Box to Box

Ολυμπιακός: Αβοήθητος, ανήμπορος, αδιάβαστος…

Ολυμπιακός: Αβοήθητος, ανήμπορος, αδιάβαστος…

Χρόνια έχουμε να παρακολουθήσουμε μία τόσο αποκαρδιωτική εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. Πιστεύαμε ότι ο περσινός αποκλεισμός από τη Λουντογκόρετς ήταν η πρώτη «κακή» ευρωπαϊκή παρένθεση του Πέδρο Μαρτίνς. Μέχρι να έρθει η φετινή… σφαλιάρα από τη Μακάμπι Χάιφα. Εικόνα που δε θύμιζε σε τίποτα ομάδα έτοιμη για όλα.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Υπήρχε περιθώριο (σχεδόν) μίας εβδομάδας. Από την ισοπαλία 1-1 στο Ισραήλ. Ένα δίκαιο σκορ, έστω κι’ αν δέχτηκε την ισοφάριση στο τέλος ο Ολυμπιακός. Τα κιτάπια του Πέδρο Μαρτίνς έπρεπε να ήταν γεμάτα. Γεμάτα από σημειώσεις, από διορθώσεις, από ιδέες, για το τι θα μπορούσε να πράξει καλύτερα ενόψει της ρεβάνς. Προφανώς τα προβλήματα της προετοιμασίας εμφανίστηκαν στην πρώτη αναμέτρηση

Η ώρα της δεύτερης μάχης των δύο ομάδων. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη Μακάμπι Χάιφα στο «Γ. Καραϊσκακης». Τη Μακάμπι Χάιφα ρε φίλε. Δεν κάνουμε κουβέντα καφενειακού επιπέδου. Αν θέλετε να μιλήσουμε με στοιχεία, πείτε μου τι θα μπορούσε να φοβηθεί η ομάδα του Μαρτίνς από τους Ισραηλινούς. Ακόμα και να βρισκόταν προ εκπλήξεως πριν από μερικές ημέρες, υπήρχε το χρονικό περιθώριο για βελτίωση της εικόνας, για εκμηδένιση λαθών, για ένα plan b.

Το περιβόητο plan b. Δέχεται γκολ νωρίς στο παιχνίδι. Το απόλυτο ευτύχημα για τους Ισραηλινούς. Ωραία, δεν έγινε κάτι. Το ρολόι μετρά ακόμα 85’ χρόνο στην παρτίδα. Άλλωστε το τεχνικό team έχει προνοήσει για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Σωστά; Έτσι θέλαμε να πιστεύουμε. Το έχουμε αναφέρει πολλάκις. Προπονητές, δεν είμαστε. Αυτά που σκεφτόμαστε εμείς, πρέπει να τα έχουν στο μυαλό τους – και το κυριότερο να τα δούμε επί τάπητος – επί χίλια οι εκλέκτορες των ομάδων. Εξ’ ου και η εντύπωση που μας έκανε για το γεγονός ότι στα επόμενα 45’ του πρώτου μέρους (40+καθυστερήσεις), ο Ολυμπιακός δεν κατέγραψε καμία τελική προσπάθεια της προκοπής (βλέπε xGoals).

Να πάρουμε τη σύνθεση του Ολυμπιακού; Λίγη σημασία έχει. Για να αποκλείεσαι από τη Μακάμπι Χάιφα, προφανώς το υλικό σου δεν είναι αρκετό για να προχωρήσεις στους ομίλους του UEFA Champions League. Ζητούμενο για τους 11 πρώτους που μπήκαν ήταν να παρουσιάσουν νοοτροπία νικητή. Και αυτή εμφανέστατα δεν φάνηκε ποτέ. Ούτε στα 90’ του «Καραϊσκάκης», ούτε στα 90’ της αναμέτρησης στη Χάιφα. Σε 180’ αγώνα με τη Μακάμπι Χάιφα οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν αβοήθητοι από τον ίδιο τον εαυτό τους και από τον πάγκο. Διότι η νοοτροπία μεταφέρεται από τον προπονητή. Ξεκάθαρα πράγματα…

«Δεν θα παραιτηθώ ποτέ από τον Ολυμπιακό». Τα λόγια του Πέδρο Μαρτίνς στη Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Είναι σπουδαία υπόθεση να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Ακόμα πιο σπουδαίο είναι να φεύγεις τη στιγμή που πρέπει, όσο υπάρχει ακόμα η αναγνώριση προς το πρόσωπό σου. Ο Μαρτίνς επέλεξε να μην προχωρήσει στην αποχώρηση με ψηλά το κεφάλι. Κάθε… λεπτό που μένει στον πάγκο των πρωταθλητών, μετά την ευρωπαϊκή «σφαλιάρα» από τη Μακάμπι Χάιφα, αποτελεί φθορά του ονόματος και της δυναστείας που έχτισε τα προηγούμενα χρόνια.

Αβοήθητος ο Μαρτίνς. Και από το επιτελείο του. Κίτρινη ο ένας για διαμαρτυρία, αποβολή ο άλλος για διαμαρτυρία. Η ένταση του πάγκου μαρτυρά και την ανήμπορη εικόνα των ποδοσφαιριστών. Όσο λείπει το καθαρό μυαλό από τον πάγκο, τόσο θα λείπει και στο γήπεδο. Ο αδιάβαστος Ολυμπιακός αποκλείστηκε δίκαια από τη Μακάμπι Χάιφα γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς, παρά τα όσα πιστεύαμε και υποστηρίζαμε την περασμένη εβδομάδα περί ευρωπαϊκού know how, όφειλε να προετοιμάσει καλύτερα την ομάδα του.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0