρδισε πάρα πολλούς πόντους με την απόφαση του και με την συνολική εικόνα της ομάδας. Ο Ζοάο Φέλιξ έδειξε και  πάλι όλα αυτά που θα ήθελαν να έχουν δει από αυτόν οι φίλοι της Ατλέτικο Μαδρίτης. Μόνο που εκεί έχει πέσει στα χέρια του ανθρώπου που λατρεύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο ποδόσφαιρο την καταστροφή, του Ντιέγκο Σιμεόνε! Και ο 23χρόνος δεν έχει καταφέρει να δείξει το παραμικρό σε σχέση με το ποιες είναι οι πραγματικές του δυνατότητες και οι οποίες απλώνονται απλόχερα πάνω στο χορτάρι των γηπέδων του Κατάρ.

Αυτή η Πορτογαλία που είδαμε απέναντι στην Ελβετία μπορεί να ελπίζει ακόμα και στο να είναι στον τελικό. Από την άλλη, είναι σίγουρο πως ο Σάντος ξέρει ότι το Μαρόκο δεν πρόκειται να αφήσει αυτή την ευκαιρία εύκολα  από τα χέρια του, να γίνει δηλαδή η πρώτη αφρικανική ομάδα που θα μπαίνει στην τετράδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Το ζευγάρωμα ανάμεσα σε Μαρόκο και Πορτογαλία, είναι ένα απ’ τα πιο ενδιαφέροντα στην οκτάδα του Μουντιάλ και μπορεί το Γαλλία εναντίον Αγγλίας, να μοιάζει το κορυφαίο παιχνίδι του γύρου, όπως και το Αργεντινή εναντίον Ολλανδίας, ωστόσο αυτή η αφρικανική ομάδα που δεν δέχεται φάση με τίποτα απέναντι στην Πορτογαλία που απασφάλισε εναντίον των Ελβετών. μας δημιουργεί έντονο ενδιαφέρον.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Σάντος έχει ανεβάσει τις μετοχές του στα ύψη την ίδια ώρα που οριστικά και αμετάκλητα ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε αυτήν την Εθνική Πορτογαλίας έπαψε να είναι αναγκαίος για βασικός. Προσοχή όμως, ανά πάσα στιγμή, μπαίνοντας από τον πάγκο, έχει την δυνατότητα να γίνει πάρα πολύ σημαντικός, ακριβώς γιατί έχει τον ποδοσφαιρικό εγωισμό του να ψάχνει το γκολ. Και σε ένα ματς που θα κρίνεται στις λεπτομέρειες η δική του παρουσία μπορεί να κάνει την διαφορά!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0