Box to Box

Έκπληξη ο αποκλεισμός Ντε Χέα αλλά ο Λουίς Ενρίκε θα μπορούσε να έχει δύο αποστολές, ωστόσο ο «εμφύλιος» παραμονεύει!

Έκπληξη ο αποκλεισμός Ντε Χέα αλλά ο Λουίς Ενρίκε θα μπορούσε να έχει δύο αποστολές, ωστόσο ο «εμφύλιος» παραμονεύει!

Αν υπάρχει μία χώρα στην Ευρώπη που θα μπορούσε να φτιάξει δύο αποστολές για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που να είναι ανταγωνιστικές και παρόλα αυτά πάλι να μένουν ποδοσφαιριστές εκτός των 26, αυτή δεν είναι άλλη από την Ισπανία! Και προσωπικά την θεωρώ το μεγαλύτερο από πλευράς φαβορί, όνομα, μαζί με τις δυο λατινοαμερικανικές, την Αργεντινή και τη Βραζιλία! Εκτός εάν το μόνιμο πρόβλημα που έχουν οι Ισπανοί, δηλαδή ο… εμφύλιος μέσα στην Εθνική εμφανιστεί ξανά!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Έγινε γνωστό πως υπάρχουν 55 ονόματα που θα εμφανιστούν στην προκαταρκτική λίστα του Λουίς Ενρίκε, του προπονητή της Ισπανίας, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου. Και σε πολύ κόσμο δημιούργησε τρομερή έκπληξη το ότι ανάμεσα τους δεν είναι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Νταβίντ Ντε Χέα. Γιατί προκαλεί εντύπωση ωστόσο; Κάποτε, πριν από μια εξαετία περίπου δε νομίζω ότι θα έμπαινε στην κουβέντα αν είναι ή δεν είναι ο κορυφαίος στην Ισπανία και ένας από τους τρεις εκείνη τη στιγμή στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ξεπεραστεί και παρότι κάνει καλή χρονιά φέτος δε νομίζω ότι ξαφνιάζει πραγματικά κανέναν το να μην είναι καθόλου στην αποστολή. Άλλωστε ο Λουίς Ενρίκε το έχει αποδείξει πως δεν καταλαβαίνει από ονόματα και οι επιλογές που κάνει συνήθως των δικαιώνουν...

Μεταξύ των παικτών που επιλέγονται αυτή τη στιγμή είναι και ο Σέρχιο Ράμος, σύμφωνα με την αθλητική εφημερίδα «AS», η οποία πιστεύει ωστόσο ότι ο αμυντικός της Παρί έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμμετάσχει κανονικά στη διοργάνωση. Φυσικά αυτό έχει να κάνει πάρα πολύ και με την σοβινιστική τάση των Ισπανών, όταν αρχίζουν να αναλύουν αντίστοιχα πράγματα με τον Ράμος, να μην είναι πλέον στη λίστα αυτών που θα λάβουν χριστουγεννιάτικη κάρτα από την ισπανική εφημερίδα μετά την αποχώρηση του από την Μαδρίτη!

Για κάποιους η απουσία του Νταβίντ Ντε Χέα από αυτό το γκρουπ των προεπιλεγμένων, ενώ αναφέρονται ήδη πέντε τερματοφύλακες ειναι έκπληξη. Προσωπικά με ξαφνιάζει γιατί ναι μεν ο Κέπα της Τσέλσι όσο και ο Ουνάι Σιμόν της Αθλέτικ Μπιλμπάο κάνουν πολύ καλή σεζόν όμως η πληροφορία για τον Σάντσεθ της Μπράιτον αλλά και τον Ράγια της Μπρέντφορντ με αφήνει άφωνο! Και οι δύο κάνουν μία καλή σεζόν, αλλά δεν μπορείς να τους θεωρήσεις καλύτερους τερματοφύλακες από τον παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και φυσικά υπάρχει κι άλλο ένα όνομα με πολύ σπουδαία παρουσία εδώ και αρκετό καιρό, ο Νταβίντ Σόρια της Χετάφε που δικαιούται απόλυτα να είναι μέσα στην επιλογή!

