Box to Box

Πώς να (μην) το κάνεις όπως ο Ντέλε Άλι: Από την απόλυτη αποθέωση στην απαξίωση, για ένα ταλέντο που «χάθηκε» στο δρόμο!

Πώς να (μην) το κάνεις όπως ο Ντέλε Άλι: Από την απόλυτη αποθέωση στην απαξίωση, για ένα ταλέντο που «χάθηκε» στο δρόμο!

Για περίπου τέσσερα χρόνια η ζωή του Ντέλε Άλι, έμοιαζε ως η απόλυτη ταινία. Από την League One στην Premier League, βασικός σε μία ομάδα κορυφής, πρόσκληση στην εθνική Αγγλίας που πλησίασε τον τελικό του Μουντιάλ και μία συμμετοχή στον τελικό του Champions League. Τι μπορούσε να πάει λάθος;

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ένα παιδί που βρέθηκε ξαφνικά στην κορυφή, διατηρήθηκε σε μια πολύ δύσκολη ηλικία για λίγο εκεί και μετά άρχισε μια ελικοειδής πτώση! Κάθε χρόνο και χειρότερα και πλέον δανεικός από την Έβερτον στην Μπεσίκτας, χωρίς συμμετοχή από το 2019 στην εθνική ομάδα, με την πικρή αλήθεια να είναι πως περισσότερο θυμίζει πλέον παλαίμαχο πάρα κάποιον που είναι στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία!

Ο Ντέλε ξεκίνησε την καριέρα του στην MK Nτονς στην League One πριν μετακομίσει στην Τότεναμ το καλοκαίρι του 2015. Το 2014, συστήθηκε σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα του αγγλικού ποδοσφαίρου πρωταγωνιστώντας σε μία εκπληκτική νίκη της ομάδας του απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που μόλις είχε προσλάβει τον Λουίς Φαν Χάαλ με 4-0 στο Λιγκ Καπ. Ο Μπρένταν Ρότζερς, τότε τεχνικός της Λίβερπουλ, τον θεωρούσε ως έναν μελλοντικό φυσικό  διάδοχο για τον Στίβεν Τζέραρντ αλλά η ομάδα των «reds» άργησε να επιβεβαιώσει την συμφωνία που προϋπήρχε, με αποτέλεσμα να κινηθεί πολύ γρήγορα η Τότεναμ και να πάρει την υπογραφή του!

Γρήγορα καθιερώθηκε υπό τις οδηγίες του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και ήταν στην πρώτη ομάδα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου που ο Αργεντινός δούλεψε στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Ντέλε έκανε κάθε σεζόν και καλύτερες εμφανίσεις με το 2016-17 να φτάνει στο απόγειο έχοντας 18 γκολ και εννέα ασίστ ενώ ήταν πια βασικός στην Εθνική Αγγλίας!

Συνολικά έχει 37 συμμετοχές για την Αγγλία, αλλά δεν έχει εμφανιστεί σε ματς από το 2019 αφού μετά τον τελικό του Champions League στη Μαδρίτη, όπου η Τότεναμ ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ, έζησε μια διαρκή πτώση στα στάνταρ του.

Βασικός για την εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, τότε που τα «λιοντάρια» έφτασαν στον ημιτελικό και ηττήθηκαν από την Κροατία, έχοντας σκοράρει στον προημιτελικό εναντίον της Σουηδίας, ο Ντέλε έμοιαζε ο ποδοσφαιριστής που τα επόμενα χρόνια γύρω του θα στήριζε ο Σαουθγκέιτ  την μεσαία γραμμή! Κάνοντας ένα fast forward στο 2021, με την Αγγλία να παίζει στον τελικό του Euro είναι φοβερό πως ο Ντέλε δεν ήταν ούτε καν στην αποστολή, ενώ ο Μουρίνιο, που τον είχε υπό τις οδηγίες του στην Τότεναμ για ένα διάστημα, προειδοποίησε πως αν δεν άλλαζε νοοτροπία θα έχανε οριστικά το τρένο της δυναμικής επιστροφής!

