Box to Box

Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του τη Σλόβαν, τώρα έχει σειρά ο...παλιός του εαυτός!

Ολυμπιακός: Άφησε πίσω του τη Σλόβαν, τώρα έχει σειρά ο...παλιός του εαυτός!

Με τη δραματική πρόκριση στην επόμενη φάση του UEFA Europa League, oι πρωταθλητές κέρδισαν πολύτιμο χρόνο, το ζητούμενο  είναι να κερδίσουν και το στοίχημα του...restart που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ! 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης


Ταξιδεύοντας για τη Σλοβακία και τη ρεβάνς με τη Σλόβαν στην Μπρατισλάβα ο Ολυμπιακός «κουβαλούσε», μεταξύ άλλων, και τον ευρωπαϊκό του πρότερο βίο σε όλες τις περιπτώσεις που είχε φέρει ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι εντός έδρας και είχε κληθεί να πάρει την πρόκριση μακριά από το «κάστρο» του στη ρεβάνς! Αυτές ακριβώς οι περιπτώσεις ήταν συνολικά δεκαπέντε, από την πρώτη παρουσία των «ερυθρόλευκων» στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και το...συναπάντημα με την πανίσχυρη Μίλαν της εποχής τη σεζόν 1959-1960 μέχρι και τον αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι από τη Λουντογκόρετς πριν από περίπου ένα χρόνο στον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League! Δεκαπέντε περιπτώσεις στις οποίες η ομάδα του Πειραιά μετρούσε μόλις ΜΙΑ πρόκριση, αυτήν επί της τουρκικής Οσμάνλισπορ με επιβλητικό 3-0 στην Άγκυρα 23 Φεβρουαρίου του 2017, μετά από λευκή ισοπαλία μεταξύ των δύο ομάδων στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε ελληνοτουρκική μονομαχία στη φάση των "32" του UEFA Europa League!

Ήταν λοιπόν αρκετή μια ματιά στο παρελθόν για να καταλάβει κανείς τη φύση του αλλά και τη δυσκολία του εγχειρήματος, προφανώς και αυτό που κατάφεραν οι Πρωταθλητές Ελλάδας στο «Τεχέλνε Πόλε» δεν ήταν απλό και δεν θα μπορούσε, δε θα έπρεπε καλύτερα, να θεωρείται δεδομένο! Είχαν απέναντί τους μια ομάδα συγκροτημένη, οργανωμένη, ενθουσιώδη αλλά και σοβαρή, με βάση την εικόνα της και στις δύο αναμετρήσεις μη σας πω και πολύ πιο ποιοτική απ' ό,τι πολλοί εξ ημών πιστεύαμε ή θέλαμε να πιστεύουμε! Προφανώς και δε θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για ευρωπαϊκό μεγαθήριο αλλά ποιος αλήθεια πιστεύει πως στο ποδόσφαιρο του 2022 χρειάζεται ένα μεγαθήριο για να αποκλείσει ελληνική ομάδα από ευρωπαϊκή διοργάνωση; Όπως το φαντάστηκα...δυστυχώς, δυστυχέστατα, κανείς! Και κάπου εδώ, στην επίτευξη του μείζονος στόχου της πρόκρισης ανεξαρτήτως εντυπώσεων, εικόνας και...υποσχέσεων εξαντλούνται και τα θετικά για την ομάδα του Κάρλος Κορμπεράν ... μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Ήταν άλλωστε ο ίδιος ο Ισπανός τεχνικός που παραδέχθηκε στις δηλώσεις του στην Cosmote TV αμέσως μετά το τέλος του αγώνα πως είναι ακόμη πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι πολλά τα βήματα προόδου που θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός, για να αρχίσει, έστω, να θυμίζει την ομάδα που χτίστηκε, και πέτυχε, τα τελευταία χρόνια τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων! Μια ομάδα που κατάφερε να πανηγυρίσει την περασμένη σεζόν την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος αλλά μοιάζει, μη σας πω ότι έμοιαζε καιρό τώρα, με αγωνιστικό αυτοκίνητο που «είδε» πρώτο την καρό σημαία αλλά στην πορεία του για τον τερματισμό χρειάστηκε να εξαντλήσει όλα του τα καύσιμα και τώρα περιμένει ακινητοποιημένο στη μέση της πίστας κάποιον ή κάτι τέλος πάντων να βοηθήσει στην επανεκκίνηση του κινητήρα! Θα μπορούσε αυτό το κάτι να είναι η πρόκριση στους ομίλους; Υπό προϋποθέσεις, αυστηρές, αυστηρότατες, ναι, θα μπορούσε!

