Box to Box

Κάρλος Κορμπεράν: Όχι πια... διευθυντής, μόνο προπονητής!

Κάρλος Κορμπεράν: Όχι πια... διευθυντής, μόνο προπονητής!

Στο πρόσωπο του Κάρλος Κορμπεράν ο Ολυμπιακός προσλαμβάνει έναν τεχνικό που μιλάει, δουλεύει και σκέφτεται μόνο ποδόσφαιρο, στο γεμάτο από...Μanagers περιβάλλον της Championship ήταν, και παραμένει, Head Coach!  

Επιμένουν χρόνια τώρα να οδηγούν στην αριστερή πλευρά του δρόμου! Δεν πίνουν καφέ αλλά τσάι! Χρησιμοποιούν το αυτοκρατορικό σύστημα μέτρησης αντί του καθιερωμένου στην υπόλοιπη Ευρώπη, και όχι μόνο, μετρικού! Ακόμη και οι πρίζες τους είναι διαφορετικές από των υπολοίπων έστω κι αν σε αυτό το «κλαμπ», είμαι σίγουρος ότι καθόλου δε θα τους αρέσει, δεν είναι μόνοι! Αντιθέτως μόνοι κι... έρημοι πολιτικά, με το πέρασμα των ετών πιθανότατα και πολιτιστικά αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης, έχουν μείνει πλέον μετά από το περιβόητο BREXIT, ένας λαός, ένα έθνος, μια χώρα και εν τέλει, ένα κράτος που λατρεύει να... διαχωρίζει τη θέση του, να ξεχωρίζει και να πορεύεται!  Μεγάλη ΒρετανίαΗνωμένο ΒασίλειοΑγγλία, τρεις διακριτές γεωπολιτικά οντότητες που στον πυρήνα τους έχουν όχι ακριβώς τη διαφορετικότητα αλλά τη διαφορά από τους υπολοίπους...και το ποδόσφαιρο! 

Ποδόσφαιρο που εφευρέθηκε, αναπτύχθηκε, καθιερώθηκε, του πήρε πάρα πολλά χρόνια, 56 για να είμαστε απολύτως ακριβείς, να επιστρέψει στην πατρίδα μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966Έλα ΤουνΚλόε Κέλι και οι συμπαίκτριές τους, υπό την καθοδήγηση της Σάρα Βίνγκμαν, φρόντισαν να το καλωσορίσουν στα... πάτρια εδάφη με την κατάκτηση του EURO γυναικών, μεταξύ μας, όχι πως έφυγε ποτέ, κάθε άλλο! Το αγγλικό πρωτάθλημα είναι άλλωστε εδώ και περίπου 25 χρόνια, από τα πρώτα βήματα της Premier League μέχρι και σήμερα, μακράν το καλύτερο στον κόσμο, όλοι οι σούπερσταρς είτε αγωνίζονται είτε θέλουν να αγωνιστούν σε αυτό, ένα brand name που μοιάζει να δυναμώνει μέρα με τη μέρα, αλλά και να...παίρνει μαζί του και τις χαμηλότερες κατηγορίες, την αμέσως χαμηλότερη Championship χωρίς καμία αμφιβολία, πέμπτο πρωτάθλημα στην Ευρώπη σε ότι αφορά την προσέλευση των φιλάθλων, έκτο πλουσιότερο με βάση μια σειρά από οικονομικά στοιχεία!

Από αυτό ακριβώς το πρωτάθλημα έρχεται στα μέρη μας ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού Κάρλος Κορμπεράν, είναι ένα ακόμη στοιχείο της αγγλικής ιδιαιτερότητας που... υπομνήθηκε παραπάνω που καθιστά άκρως ενδιαφέρουσα την περίπτωση του, πρόκειται για το διαχωρισμό μεταξύ Head Coach και Manager! Διαχωρισμό που μόνο στην πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου συναντά κανείς, σε ό,τι αφορά τον 39χρονο από τη Βαλένθια είναι η ιδιότητα του Head Coach που τον ακολουθεί, κι αν όχι σίγουρα του είχε αποδοθεί στη Χάντερσφιλντ από τους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας! Ήταν ο διευθυντής ποδοσφαίρου των terriers Λι Μπρόμπι που το κατέστησε απολύτως σαφές όταν προσλήφθηκε, Ιούλιο του 2020, ο Ισπανός προπονητής, με την επιλογή αυτή ο σύλλογος εγκατέλειπε το μοντέλο του Manager που ακολουθούσε μέχρι και τη λύση της συνεργασίας με τον προκάτοχό του Nτέιβ Κρόουλι

Έκρινε, με λίγα λόγια, η Χάντερσφιλντ Τάουν ως αποτυχημένο το μοντέλο του προπονητή που επηρεάζει, και αποφασίζει, δεν εκφέρει απλώς την άποψή του, για όλες τις λειτουργίες του κλαμπ, τη στόχευση, τη φιλοσοφία, τη στρατηγική του, άφησε κατά μέρος τα...διευθυντικά καθήκοντα με τα οποία ήταν επιφορτισμένος ο άνθρωπος που βρισκόταν στην άκρη του πάγκου και πέρασε στην εποχή του... ωμού ποδοσφαίρου! Στο πρόσωπο του Κορμπεράν προσέλαβε έναν άνθρωπο που θα μπορούσε, ή θα προσπαθούσε τέλος πάντων, να δώσει όλες τις απαντήσεις, να λύσει όλα ή όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στο χορτάρι και μόνο σε αυτό! Τον κάλεσε να επικεντρωθεί, τον κάλεσε ΓΙΑ να επικεντρωθεί στο κομμάτι εντός των τεσσάρων γραμμών, δεν είναι αυτός ο κανόνας στο Νησί, κάθε άλλο! 

