Box to Box

Φράιμπουργκ: Τεράστια άλματα προόδου, γήπεδο-στολίδι, επιθετικό σύνολο, ατού (εσχάτως) η άμυνα!

Φράιμπουργκ: Τεράστια άλματα προόδου, γήπεδο-στολίδι, επιθετικό σύνολο, ατού (εσχάτως) η άμυνα!
Μετά την Άιντραχτ πέρσι, και τα προηγούμενα χρόνια την Μπάγερν στο Champions League, ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει μία άλλη γερμανική ομάδα στον όμιλο του Europa League. Η Φράιμπουργκ. Το.. . γαλατικό χωριό της Bundesliga είναι εδώ για να ανακατέψει (εντελώς) την τράπουλα...

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Την καλύτερη πορεία της τελευταίας 10ετίας πραγματοποίησε τη σεζόν 2021-22 η Φράιμπουργκ. Το σωματείο από το Μπράισγκαου, στο ειδυλλιακό αυτό μέρος, που περιβάλλεται από το Μέλανα Δρυμό και έχει καταφέρει με συνέπεια, πειθαρχία, προσπάθεια, ισχνά οικονομικά μέσα και έναν εκπληκτικό προπονητή, να βρεθεί στο προσκήνιο του γερμανικού ποδοσφαίρου. Διαθέτει από τις πλέον αναγνωρισμένες Ακαδημίες της χώρας. Η εκπαίδευση νεαρών ποδοσφαιριστών αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Πόσοι και πόσοι νεαροί έχουν τροφοδοτήσει μεγάλα κλαμπ στην Bundesliga και όχι μόνο.

Απόλυτο χάιλαϊτ πέρσι η «μετακόμιση» 20.000 και πλέον οπαδών στο Βερολίνο. Τελικός Κυπέλλου κόντρα στη Λειψία. Η ευκαιρία για έναν τίτλο, τον πρώτο στην ιστορία της. Χάθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, έπειτα από σπουδαία μάχη. Όπως χάθηκε στις δύο τελευταίες αγωνιστικές (ήττες από Ουνιόν και Λεβερκούζεν) μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε τερματίσει 5η τη σεζόν 2012-13 και την επόμενη βγήκε 3η στον όμιλο του Europa League πίσω από Σεβίλλη και Σλόβαν Λίμπερετς. Φέτος βγήκε 6η. Είναι άπειρη στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Από τα ελάχιστα μειονεκτήματα που έχει το συγκεκριμένο σύνολο.



Εντούτοις διαθέτει προσωπικότητες, τις δημιούργησε να το θέσουμε καλύτερα. Ο (διεθνής στόπερ) Ματίας Γκίντερ πήρε την απόφαση να γυρίσει στο... σπίτι του, μετά από την περιοδεία στις δύο Μπορούσια, μετά από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 και έχοντας πλέον πάμπολλες εμπειρίες. Ο Μαρκ Φλέκεν μπήκε στην τριάδα των γκολκίπερ της Εθνικής Ολλανδίας, χάρη στις επεμβάσεις του με τη Φράιμπουργκ. Ο Βιτσέντσο Γκρίφο είναι ο περσινός αρχισκόρερ της, καθώς βρήκε την Ιθάκη του, έπειτα από συνεχείς αναζητήσεις. Το... μηχανάκι στο κέντρο, Νίκολας Χέφλερ, αθόρυβος, ακούραστος, βιονικός. Στην ίδια κατηγορία ο αριστερός μπακ-χαφ, εσχάτως και διεθνής, Κρίστιαν Γκίντερ. Ο ποδοσφαιριστής που σπάνια χάνει λεπτό σε μία σεζόν. Ούτε τραυματισμοί, ούτε τιμωρίες και είναι στην 11η (!) χρονιά του στην ομάδα.

Για τον προπονητή τα έχουμε γράψει πολλάκις απ’ αυτήν εδώ τη γωνιά. Τα έργα και οι ημέρες του στο Φράιμπουργκ, μιλούν από μόνα τους. Κρίστιαν Στράιχ (57 ετών). Άνετος, λαϊκός, ευφάνταστος, πάντα έτοιμος για μία ατάκα. Στις Ακαδημίες από το 1995, βοηθός από το 2007 και πρώτος προπονητής από το Δεκέμβριο του 2011. Προπονητής της χρονιάς το 2013 και το 2022. Τυγχάνει κοινής αποδοχής. Θα φύγει από το κλαμπ όποτε το θελήσει εκείνος. Έζησε τα πάντα με τη Φράιμπουργκ και την έφτασε μέχρι εδώ. Αξίζει την αποθέωση και με το παραπάνω.