Και αυτό γιατί συνιστά μια επιτυχία που βοηθά τον Ολυμπιακό, ιδιαίτερα το νέο του προπονητή, να «αγοράσει» χρόνο και ηρεμία για το χτίσιμο της επόμενης μέρας, είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που οι "ερυθρόλευκοι" καλούνται να κάνουν ακριβώς αυτό, να...κατασκευάσουν μια ομάδα από την αρχή! Γιατί όποιος πιστεύει πως για μια ακόμη χρονιά οι Πρωταθλητές Ελλάδας καλούνται να διατηρήσουν, να βελτιώσουν, να εξελίξουν, να αναβαθμίσουν την...εκδοχή της προηγούμενης σεζόν...πλανάται πλάνην οικτρά! Σημειολογικά εντοπίζεται στη λύση της συνεργασίας με το Μαρτίνς, αγωνιστικά είναι απολύτως ξεκάθαρο εδώ και καιρό, ο Ολυμπιακός οφείλει, δεν μπορεί παρά, να μηδενίσει το κοντέρ και να ξεκινήσει από το μηδέν κόβοντας οριστικά τους δεσμούς ακόμη και με το πολύ πρόσφατο παρελθόν, ο προηγούμενος κύκλος, κατέστη αυτό απολύτως σαφές και με την εικόνα στην Μπρατισλάβα παρά τη δραματική πρόκριση, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα!

Γεγονός που προφανώς δημιουργεί ζητήματα, φαίνεται να λείπουν οι...σταθερές στις οποίες βασιζόταν η ομάδα την περίοδο του Μαρτίνς, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει και προοπτική, ίσως το στοιχείο που χρειάζεται περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο στην παρούσα φάση! Προοπτική που για να πραγματωθεί θέλει αποφάσεις δύσκολες και γενναίες, να σα πω την αλήθεια ο Κορμπεράν δείχνει...τύπος που δε θα σκεφτόταν δεύτερη φορά για να τις πάρει! Ναι, οι "ερυθρόλευκοι" έπαιξαν στην Μπρατισλάβα χωρίς Σωκράτη, Βρσάλικο, Μαντί Καμαρά, Ροντρίγκες, όλοι τους ήταν παρόντες στο πρώτο ματς και αυτό δεν πήγε δα και πολύ καλά! Έπαιξαν χωρίς Λέιντνερ και Χουάνγκ, τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, αλλά δεν έχουν παίξει και ποτέ για να λείψουν πραγματικά! Έπαιξαν το ευρωπαϊκό τους μέλλον και το κέρδισαν...στη ρουλέτα!

Καλούνται πλέον να παίξουν...ρέστα δημιουργίας, δεν αναφέρομαι στο αγωνιστικό όπου ξεκάθαρα τους λείπει, αλλά στο...κατασκευαστικό! Πέρα από νέους, κι άλλους, παίκτες που σαφέστατα χρειάζεται ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από μια διαφορετική, απενοχοποιημένη από τις επιτυχίες, ναι, από τις επιτυχίες και του πρόσφατου παρελθόντος, πρόταση! Το υποψιαζόμασταν, τώρα πια εγώ τουλάχιστον είμαι βέβαιος και πολύ χαίρομαι που δε χρειάστηκε μια ευρωπαϊκή αποτυχία για να σιγουρευτώ, χωρίς restart αυτός ο Ολυμπιακός πολύ δύσκολα θα πετύχει! Ο κλήρος για την πιο δύσκολη, ίσως, αποστολή που έχει αναλάβει προπονητής στους «ερυθρόλευκους» τα τελευταία χρόνια πέφτει σε έναν σχετικά άπειρο αλλά γεμάτο όρεξη και ενέργεια, αυτό φαίνεται από μακριά, 39χρονο Ισπανό! Λένε, και δίκιο έχουν, πως είναι πιο εύκολο να φτάσεις στην κορυφή παρά να παραμείνεις σε αυτήν! Τι κι αν παραλαμβάνει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή, στα δικά μου μάτια ο Κορμπεράν καλείται να τον οδηγήσει και πάλι ψηλά και όχι να τον...κρατήσει! Ναι, είναι πιο εύκολο αλλά δε θα είναι σε καμία περίπτωση...απλό!   

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0