Box to Box

Μπαρτσελόνα: Μηνύματα αισιοδοξίας και επιστροφή στα (ωραία) παλιά, αυτά που μας «έστειλε» κόντρα στην Μπάγερν!

Μπαρτσελόνα: Μηνύματα αισιοδοξίας και επιστροφή στα (ωραία) παλιά, αυτά που μας «έστειλε» κόντρα στην Μπάγερν!
Κάτι αλλάζει στην Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι τη μεταμορφώνει. Όχι μόνο λόγω μεταγραφών, αλλά κυρίως λόγω νοοτροπίας. Η ήττα από την Μπάγερν (13/09, 0-2) ήταν πολύ λογικό να της αφήσει μία πικρή γεύση. Ταυτόχρονα οι φίλοι των «μπλαουγκράνα» αποκτούν ξανά την αίσθηση πως η αρμάδα τους... επιστρέφει!

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Βλέπεις το σερί της Μπαρτσελόνα, πριν από την αναμέτρηση με την Μπάγερν, και σε πιάνει ένα δέος. Λες: «ώπα, επέστρεψε η παλιά καλή αρμάδα, με τη σφραγίδα του Τσάβι». ΟΚ, νίκησε την ουραγό Κάντιθ, την ταλαιπωρημένη Σεβίλλη, τις Σοσιεδάδ και Βαγιαδολίδ, ενώ έριξε και την 5άρα στην Πλζεν. Δεν είναι τόσο ο αντίπαλος. Είναι ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλονταν οι «μπλαουγκράνα». Και μπροστά τους ήταν η μάχη στο Μόναχο. Στο... απαγορευμένο έδαφος. Μετρούσε 4 συνεχόμενες αποτυχίες από τους Βαυαρούς. Αυτές έγιναν 5, στις τρεις τελευταίες μάλιστα χωρίς να σκοράρει.

Η αίσθηση που μου άφησε το παιχνίδι στην «Αλιάντς-Αρένα» ήταν ότι κάτι... λείπει ακόμα από την Μπαρτσελόνα του Τσάβι. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Απαιτείται διαρκείς προσπάθεια ώστε να εξαλείψει τα όποια λάθη ακόμα υφίστανται. Αυτά σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο, σύμφωνα με την εξέλιξη του πρώτου ημιχρόνου, μπορεί και να θεωρηθεί «μαγική» εικόνα. Δις ο... κέρβερος Νόιερ, μία ο άστοχος Λεβαντόφσκι. Το 2-0 ή και το 3-0 στο πρώτο μέρος υπέρ των Καταλανών δε θα ήταν καθόλου υπερβολή.

Το συγκεκριμένο 45λεπτο είναι το έτερο στοιχείο που κρατάμε και πιστοποιεί την άνοδο της Μπάρτσα. Όχι μόνο λόγω μεταγραφών, αλλά κυρίως ελέω της βελτίωσης στη νοοτροπία της ομάδας, με κομβικούς ποδοσφαιριστές να ανεβαίνουν επίπεδο, χάρη στην επικοινωνία του Τσάβι και στο... μιξ που επιχειρεί σχετικά με την κατάρτιση της 11άδας. Από το κέντρο και μπροστά λίγα πράγματα θα αλλάξουν. Στο 4-3-3 οι Μπουσκέτς, Γκάβι και Πέδρι (λογικά) δε βγαίνουν από το βασικό σχήμα. Η ακόμα πιο προωθημένη τριάδα, αποτελούμενη από Ντεμπελέ, Λεβαντόφσκι, Ραφίνια, δείχνει να... βολεύεται μια χαρά στο γήπεδο.

Κόντρα στην Μπάγερν βέβαια τα δύο επιθετικά άκρα ήταν εξουδετερωμένα από Παβάρ (εν συνεχεία Μαζραουΐ) και Ντέιβις αντίστοιχα, μιας και αυτοί επίσης διακρίνονται για την ταχύτητά τους. Το τρακ του Λέβα ήταν εμφανέστατο. Όσο και να μόχθησε, η μπάλα, σε 7 τελικές προσπάθειες, δεν του έκανε το χατίρι. Κυρίως στη φάση του 18ου λεπτού και εν συνεχεία ο Νόιερ του είπε «όχι» σε κεφαλιά στο 21’. Ξεκίνησε φουριόζος στη σεζόν ο Πολωνός. Στο πρώην «σπίτι» του παρέμεινε άσφαιρος, κάτι που συνέβη μόνο στην πρεμιέρα με τη Βαγιεκάνο.

Η άμυνα αποτελεί ερωτηματικό. Λογικό να είναι εκτός ρυθμού (στα ενδότερα της Μπαρτσελόνα, όχι γενικά) ο Μάρκος Αλόνσο. Πήρε την ευθύνη για το 0-1, καθώς δε μάρκαρε σωστά στο κόρνερ τον Ερναντές. Οι συμπαίκτες και το τεχνικό staff τον στήριξαν. Αλλά είναι έμπειρος, θα το ξεπεράσει και θα βοηθήσει την Μπάρτσα. Το αριστερό άκρο, με Μπαλντέ και Ζόρντι Άλμπα, πλέον και με Αλόνσο. Ζηλεύουμε τον Τσάβι. Οι Αραούχο και Κουντέ προορίζονται για το κέντρο της άμυνας. Μακροπρόθεσμα, μιας και ο Γάλλος βοηθάει προς το παρόν στο δεξί άκρο, εκεί όπου οι Μπεγιερίν και Σέρτζι Ρομπέρτο αναμένεται να χρησιμοποιηθούν. Και εν συνεχεία, Κρίστενσεν, Έρικ Γκαρθία και Πικέ περιμένουν την ευκαιρία τους για το προαναφερόμενο κέντρο της άμυνας.

Σε 7 επίσημα ματς φέτος, μόνο σε δύο αναμετρήσεις (διαδοχικές μάλιστα) με Βαγιαδολίδ και Σεβίλλη παρέταξε την ίδια αμυντική γραμμή (Κουντέ, Αραούχο, Έρικ Γκαρθία, Μπαλντέ). Είναι ξεκάθαρο ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι ο Τσάβι «ψάχνεται». Και θα συνεχίσει τα πειράματα μέχρι να βρει τη «χρυσή» τομή. Έως τότε, μπορεί η Μπάρτσα να είναι κυρίαρχη ακόμα και σε σπουδαίες ευρωπαϊκές μάχες, όπως με την Μπάγερν, εντούτοις να μένει στο τέλος με άδεια χέρια. Όλα στο βωμό της εξέλιξης. Η οποία φαντάζει ευοίωνη και άκρως ελπιδοφόρα για τους φίλους των «μπλαουγκράνα».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0