Σημειώστε με βάση τις διαρροές, την παρουσία δυο παικτών που είναι σήμερα τραυματίες και ως εκ τούτου αβέβαιοι, οι επιθετικοί Μορένο της Βιγιαρεάλ και Μίκελ Ογιαρθάμπαλ της Σοσιεδάδ. Ο Λουίς Ενρίκε θα αποφασίσει στις 11 Νοεμβρίου για την τελική αποστολή και η «Λα Ρόχα» έχει ραντεβού διαδοχικά με Κόστα Ρίκα, Γερμανία και Ιαπωνία στα γήπεδα του Κατάρ.

Η αλήθεια είναι πως ο Λουίς Ενρίκε αποφάσισε να μην κάνει γνωστή αυτήν την λίστα, αλλά οι διαρροές όπως πάντα σε αυτές περιπτώσεις δίνουν και παίρνουν. Ανάμεσα σε άλλα ονόματα που έχουν γίνει γνωστά ότι υπάρχουν μέσα στην 55αδα είναι ο επιθετικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Νίκο Γουίλιαμς, αδελφός του Ινιάκι Γουίλιαμς που επέλεξε να παίξει με τη Γκάνα.

Ο νεαρός επιθετικός είχε κάνει μια πολύ ωραία εμφάνιση στο φιλικό με την Ελβετία τον περασμένο μήνα και αυτό φαίνεται να έπεισε τον Λουίς Ενρίκε να τον εντάξει μέσα στην προσωρινή λίστα: «Είναι ένα τεράστιο άλμα για την καριέρα μου και είμαι πραγματικά ευγνώμων στον προπονητή μου για την εμπιστοσύνη του, ο οποίος μου ζήτησε να μπω μέσα στο γήπεδο όταν με έβαλε με την Ελβετία και να κάνω ακριβώς αυτά που κάνω με την Αθλέτικ και να μην αγχωθώ!» τόνισε ο Νίκο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενρίκε έχει διαλέξει από πέντε παίκτες σε κάθε θέση, γι’ αυτό άλλωστε στη λίστα είναι 55 ποδοσφαιριστές και θα επιλέξει τους 26 μόλις μία εβδομάδα πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πραγματικά τέτοια δεξαμενή ποδοσφαιριστών για να διαλέξεις δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα, ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αγγλία ούτε στην Πορτογαλία, αλλά ακόμα και στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γαλλία θα δυσκολευόσουν να βρεις έναν τέτοιο αριθμό. Η Ιταλία είναι εκτός κουβέντας λόγω του αποκλεισμού της και μία άλλη χώρα που θα μπορούσε να έχει μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών για να διαλέξει ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός, όπως είναι το Βέλγιο, δεν μπορεί να μπει σε σύγκριση με την ποιοτική ποσότητα των παικτών που διαθέτει η Εθνική Ισπανίας.

Χωρίς υπερβολή αυτό που αναφέρω νωρίτερα, η Ισπανία θα μπορούσε να στείλει δύο διαφορετικές ομάδες από 26 παίκτες ως αποστολή στο Μουντιάλ και πάλι θα περίσσευαν κάποιοι για τους οποίους θα γινόταν κουβέντα! Το πρόβλημα όμως έγκειται αλλού και αυτό είναι για τον Ενρίκε το μεγάλο «αγκάθι»: Η μόνιμη τάση των Ισπανών να συγκρούονται ανάμεσα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη και κάπου στο ενδιάμεσο να παίρνουν θέση και οι υπόλοιποι. Αυτός είναι ένας μόνιμος άτυπος «εμφύλιος», που όταν μπαίνει στην άκρη όπως κατάφεραν ανάμεσα στο 2006 και το 2012 μεγαλουργούν, αλλά συνήθως είναι η ωρολογιακή βόμβα που τινάζει τα πάντα στον αέρα.

