Box to Box

Κάποια ματς Champions League σε άλλες ηπείρους σκέφτεται η ECA και η UEFA χτίζει τείχη εναντίον οποιαδήποτε νέας European Super League!

Κάποια ματς Champions League σε άλλες ηπείρους σκέφτεται η ECA και η UEFA χτίζει τείχη εναντίον οποιαδήποτε νέας European Super League!

Η αλλαγή του ευρωπαϊκού Super Cup έτσι όπως το ξέραμε όλα αυτά τα χρόνια, σε ένα τουρνουά τεσσάρων ομάδων που θα μπορεί να πηγαίνει σε άλλες αγορές όπως στην Αμερική, την Κίνα ή τη Μέση Ανατολή, είναι ένα από τα πράγματα που επεξεργάζονται στην ECA, καθώς οι σύλλογοι ψάχνουν τρόπους αύξησης των εσόδων στη νέα εποχή μετά COVID-19 που δημιουργείται στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα, στην συνάντηση που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος του μήνα, θα εξεταστεί η προδιάθεση των ομάδων να δίνουν κάποια ματς δευτερεύουσας σημασίας στους ομίλους του UEFA Champions League σε άλλες ηπείρους!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η ECA εκπροσωπεί τα συμφέροντα των συλλόγων που αγωνίζονται  σε μεγάλες διοργανώσεις και εδώ και καιρό έχει αποκτήσει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία μετά το φιάσκο της European Super League.

Τις επόμενες μέρες σε αυτήν την συνάντηση, υπό την προεδρία του Αλ Κελαϊφί της Παρί Σεν Ζερμέν, που ισχυροποιήθηκε στα υψηλά κλιμάκια όταν εναντιώθηκε στην ιδέα της απόσχισης τον Απρίλιο του 2021,  τα στελέχη των ομάδων θα συγκεντρωθούν  για να συζητήσουν  τρόπους με τους οποίους μπορούν  να αυξήσουν τα έσοδα τους.

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του πάντα έγκυρου The Athletic, μια επιλογή που προτιμούν ορισμένα από τα πιο ισχυρά στελέχη συλλόγων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, είναι να διεξάγονται  αγώνες  ομίλων του Champions League εκτός της Ηπείρου μας για να κάνουν τα παιχνίδια που έχουν ελάχιστη εμπορικότητα π.χ Ρεάλ - Σέριφ ή Μπάγερν- Πλζεν, πιο προσιτά, διευρύνοντας τη βάση οπαδών των συλλόγων σε παγκόσμια κλίμακα! 

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν ΖερμένΑλ Κελαϊφί είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ανάλογες συζητήσεις, με κορυφαία στελέχη συλλόγων, ανοιχτά στην ιδέα να λαμβάνουν χώρα παιχνίδια σε μεγάλες αγορές όπως σε ΗΠΑ, Κίνα ή Μέση Ανατολή και Αυστραλία.

Παραμένει απλώς μια ιδέα ακόμα και οποιεσδήποτε κινήσεις για τη μεταφορά αγώνων πιθανότατα θα αντιμετώπιζε σφοδρή αντίθεση από τους οπαδούς στην Ευρώπη. Από την άλλη, σε ψηλά επίπεδα γίνεται κουβέντα ότι πρέπει να βρεθούν διάφορες λύσεις που θα αποκλείσουν μελλοντικές σκέψεις για αποσκίρτηση! Η πιο πιθανή περίπτωση είναι η κουβέντα που γίνεται για την αλλαγή του ευρωπαϊκού Super Cup.

Αυτό που ξεκίνησε ως αναμέτρηση των Πρωταθλητών Ευρώπης με τους Κυπελλούχους Ευρώπης στην δεκαετία του 70΄ και συνεχίστηκε ως η συνάντηση μεταξύ των νικητών του Champions League της προηγούμενης σεζόν και του Europa League (πρώην UEFA) από το 1998. Η UEFA εξετάζει ήδη την εισαγωγή ενός μίνι τουρνουά τεσσάρων ομάδων στην αρχή κάθε σεζόν, το οποίο θα περιλαμβάνει τους νικητές του Champions League της προηγούμενης και τρεις άλλες κορυφαίες ομάδες σε αυτό που θα αναφέρεται ως «Opening Tournament» αλλά ποιες θα είναι οι άλλες ομάδες και με ποιο κριτήριο θα επιλέγονται, ακόμα είναι στο πλαίσιο κουβέντας! Αυτό όμως θα μπορεί να πάει πολύ εύκολα σε κάποια άλλη χώρα και με το δεδομένο πως θα είναι και ένας επίσημος τίτλος θα μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερα χρήματα στα ταμεία και στις ίδιες τις ομάδες! Επίσης, δεν έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα από το 2024-25 που θα είναι η πρώτη σεζόν της νέας τριετίας στα τηλεοπτικά συμβόλαια, να γίνει ένα final four για την ανάδειξη του νικητή! Με μια χώρα που θα οργανώσει δύο ημιτελικούς και μετά έναν τελικό που μπορεί να δημιουργήσει την λεγόμενη Champions week και η οποία πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ότι μπορεί να έχει τεράστια επιτυχία! Για τα κανάλια που θα χάσουν δύο ημιτελικούς αγώνες, εφόσον τα παιχνίδια θα είναι μονά, υπολογίζεται πως θα αποζημιωθούν από το τεράστιο ενδιαφέρον που θα υπάρξει σε αυτές τις δυο βραδιές και γίνεται κουβέντα ως αντίλογος πως αρκετοί  ημιτελικοί έχουν ουσιαστικά κριθεί από το πρώτο παιχνίδι και το δεύτερο ματς είναι διαδικαστικό.

