Box to Box

Αμβούργο: Ο πάλαι ποτέ «δεινόσαυρος» της Bundesliga τείνει να γίνει ολοκληρωτικά μία... μαριονέτα!

Αμβούργο: Ο πάλαι ποτέ «δεινόσαυρος» της Bundesliga τείνει να γίνει ολοκληρωτικά μία... μαριονέτα!

Ο δισεκατομμυριούχος Κλάους-Μίχαελ Κίνε επιθυμεί να χρηματοδοτήσει με (κι’ άλλα) 120 εκατ. ευρώ το Αμβούργο και να αυξήσει τις μετοχές του στο κλαμπ. Το έκανε και στο παρελθόν. Σαν θηλειά έσφιγγε το μέλλον της ομάδας του Βορρά από τη μεγαλομανία του 85χρονου «οπαδού».

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Το Αμβούργο, για όσους δε γνωρίζουν, κατέκτησε στην Αθήνα το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1983 με το γκολ του Φέλιξ Μάγκατ.

Το Αμβούργο, για όσους και πάλι δε γνωρίζουν, κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1977 με τα γκολ των Φόλκερτ και Μάγκατ.

Συμμετείχε σε άλλους τρεις ευρωπαϊκούς τελικούς.

Στην τροπαιοθήκη του υπάρχουν 6 πρωταθλήματα (4 επί εποχής Bundesliga) και 3 Κύπελλα Γερμανίας.

Πρόκειται για τον «δεινόσαυρο» της Bundesliga, διότι από την ίδρυση της κορυφαίας κατηγορίας του γερμανικού ποδοσφαίρου (1963-64), συμμετείχε ανελλιπώς στο πρωτάθλημα. Μέχρι το 2018. Αυτά ως εισαγωγή, ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος του συλλόγου. Παγκοσμίως μάλιστα είναι το 18ο κλαμπ σε δυναμικότητα και μέλη.

Η σεζόν 2016-17 (υποτίθεται) θα ήταν σημαδιακή για τους Βόρειους. Στο... κόλπο μπήκε ο μεγάλος οπαδός της ομάδας, Κλάους-Μίχαελ Κίνε. Επένδυσε αρχικά 38 εκατ. ευρώ στο πρότζεκτ Αμβούργο. Η ομάδα σώθηκε δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος (αφού ήδη τις χρονιές 2014 και 2015 παρέμεινε μέσω των μπαράζ). Την επόμενη σεζόν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. 2017-18. Ο Κίνε συνεχίζει να ρίχνει χρήμα, η διοίκηση έχανε ένα στέλεχος μετά το άλλο, προπονητές έρχονταν και έφευγαν ως αποτυχημένοι και εν τέλει, έπειτα από 55 συνεχούς παρουσίας, το Αμβούργο υποβιβάζεται στην Τσβάιτε Λίγκα.
PHOTO2_2.jpg

Αυτός είναι ο χώρος... κίνησής της από το 2018 και μετέπειτα. Οι οπαδοί της ξέχασαν τι εστί Bundesliga. Ένιωθαν να αναεννιούνται το Μάιο στα μπαράζ με τη Χέρτα, όταν νίκησαν το πρώτο παιχνίδι 1-0, αλλά δεν... Ήττα στη ρεβάνς και 5η χρονιά πλέον παρουσίας στη «μικρή» κατηγορία. Δεν τη χωράει αυτή η κατηγορία. Αλλά τα λάθη πληρώνονται. Και τα φετινά τείνουν να καθιερωθούν στην κατηγορία «κωμικοτραγικά».

Επιστρέφουμε στο κεφάλαιο «Κίνε». Την περασμένη Δευτέρα απέστειλε εκ νέου έγγραφο στα γραφεία του Αμβούργου, ώστε να συμβάλλει με οικονομική ενίσχυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόεδρος του κλαμπ είναι ο πρώην διεθνής μπακ, Μαρσέλ Γιάνσεν (Γκλάντμπαχ, Μπάγερν, Αμβούργο, Εθνική Γερμανίας). Το πρώτο «όχι» ήρθε, αλλά ήταν διστακτικό, διότι προανήγγειλε νέες συζητήσεις με τον δισεκατομμυριούχο. Είναι ο ίδιος που τον περασμένο Ιούνιο αναφέρθηκε στην προηγούμενη συμμετοχή του στην ομάδα με την ατάκα: «η πιο αποτυχημένη απόφαση της καριέρας μου».

Κι’ όμως, ο 85χρονος ιδιοκτήτης της Kühne Holding και μεγαλομέτοχος των Hapag Lloyd και Lufthansa είναι και πάλι εδώ. Ήδη βγάζουν... αφρούς οι οπαδοί του Αμβούργου. Οι γνήσιοι φίλοι πραγματικά επιθυμούν να... φυτοζωεί στην Τσβάιτε Λίγκα, παρά με τα εκατομμύρια του επενδυτή να επιστρέψει στην Bundesliga και να σφίξει ξανά τη θηλειά γύρω από τον ιστορικό σύλλογο με τα τερτίπια του. Αν δεχτεί ο Γιάνσεν την προσφορά, το ποσοστό των μετοχών του Κίνε θα ανέλθει στο 39,9% από το τωρινό 15,21%. Άρα περισσότερη δύναμη στη μάχη της πρωτοκαθεδρίας στη διοίκηση, όσο κι’ αν ο πλούσιος Κίνε τονίζει ότι: «απλά θέλω να φτάσει σε μία οικονομική ευημερία το Αμβούργο και δεν είναι θέμα να βγω πιο ισχυρός».

Πότε θα ορθοποδήσει το Αμβούργο; Το ερώτημα που ταλανίζει τους πάντες στη Γερμανία. Η Bundesliga χρειάζεται τις καλές παραδοσιακές δυνάμεις του. Το κλαμπ δεν πρέπει να ζει στο παρελθόν και στις κατακτήσεις ευρωπαϊκών τίτλων. Οφείλει να προχωρήσει παρακάτω. Εν έτη 2022 τα έχει (σίγουρα) ανάγκη τα 120 εκατομμύρια ευρώ του Κλάους-Μίχαελ Κίνε. Μονόδρομος η επένδυση και η επιστροφή στο... πλούσιο - πρόσφατο - παρελθόν. Χωρίς να είναι πετυχημένη η προηγούμενη συνταγή. Σαν μαριονέτα κρατάει ο Κίνε τα νήματα του μέλλοντος του Αμβούργου. Και τα κινεί κατά βούληση...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0