Η μετακίνηση του στην Έβερτον, τον Γενάρη, έμοιαζε ως μία μεγάλη ευκαιρία αφού θα δούλευε υπό τον Φρανκ Λάμπαρντ, για τον οποίο ο ίδιος ο Ντέλε είχε αποκαλύψει πως θαύμαζε ως παιδί για τον τρόπο παιχνιδιού! Ο γάμος αυτός δεν πήγε καλά και αφού στο πρόσφατο ματς με την Νότιγχαμ Φόρεστ, ο τεχνικός της Έβερτον δεν τον χρησιμοποίησε ούτε καν ως πέμπτη αλλαγή, ήταν ολοφάνερο πως ο χρόνος του στο Γκούντισον Παρκ είχε τελειώσει!

Τώρα πια θα δοκιμάσει στην Μπεσίκτας ως δανεικός για ένα χρόνο να κάνει ένα restart στην καριέρα του. Το πιο πιθανό είναι πως και εδώ θα έχουμε «μηδέν εις το πηλίκον»!

Το ζητούμενο είναι πως ολοφάνερα έχει χάσει όλη την όρεξη που είχε για το ποδόσφαιρο και το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον καθαρά σε ψυχολογικό επίπεδο και όχι σε αγωνιστικό αφού ούτε μεγάλους τραυματισμούς είχε, ούτε σωματική φθορά αφού η ηλικία του ακόμα θεωρείται εξαιρετική, όντας μόλις 26 ετών!

Η άμεση και ξαφνική άνοδός του και μετά η πτώση, με τόσο κρότο, σε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα θυμίζει πάρα πολύ την δεκαετία του ‘90 και το τι συνέβη με τον Λι Σαρπ μέλος της ομάδας της Μάντσεστερ Γιουναιτεντ που έβαλε τέλος στα 26 χρόνια αναμονής χωρίς τίτλο του συλλόγου υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ. Ο Σκωτσέζος τεχνικός, που έδωσε πολλές ευκαιρίες και έκανε βασικό τον νεαρό τότε Σαρπ, όταν είδε πόσο αρνητική επίπτωση με την εξωγηπεδική του ζωή είχε στο άλλο ανερχόμενο αστέρι της εποχής τον Ράιαν Γκιγκς, προτίμησε να κόψει από τη ρίζα τους δεσμούς τους και επένδυσε στον Ουαλό σταρ! Δικαιώθηκε αφού ο Γκιγκς έπαιξε μέχρι το 2013 κερδίζοντας συνολικά 13 τίτλους με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ ο Σαρπ άρχισε να πηγαίνει δεξιά και αριστερά δοκιμάζοντας την τύχη του. Μεταγράφηκε στην Λιντς Γιουνάιτεντ, δόθηκε δανεικός στην ιταλική Σαμπντόρια, πέρασε από Μπράντφορντ, Πόρτσμουθ, Έξετερ χωρίς ποτέ να ξανά φτάσει στα ίδια επίπεδα απόδοσης και ουσιαστικά 30 ετών σταμάτησε!

Η ιστορία του Ντέλε οφείλει να είναι διδακτική για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται να κάνουν καριέρα. Δεν αρκεί ούτε να βρεις μία ομάδα, ούτε ακόμα να κάνεις μεταγραφή και να γίνεις διεθνής στα 18 σου χρόνια, αλλά κρίνεσαι καθημερινά. Η διάρκεια και η συνέπεια είναι αυτά που καθορίζουν μια σταδιοδρομία, αλλά τα πάρα πολλά λεφτά σε νεαρή ηλικία και η δημοσιότητα, γίνονται δούρειος ίππος για τη συνέχεια!

Η περίπτωση του Ντέλε Άλι δεν είναι η μόνη αλλά είναι πολύ χαρακτηριστική. Και μην ξεχνάμε πως ο 21ος αιώνας είναι η εποχή των social media που λατρεύουν να ανεβάζουν είδωλα απότομα, αλλά διασκεδάζουν εξίσου αφάνταστα όταν τα γκρεμίζουν με κρότο!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0