Σε αυτό το κάλεσμα ο Κορμπεράν, μετά από μία πρώτη δύσκολη σεζόν με την ομάδα να τερματίζει στην 20η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω! Πρώτο φαβορί για υποβιβασμό σύμφωνα με πολλούς, τους περισσότερους ίσως, ειδικούς για τη σεζόν 2021-22 κι όμως... Με τον πρώην συνεργάτη, και μεγάλο θαυμαστή, του Μαρσέλο Μπιέλσα στο τιμόνι για δεύτερη χρονιά οι ποδοσφαιρικές αρχές ξεκαθάρισαν απολύτως! Μικρές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, compact τοποθέτηση της ομάδας σε χαμηλά μέτρα, πολλά ανεβάσματα από τα μπακ, εξτρέμ που συγκλίνουν και απειλούν από τον άξονα, εξάρι που τοποθετείται στο ύψος της μεγάλης περιοχής στο build up και ενορχηστρώνει, εσωτερικοί μέσοι με μοιρασμένους ρόλους, ο ένας πιο ελεύθερος να πατά και περιοχή και να κινείται στον άξονα, ο άλλος να δίνει βοήθειες στις πτέρυγες, σέντερ φορ που δεν αρκείται στο ρόλο, ή και δεν ασχολείται με το ρόλο του target man αλλάζοντας διαρκώς θέσεις και στήνοντας συνεργασίες με τους ακραίους αλλά και τους χαφ!   

Και ήταν ακριβώς αυτές οι αρχές που απέδωσαν, η ποδοσφαιρική Αγγλία δεν πίστευε στα μάτια της βλέποντας τη Χάντερσφιλντ να τερματίζει στην τρίτη θέση, να παίρνει την πρόκριση στον τελικό των πλέι οφ και να χάνει εν τέλει την ευκαιρία της για την Premier League σε ένα απολύτως ισορροπημένο παιχνίδι με τη Νότιγχαμ Φόρεστ εξαιτίας μιας άτυχης στιγμής, ήταν ένα αυτογκόλ του Kόλγουιλ στο 43ο λεπτό που έκρινε την αναμέτρηση! Το τι ακριβώς θα κρίνει την πορεία του Κάρλος Κορμπεράν στον πάγκο των Πρωταθλητών Ελλάδος μένει να φανεί, αυτό που με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς είναι πως αν κάπου χάθηκε το παιχνίδι για τον προκάτοχό του Πέδρο Μαρτίνς ήταν στην εσωστρέφεια, στη βαριά ατμόσφαιρα που για σημαντικούς ή ασήμαντους, προφανείς ή και όχι, ποδοσφαιρικούς ή και όχι και αυτό είναι το χειρότερο, λόγους γιγαντώθηκε εκτός και μεταφέρθηκε εντός των τεσσάρων γραμμών! 

Κάτι που με βάση τον πρότερο βίο του Κορμπεράν, τον τρόπο που δουλεύει αλλά και τον τρόπο που μιλάει, κάντε τον κόπο να «τσεκάρετε» κάποιες από τις μίνι συνεντεύξεις του μετά από παιχνίδια της Championship, ξεχειλίζουν ποδόσφαιρο, τακτική ανάλυση και διεξοδική...εξήγηση των όσων  συνέβησαν στο χορτάρι, μοιάζει έως και απίθανο να επαναληφθεί! Προφανώς και δεν μπορώ να ξέρω, κανείς μας δεν μπορεί, αν o Iσπανός θα πετύχει στον Ολυμπιακό! Μπορώ όμως, αν όχι με απόλυτη, σίγουρα με σχετική βεβαιότητα να πω ότι θα αξιολογηθεί, θα κριθεί, θα εκτινηθεί με βάση την ποδοσφαιρική του ιδέα γιατί στην πραγματικότητα κυρίως, αν όχι μόνο, με αυτήν ασχολείται! Δεν ήταν ποτέ και δε θέλει να γίνει Manager με την...αγγλική έννοια του όρου, ως Head Coach πορεύεται, αν κάτι είχε ανάγκη ο Ολυμπιακός ήταν μια στροφή στο ίδιο το παιχνίδι, θα κάνει την αρχή, για να δούμε τι θα δούμε, με αυτό της Πέμπτης κόντρα στη Σλόβαν

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0