Σημαντικό κομμάτι στην όλη προσπάθεια αναρρίχησης της Φράιμπουργκ στην ιεραρχία του γερμανικού ποδοφαίρου είναι ο παράγοντας Όλιβερ Λέκι. Στην τελευταία 9ετία ανέβηκε ταχύτατα τα σκαλιά σε γερμανική Λίγκα και Ομοσπονδία. Δε θα λέγαμε ότι κινεί τα νήματα, εντούτοις η ομάδα από το Νότο έχει πλέον «φωνή» και δη δυνατή στα ενδότερα των γραφείων στη Φρανκφούρτη. Δείγμα της αναγνώρισης των πεπραγμένων της εντός και εκτός συνόρων.

Για τα αγωνιστικά ζητήματα έχουμε ακόμα δρόμο. Φέτος ο Στράιχ προτιμά την 4άδα στην άμυνα, με Γκίντερ και Λίνχαρτ στα στόπερ να μη σπάει αυτό το δίδυμο, ο Γκίντερ τρέχει πάνω-κάτω την αριστερή γραμμή και εν τη απουσία του τραυματία Κίμπλερ, δεξιά κινείται ο Γάλλος Σιντιγιά, παίκτης από τις Ακαδημίες. Δυάδα στο κέντρο με εκ των αρχηγών Χέφλερ και τον box to box Μάξι Έγκεσταϊν (πρώην Βέρντερ). Έλειψε με την Μπόχουμ, έπαιξε ο δραστήριος Κάιτελ. Τριάδα μεσοεπιθετική, εδώ υπάρχουν επιλογές: Ντοάν, Σάλαϊ, Γκρίφο, Γιέονγκ, Κιερέ, Βάισχαουπτ.
Στην κορυφή ο Γκρέγκοριτς, νεοφερμένος από την Άουγκσμπουργκ, το λεγόμενο «αγγούρι», αλλά ακόμα και αυτόν τον έκανε παίκτη ο Στράιχ. Τέσσερα επίσημα ματς, δύο γκολ ο Αυστριακός. Και από τον πάγκο, μην ξεχνιόμαστε, ο μίστερ γκολ μπαίνοντας ως αλλαγή (ρέκορντμαν στην κατηγορία), Νιλς Πέτερσεν. «Παστελωτής» από άλλον πλανήτη. Τραυματίας ακόμα ο βασικός φορ Λούκας Χέλερ. Α ναι, ντεμπούτο έκανε στο κέντρο ο 19χρονος Ρόμπερτ Βάγκνερ, επίσης γηγενής της ομάδας. Κόντρα στην Μπόχουμ πέτυχε την πρώτη εντός έδρας νίκη της μετά τον Απρίλιο (1-0). Εντυπωσίασε με τις κλασικές χαμένες ευκαιρίες (xGoals 4,31!!!). Ατού της, εσχάτως, η άμυνα. Μία φύσει επιθετική και οργανωμένη ομάδα, κράτησε το... μηδέν στα μετόπισθεν σε τρία από τα τέσσερα φετινά παιχνίδια. Νέο όπλο στη φαρέτρα του Στράιχ. 

Το θέμα του γηπέδου. Ζηλεύουμε. Όταν φτάνει σε σημείο η Φράιμπουργκ (μου αρέσει να το λέω «χωριό», γιατί ποδοσφαιρικά αυτό ήταν πριν από το 2010) να αποχωρεί από το γραφικό Dreisam Stadion και να μετακομίζει στο νεόκτιστο Europa Park, με κόστος κατασκευής τα 70 εκατομμύρια ευρώ, τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Η Φράιμπουργκ είναι μαζί με την Ουνιόν Βερολίνου ότι πιο ανερχόμενο υπάρχει στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Τους διακρίνει η σταθερότητα, η συνέπεια, η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα και έχουν πλάνο. Σε όλα τα επίπεδα. Ακαδημίες, γήπεδο, χορηγίες, συνεργασίες, μεταγραφές, προπονητής. Υπόδειγμα. Παράδειγμα προς μίμηση για όλα τα κλαμπ σε Γερμανία και Ευρώπη.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0