Box to Box

Μπόχουμ - Μπάγερν: Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των οπαδών, φτάνουν πλέον τα 50 χρόνια και ξεκίνησαν, ως είθισται, από έναν καυγά!

Μπόχουμ - Μπάγερν: Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των οπαδών, φτάνουν πλέον τα 50 χρόνια και ξεκίνησαν, ως είθισται, από έναν καυγά!
Η Μπάγερν Μονάχου μετρά φίλους στο δάχτυλο ενός χεριού. Ένα από τα σωματεία που βρίσκεται κοντά στην υπερδύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου είναι η Μπόχουμ. Όλα άρχισαν το μακρινό 1973...

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Φαντάζεστε να είστε η κορυφαία ομάδα στη χώρα, μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη και ένα από τα Top 5 brand name παγκοσμίως; Να είσαι η Μπάγερν Μονάχου, κι’ όμως, εντός συνόρων να μην έχεις «φίλους». Κάτι η, ανά διαστήματα, επιβλητική υπεροχή, η ενίοτε προκλητική υπεροψία, το μεταγραφικό σάρωμα κορυφαίων ποδοσφαιριστών από τους ανταγωνιστές και η κατά γενική ομολογία σαφέστατη ποιότητά της, οδήγησαν τους Βαυαρούς σ’ ένα μονοπάτι δίχως συντροφιά.

Αν λάβουμε υπόψιν μας μόνο τους οπαδούς, τότε η Μπάγερν μπορεί να υπερηφανεύεται για μία δυνατή σχέση ετών. Πρόκειται για τους δεσμούς φιλίας με την Μπόχουμ. Νυν υπεύθυνοι των συνδέσμων οπαδών των δύο συλλόγων θυμούνται ακόμα την ιστορία. Ήταν Νοέμβριος του 1973. Η ομάδα από την κοιλάδα του Ρουρ φιλοξένησε το σύνολο αστέρων από το Μόναχο. Η θρυλική Μπάγερν είχε στη σύνθεσή της τότε τους Μπέκενμπαουερ, Μίλερ, Χένες, Μάιερ κ.α.

Η Castropper Strasse είναι ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται το Ruhrstadion. Το φαβορί επικράτησε στο παιχνίδι με σκορ 1-0. Η οργή των φίλων της Μπόχουμ δεν είχε καταλαγιάσει και κατά την αποχώρησή τους από τους γύρω δρόμους, τους ήρθε... κουτί η φυγή ορισμένων φίλων των Βαυαρών. Αριθμητικά η «έδρα» είχε τον πρώτο λόγο. Αουτσάιντερ οι ταξιδιώτες από το Μόναχο. Κι’ όμως, η βοήθεια ήρθε σαν μάνα εξ’ ουρανού ή αλλιώς από το πιο απρόσμενο στρατόπεδο. Ο σύνδεσμος οπαδών Bochumer Jungen (τα αγόρια από το Μπόχουμ), ένας από τους πιο παλιούς στην ποδοσφαιρική σκηνή της χώρας, παρενέβη με σθένος, έσωσε τους οπαδούς της Μπάγερν και εν συνεχεία έγινε η υπέρβαση. Τους... φυγάδευσε στο στέκι των οπαδών της Μπόχουμ, την «Beckporte».

Όλο το βράδυ γιόρτασαν μεταξύ τους τη δημιουργία μίας σπουδαίας φιλίας. Οπαδοί της Μπόχουμ και της Μπάγερν, μαζί, στην ίδια μπυραρία, να απολαμβάνουν αλκοόλ και εδέσματα, να ανταλλάζουν τηλέφωνα και να αποστέλλουν κάρτες (θυμίζω, ήταν το 1973) από τη μία πόλη στην άλλη. Ανήκουστο μέχρι εκείνη τη χρονιά. Κάπως έτσι μπήκε το νερό στο αυλάκι σε μία ασυνήθιστη φιλία μεταξύ οπαδών των δύο σωματείων. Ασυνήθιστη μιας και μιλάμε για έναν σύλλογο από την εργατιά της Δύσης, σε αντίθεση με τα... πλουσιόπαιδα από την πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Ανθρώπινα και αγωνιστικά, δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι.

MSA.jpg

Κι’ όμως. Οι φιλίες δεν έχουν όρια. Σχεδόν 50 χρόνια μετά, το τροπάριο συνεχίζεται. Όποτε παίζει στη Δύση η Μπάγερν, οπαδοί της Μπόχουμ την υποστηρίζουν. Τούμπαλιν, όποτε έρχεται προς το Νότο η Μπόχουμ, οι φίλοι της Μπάγερν τους κάνουν... παρέα. Τώρα παίζουν στην ίδια κατηγορία και όλα είναι πιο εύκολα. Στα δύο fan shop των συλλόγων υπάρχει ένα κοινό κασκόλ, με χρώμα μπλε και κόκκινο, και την επιγραφή «μία απίθανη φιλία» ή «κανείς δεν μπορεί να χωρίσει τους καλούς φίλους».

Το αποκορύφωμα ήταν στα μέσα της δεκατίας του ’80 προς τα τέλη αυτής. Κάθε σύνδεσμος της Μπόχουμ έπρεπε να έχει αδερφοποιηθεί με έναν αντίστοιχο του φιλικού σωματείου. Ατόνισε κάπως το ενδιαφέρον στα 90’s με τους συνεχόμενους υποβιβασμούς των «μπλε». Το 2004 «πάγωσαν» οι σχέσεις καθώς η υπερπρωταθλήτρια απέκτησε από το... αδερφάκι της τον Ιρανό σκόρερ, Βαχίντ Χασεμιάν, αλλά τον κράτησε επί μονίμου βάσεως στον πάγκο, κάτι που δεν άρεσε στους οπαδούς της Μπόχουμ, οι οποίοι θα τον ήθελαν πάρα πολύ να συνεχίζει να σκοράρει πολύτιμα γκολ για την ομάδα τους. Από την περασμένη δεκαετία «ζωήρεψαν» εκ νέου οι δεσμοί αίματος ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.



Οι Μπόχουμ και Μπάγερν τίθενται αντιμέτωπες την Κυριακή (21/8) για την 3η αγωνιστική της Bundesliga. Πέρσι στήθηκε ένα αξέχαστο «πάρτι» για την ομάδα των Λαμπρόπουλου και Σταφυλίδη. Το 0-1 του Λεβαντόφσκι στο 9’ «σβήστηκε» με 4 γκολ έως τη λήξη του ημιχρόνου. Τελικό σκορ 4-2 και για το αουτσάιντερ ήταν το απόλυτο χάιλαϊτ μίας ούτως ή άλλως πετυχημένης σεζόν. Φέτος, η Μπόχουμ ξεκίνησε με 0/2 ήττες τη σεζόν, ενώ οι Βαυαροί μετρούν 2/2 επιτυχίες. Όποιο κι’ αν είναι το αποτέλεσμα της τωρινής τους μάχης, οι φιλίες δε σπάνε και οι οπαδοί θα έχουν φροντίσει όλες αυτές τις ημέρες, να το επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0