Box to Box

Ναντ: Iστορίες επιστημονικής φαντασίας, ποδοσφαιρικής αναρχίας και...Νέας Καληδονίας για να γράψεις βιβλίο!

Ναντ: Iστορίες επιστημονικής φαντασίας, ποδοσφαιρικής αναρχίας και...Νέας Καληδονίας για να γράψεις βιβλίο!
Μετά από 20 χρόνια η Ναντ επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και βρίσκεται στο δρόμο του Ολυμπιακού, με τη δύναμη της...ιστορίας και τη δίψα της....μακράς απουσίας  μπαίνουν στη μάχη οι Κυπελλούχοι Γαλλίας! 

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

«20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», «Το Μυστηριώδες Νησί», «Μιχαήλ Στοργκόφ»
, με αυτά, σίγουρα ΚΑΙ με αυτά, τα...αναγνώσματα μεγαλώσαμε οι σημερινοί 40 και κάτι, σίγουρα πολλές γενιές πριν από εμάς, ελπίζω, δεν το έχω καθαρό, και αρκετές μετά από εμάς! Πρόκειται φυσικά για έργα του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν, μετά από τη Μέρι Σέλεϊ που έφηβη ακόμη, αρκετά χρόνια νωρίτερα, έγραψε το «Φρανκεστάιν» πρόκειται για έναν από τους προπομπούς έως και πρωτοπόρους της επιστημονικής φαντασίας στη Λογοτεχνία! Αν εξετάσει μάλιστα κανείς τη βιβλιογραφία του Βερν με τα σημερινά δεδομένα, συγκλονίζεται, χωρίς ίχνος υπερβολής, από το πόσο μακριά, με έναν έως και ορθολογικό τρόπο, έφτασε το μυαλό του σε μια εποχή που δεν του...παρείχε κανένα απολύτως στοιχείο που να μπορούσε έστω να υπαινιχθεί την τεχνολογική εξέλιξη που ο γεννημένος στη Ναντ της Γαλλίας, το 1828, οραματιστής προέβλεψε στο χαρτί! 

Απολύτως δικαιολογημένη λοιπόν η...περηφάνεια της πρωτεύουσας του νομού, με τα ελληνικά δεδομένα, Λουάρ Ατλαντίκ, στην περιοχή του ποταμού Λίγηρα, για το τέκνο της, το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης δεν είναι άλλο από το μουσείο του Ιουλίου Βερν, συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όποιον έχει την ευκαιρία, χωρίς δεύτερη σκέψη, να το επισκεφθεί! Κι αν στο πεδίο των Τεχνών είναι ο...Ιούλιος που καθορίζει τα πράγματα στην όμορφη, χωρίς αμφιβολία, Νάντη, στο πεδίο του αθλητισμού ήταν ο...Απρίλιος του 1943, εν μέσω Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που σηματοδότησε τις ιστορικές εξελίξεις! Τότε βλέπετε ιδρύθηκε η σήμερα φημισμένη, από την Παρασκευή και αντίπαλος του Ολυμπιακού στους ομίλους του UEFA EUROPA LEAGUE, ποδοσφαιρική ομάδα Nantes FC, κοινός παρονομαστής "ερυθρόλευκων" και "καναρινιών", ένα από τα παρατσούκλια των οκτώ φορές πρωταθλητών Γαλλίας, ο πολύς Κριστιάν Καρεμπέ

Καρεμπέ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Καληδονία αλλά σε ηλικία περίπου 18 ετών μετανάστευσε στη Ναντ με αθλητική και ακαδημαϊκή υποτροφία, στις ακαδημίες, αρχικά, του συλλόγου, όπως μεταξύ πολλών άλλων και οι Μαρσέλ Ντεσαγί, Ντιντιέ Ντεσάν, Κλοντ Μακελελέ, και στην πρώτη ομάδα αργότερα έβαλε στις...ράγες τη σπουδαία του καριέρα! Η εντυπωσιακή, ομολογουμένως, πορεία του τον έφερε και στα μέρη μας, αρχικά ως ποδοσφαιριστή και τώρα πια ως πρεσβευτή του Ολυμπιακού στο ευρωπαϊκό στερέωμα, η...μοίρα τον φέρνει τρόπον τινά αντιμέτωπο με την ομάδα στην οποία άρχισαν, και πήγαν περίφημα, όλα! Μια ομάδα που βρίσκεται για τρίτη φορά στην ιστορία της στο...δρόμο μας, τη σεζόν 1995-96, αμέσως μετά από το καλοκαίρι που ο Καρεμπέ μετακόμισε στην Ιταλία για χάρη της Σαμπντόρια, ήταν στον όμιλο του Παναθηναϊκού στο UEFA CHAMPIONS LEAGUE, μια νίκη και μια ισοπαλία για τους "πράσινους" στο δρόμο για τους «4», μέχρι εκεί έφτασαν και οι Γάλλοι, τη σεζόν 1999-2000 απέκλεισε στο Κύπελλο UEFA με δυο νίκες τον Ιωνικό!