Μετά την θεαματική αποτυχία της Super League πέρυσι, η UEFA παραχώρησε περισσότερες εξουσίες στους συλλόγους, όταν ξεκίνησε μια κοινοπραξία με την ECA για την πώληση εμπορικών δικαιωμάτων για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, για τον κύκλο 2024-27.

Τον Φεβρουάριο του 2022 η UEFA και η ECA διόρισαν την Team Marketing, καθώς και το Revelent Sports Group ως συνεργάτες πωλήσεων για τις διοργανώσεις ανδρών. Αυτή η πανέξυπνη κίνηση από πλευράς ευρωπαϊκής ομοσπονδίας έχει και νομική υπόσταση, αφού σε περίπτωση που επιχειρηθεί ξανά δημιουργία ευρωπαϊκής Super League στοιχειοθετείται αθέμιτος εταιρικός ανταγωνισμός!

Η αλήθεια είναι πως ήδη μια αύξηση 39 τοις εκατό στην προβλεπόμενη εμπορική αξία των  συλλογικών διοργανώσεων της UEFA για τον κύκλο μετά το 2024, έχει ήδη επιτευχθεί, και σε κάθε αγορά υπολογίζεται κάτι ανάλογο. Για την Ελλάδα αυτό που υπολογίζουν οι άνθρωποι της Team marketing είναι  πως το ποσό από περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που είναι τώρα, θα εκτοξευτεί στα 50 εκατομμύρια πιθανώς και περισσότερο! Οι τρεις πρώτες αγορές που υπεβλήθησαν σε διαγωνισμό σημείωσαν σημαντική αύξηση εσόδων —  20% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 25% στη Γαλλία και 150%  στις ΗΠΑ (εξαιρουμένων των δικαιωμάτων ισπανικής γλώσσας, τα οποία δεν έχουν ακόμη πωληθεί  και αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα πού  θα φτάσουν!

Η υπόθεση εργασίας για την πιθανή διεξαγωγή αγώνων σε ΗΠΑ, Κίνα ή Μέση Ανατολή υπογραμμίστηκε όταν η ECA δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έρευνα που έχει γίνει και αφορά «τη μεταβαλλόμενη φύση του οπαδικού ποδοσφαίρου».

Τα αποτελέσματα έρευνας έλεγαν  ότι το 34% των οπαδών του ποδοσφαίρου στην Κίνα και το 28%  στις ΗΠΑ επηρεάστηκαν από μια μεγάλη διοργάνωση ή εκδήλωση για να ξεκινήσουν να παρακολουθούν το ποδόσφαιρο αλλά συνήθως αυτό είναι το Μουντιάλ!

Η έκθεση όπως την αποκαλύπτει το The Athletic υπογραμμίζει ότι: «Υπάρχουν ευκαιρίες για ευρωπαϊκούς συλλόγους και διοργανώσεις να αξιοποιήσουν αυτό το ενδιαφέρον και την επιρροή αλλά πρέπει να αυξηθεί η διαθεσιμότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου  σε αυτά τα κοινά και να επιτραπεί η έκθεση σε αυτά τα γεγονότα για να συνεχιστεί η οικοδόμηση περαιτέρω και βαθύτερου ενδιαφέροντος και αφοσίωσης». Δηλαδή, με απλά λόγια, αν κάποιος μπορεί να δει από κοντά τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, τη Λίβερπουλ, την Μπάγερν, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Μίλαν, την Γιουβέντους, την Παρί, θα μπορεί να συνδεθεί περισσότερο!

Η σύνοδος κορυφής της ECA αυτής της εβδομάδας, θα φιλοξενήσει τον Stefano Domenicali, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Formula 1, καθώς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο επιδιώκει να αντλήσει μαθήματα τεχνογνωσίας από αθλήματα που έχουν αυξήσει σημαντικά το κοινό τους στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό. Προηγούμενες πρόσφατες συνόδους κορυφής περιλάμβαναν ομιλίες από ειδικούς από το Harvard Business School, καθώς και από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της  Λίβερπουλ, Peter Moore.

Μπορεί για τους παραδοσιακούς στο μυαλό και στην αντίληψή φίλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να μας φαίνεται λίγο περίεργο όλο αυτό που τόσο κακά τα ψέματα σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, εάν δεν προχωράς και μένεις στάσιμος σε ξεπερνάνε τα ίδια τα γεγονότα. Και η UEFA είναι αποφασισμένη να μην αφήσει ξανά κανέναν να την αιφνιδιάσει και πολύ δε περισσότερο, με εκβιαστικές κινήσεις όπως ήταν εκείνη του Πέρεθ  και των φίλων του πριν από 16 μήνες!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0