Στο θέμα των τερματοφυλάκων πιστεύω ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο Κέπα θα μπορέσει να μπει στην λίστα ειδικά έτσι όπως παίζει αυτή τη στιγμή για την Τσέλσι. Αλλά επαναλαμβάνω, μου κάνει εντύπωση πως ο Ντε Χέα λόγω εμπειρίας δεν είναι μέσα στην προσωρινή λίστα!

Καλύτερα πάντως να περιμένουμε και να δούμε τις επιλογές ενός προπονητή που έχει αποδείξει πως δεν φοβάται να διαλέξει με δύσκολες επιλογές και κριτήρια. Έχει ένα μεγάλο συν επίσης, ότι οι ποδοσφαιριστές του παίζουν και γι’αυτόν. Και καταφέρνει να γυρίσει αποτελέσματα, κάτι το οποίο έχει να κάνει και με την ικανότητα του να «διαβάζει» το παιχνίδι αλλά και με μία δόση τύχης. Για την Ισπανία αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι κομβικό γιατί μετά από τις μέρες των απόλυτων θρίαμβων, την κατάκτηση δηλαδή των τριών σερί τίτλων, το 2008 και το 2012 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ενδιάμεσα το 2010 της μοναδικής περίπτωσης που πήρε η χώρα το Μουντιάλ, με εξαίρεση το Euro 2020, έχει αποτύχει!

Στην Νότια Αφρική το 2010 Ισπανία πήγε ως το απόλυτο φαβορί, μετά την κατάκτηση του Euro δύο χρόνια νωρίτερα και παρά την ήττα στην πρεμιέρα από την Ελβετία, τα γραφεία στοιχημάτων την κράτησαν στην κορυφή της λίστας, κάτι πρωτόγνωρο και φυσικά κάτι που δεν έχει επαναληφθεί. Οι παίκτες του Ντελ Μπόσκε δικαίωσαν πλήρως τις εταιρείες των στοιχημάτων και έκαναν κάτι που δεν έχει πετύχει άλλος, το να κατακτήσουν δηλαδή το Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ ξεκίνησαν με ήττα.

Η συσσωρευμένη ποιότητα και εμπειρία εκείνης της ομάδας επέτρεπε μία τέτοια προσέγγιση. Ο Λουίς Ενρίκε έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα καλό κλίμα μέσα στα αποδυτήρια και να φτιάξει μια ομάδα που και πάλι θέλει να παίξει και να διακριθεί. Αυτό ήταν άλλωστε πάντα το μεγάλο στοίχημα των εκλεκτόρων για την ισπανική Εθνική ομάδα, διαχρονικά. Όποιοι το κατάφεραν μπόρεσαν και έκαναν επιτυχίες, αλλά συνήθως οι περισσότεροι αποτύγχαναν.

Θα περιμένουμε να δούμε την λίστα και τις επιλογές του αλλά ακόμα και με τις απλές διαρροές καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικοί ποδοσφαιριστές βρίσκονται μέσα σε αυτήν. Για τον Λουίς Ενρίκε θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα, για το ίδιο το ισπανικό ποδόσφαιρο ένα ακόμα μεγαλύτερο. Μην σας ξαφνιάζει ούτε αυτό που συμβαίνει μια φορά στα 10, στα 15, στα 20 χρόνια, το να μείνει δηλαδή μόνο μία ομάδα στα νοκ-άουτ του Champions league από πλευράς La Liga. Αυτά γίνονται και δεν μπορούν να επηρεάσουν την συνολικότερη εικόνα, η οποία λέει πως όλες αυτές οι ομάδες που παίζουν στο ισπανικό πρωτάθλημα, είναι γεμάτες από ντόπιους ποδοσφαιριστές πάρα πολύ υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι που διαφοροποιεί τους Ισπανούς από όλους τους υπόλοιπους. Θα δούμε τι θα κάνουν στο Μουντιάλ αλλά για μένα, εξηγώ και πάλι πως από πλευράς Ευρώπης είναι η πρώτη χώρα που μπορώ να πω ότι την βλέπω για την τετράδα. Εκτός εάν και πάλι οι ίδιοι οι Ισπανοί... πυροβολήσουν τα πόδια τους, κάτι που έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν! 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0