Ήταν ένα χρόνο μετά από το...συναπάντημα με την ομάδα της Νίκαιας που η Ναντ έζησε την τελευταία της, μέχρι και την κατάκτηση του Κυπέλλου Γαλλίας πριν από μερικούς μήνες, πραγματικά μεγάλη στιγμή, το 2000-01 πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έπαιξε δύο χρόνια σερί στο UEFA CHAMPIONS LEAGUE, «παρηγορήθηκε» για δυο ακόμη χρόνια στο INTERTOTO, και...εξαφανίστηκε! Κι όταν λέμε εξαφανίστηκε, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πρώτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, κυριολεκτούμε, έφτασε σε σημείο να υποβιβαστεί το 2009, ταλαιπωρήθηκε αρκετά στη LIGUE 2 μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει, το πέτυχε ως  και...καταϊδρωμένη το 2013, έκτοτε προσπαθεί αν όχι να αναβιώσει σίγουρα να πλησιάσει έστω το...μεγαλείο του παρελθόντος! Το πρώτο, κι αν όχι σίγουρα το σημαντικότερο, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το Κύπελλο του 2022, τίτλος μετά από μία εικοσαετία...και κάτι, 1-0 τη Νις με πέναλτι του Μπλας στις 7  Μαΐου στο «Stade de France» και μια θέση στους ομίλου του UEFA EUROPA LEAGUE για την ομάδα του Αντουάν Κομπουαρέ!

Κομπουαρέ που ανέλαβε τις τύχες της ομάδας το Φεβρουάριο του 2021, κατάφερε σε μία ταραχώδη σεζόν να την κρατήσει οριακά, επικρατώντας στα πλέι οφ της Τουλούζ, στην κατηγορία, και το 21-22, πέρα από την κατάκτηση του Κυπέλλου, την οδήγησε με ασφάλεια στην 9η θέση στο πρωτάθλημα! O...συντοπίτης, επίσης από τη Νέα Καληδονία, του Κριστιάν Καρεμπέ βασίστηκε την περασμένη σεζόν κυρίως σε Μπλας, 15 γκολ και 5 ασίστ, και Μιανί, 13 γκολ και 7 ασίστ, στο δημιουργικό-επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού, ο δεύτερος έφυγε για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και δεν αντικαταστάθηκε, ο δανεικός από τη Γαλατασαράι 24χρονος Αιγύπτιος επιθετικός Μοχάμεντ είναι περισσότερο επένδυση παρά σίγουρη λύση! Εκεί όπου η Ναντ λογικά θα εμφανιστεί ακόμη πιο δυνατή είναι ο άξονας της μεσαίας γραμμής, σταθερή αξία, μυαλό αλλά και πνευμόνια της ομάδας ο υψηλής ποιότητας Νιγηριανός Σιμόν, προστίθεται δίπλα του ο επαναπατρισθείς Μούσα Σισοκό που άφησε τη Γουότφορντ να παίξει χωρίς αυτόν στην Championship και επέστρεψε στη LIGUE 1

Όπως με αντίπαλο τον Ολυμπιακό επιστρέφει στα...σαλόνια και η Ναντ, οι δυο τους τίθενται αντιμέτωποι στην πρεμιέρα του ομίλου, στις 8 Σεπτεμβρίου ημέρα Πέμπτη, στο «La Beaujoire», «Λα Μποζουάρ» με ελληνικούς χαρακτήρες για να εξηγούμαστε! Aυτό που οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, φάνηκε ξεκάθαρα και στην πρώτη νίκη, και μάλιστα με ανατροπή, με σκορ 3-1 της Ναντ επί της Τουλούζ, είναι κάτι σαν μετεξέλιξη του περίφημου «jeu à la nantaise»  των 60's και του περιβόητου προπονητή της ομάδας εκείνης της εποχής Ζοζέ Αριμπάς! Ένα παιχνίδι που σε καμία περίπτωση δε στηρίζεται στην, και δεν ορίζεται από την, τακτική αλλά στο ομαδικό πνεύμα, την αλληλεγγύη και την συνεχή κίνηση στον αγωνιστικό χώρο! Παιχνίδι γρήγορο, άναρχο, κάποιες φορές έως και...ζαλιστικό για τον αντίπαλο, κάποιες φορές έως και...καταστροφικό για την ίδια τη Ναντ! Κάτι σαν ποδοσφαιρικό...κορώνα ή γράμματα, η ομάδα του Κορμπεράν δεν έχει προφανώς την πολυτέλεια να αφήσει τα πράγματα στην...τύχη!  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0