Box to Box

Super League: Προπονητές όπως οι Μπουργός και Αλμέιδα προσφέρουν με τις... μεταγραφές τους, παραπάνω ποιότητα στο πρωτάθλημα!

Super League: Προπονητές όπως οι Μπουργός και Αλμέιδα προσφέρουν με τις... μεταγραφές τους, παραπάνω ποιότητα στο πρωτάθλημα!

Ποδοσφαιριστές τύπου Καμάτσο, Γκρέι, Μάνου Γκαρσία και Πινέδα, Βίντα, προτίμησαν Άρη και ΑΕΚ αντίστοιχα, για χάρη των προπονητών που τους επέλεξαν. Η παρουσία των Χέρμαν Μπούργος και Ματίας Αλμέιδα στο πρωτάθλημά μας, εγγυάται και τον ερχομό αξιόλογων και ικανών ποδοσφαιριστών.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Ο κανόνας είναι οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έρχονται σε ένα πρωτάθλημα να βελτιώνουν την ποιότητα, να αυξάνουν τον ανταγωνισμό και να δίνουν το κάτι παραπάνω. Στην ελληνική Super League οι... καταχρήσεις ενίοτε είναι τρανταχτές. Εντούτοις, σε γενικές γραμμές παρατηρείται μία στροφή προς το καλύτερο. Αυτό οφείλεται επίσης σε προπονητές βαριά ονόματα, με δυνατό βιογραφικό, ελκυστικά όσον αφορά στην επιλογή των ποδοσφαιριστών να τους ακολουθήσουν. 

Φυσικά για να επιλέξει ένας ποδοσφαιριστής τη νέα του ομάδα δεν αρκεί να βρίσκεται εκεί ο προτιμητέος προπονητής. Αρκετοί παράγοντες συνηγορούν στο να βάλει την υπογραφή του στο νέο του συμβόλαιο και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο club (χρήματα, στόχοι, φιλοδοξίες, προπονητής, περιβάλλον, πόλη, manager, τεχνικός διευθυντής). Αν πάρουμε για παράδειγμα όμως τον Άρη και την ΑΕΚ στη φετινή αγωνιστική περίοδο, κατανοεί κάνεις τα όσα γράφουμε άνωθεν. Χέρμαν Μπούργος από τη μία, Ματίας Αλμέιδα από την άλλη. Δύο Λατίνοι προπονητές οι οποίοι προσπαθούν (το καταφέρνουν έως τώρα) και θεωρούμαι οτι θα το αποδείξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να αφήσουν τη σφραγίδα τους στην εγχώρια Λίγκα. Το δικό τους βιογραφικό, το δικό τους βαρύ όνομα, οι δικές τους γνωριμίες, τα δικά τους προπονητικά πιστεύω, ωθούν ποδοσφαιριστές όπως οι Γκρέι, Μάνου Γκαρσία και Ορμπελίν Πινέδα, Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς να έρθουν (άλλοι να παραμείνουν στην Ελλάδα, βλέπε το Σέρβο μέσο της Ένωσης) και να κάνουν αυτό για το οποίο τους επέλεξαν: τη διαφορά!

Δε χρειάζεται να αναφέρουμε για μία ακόμα φορά την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο Χέρμαν Μπούργος στα όσα χρόνια βρισκόταν πλάι στον Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Είναι ευτυχία για κάθε ποδοσφαιριστή να συνεργάζεται με έναν τόσο έμπειρο κόουτς, να ακούει τις συμβουλές του, να ακολουθεί το δικό του προπονητικό δόγμα, όποιος και αν είναι αυτός και από όποιο ποιοτικό πρωτάθλημα και αν έρχεται. Στον Αντρέ Γκρέι δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά πράγματα για να κάνει τη δουλειά του, κάτι το οποίο ισχύει και για τον Μάνου Γκαρσία. Το γεγονός ότι οι κιτρινόμαυροι της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν σε διαδικασία ανταγωνισμού και κατάφεραν να καπαρώσουν την υπογραφή κυρίως αυτών των δύο αξιόλογων ποδοσφαιριστών, και εν συνεχεία του Καμάτσο, αποτελεί μεγάλο κέρδος για την ομάδα, κατ' επέκταση για τον Χέρμαν Μπούργος αλλά βεβαίως και για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο κάθε Γκρέι και ο κάθε Μάνου Γκαρσία θα διαπιστώσει μία ανεβασμένη Λίγκα, ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και θα μεταφέρει με τη σειρά του τις δικές του εικόνες, σε άλλους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που στο μέλλον ενδεχομένως να δελεαστούν και αυτοί από τις ελληνικές ομάδες. 

Σε πρόσφατη κουβέντα του προς τους ποδοσφαιριστές, ο προπονητής της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα αναφέρθηκε σε έναν διάλογο που είχε με τον άλλοτε ισχυρό πρόεδρο της Ίντερ, τον «πολύ» Μάσιμο Μοράτι. Με δέος προφανώς οι «κιτρινόμαυροι» ποδοσφαιριστές άκουσαν τα λεγόμενα του Αργεντινού εκλέκτορα ο οποίος εχει φάει με το κουτάλι τα διεθνή γήπεδα. Ο Ορμπελίν Πινέδα έκανε αμάν και πώς για να πείσει τον ατζέντη του να πείσει εκείνος την πρώην ομάδα του αλλά και τους ανθρώπους της ΑΕΚ ώστε να συνεργαστεί ο νέος μέσος της Ένωσης με τον Αλμέιδα. Η χρησιμότητα του Γκατσίνοβιτς για τους «κιτρινόμαυρους» ήταν επίσης γνωστή στον νέο κόουτς της ΑΕΚ, ο οποίος έδωσε με τη σειρά του το πράσινο φως για τον ερχομό του Σέρβου μέσου. Την ίδια εικόνα παρατηρούμε και αυτές τις ώρες αναφορικά με την (πάρα πολύ) πιθανή απόκτηση του Ντομαγκόι Βίντα. Υπήρχε ενδεχόμενο να αφιχθούν τα συγκεκριμένα ονόματα και χωρίς να είναι ο Αλμέιδα στον πάγκο της ΑΕΚ; Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Η ουσία είναι πως ένα βαρβάτο όνομα στον πάγκο της κάθε ομάδας βοηθάει τον ερχομό αυτών των ποιοτικών παικτών.

Στην ίδια κατηγορία προπονητών σαφώς μπορούμε να τοποθετήσουμε τον Πέδρο Μάρτινς, με την πολυετή προσφορά του στον Ολυμπιακό, τον Ραζβάν Λουτσέσκου και τις δικές του γνωριμίες σχετικά με τα μεταγραφικά δρώμενα του ΠΑΟΚ, όπως και του Ζοσέ Μπότο εσχάτως, ενώ στην ίδια λίστα τοποθετούμε και τον Ηρακλή Μεταξά, ο οποίος έχτισε κάτι καλό στον ΠΑΣ Γιάννινα και επιθυμεί να δώσει συνέχεια στον Αστέρα Τρίπολης.

Οι προαναφερόμενει ποδοσφαιριστές δεν αποτελούν απλά συμπλήρωμα των ομάδων τους αλλά παίκτες πρωταγωνιστές που ανεβάζουν το επίπεδο των εκάστοτε ρόστερ. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε ξένους που έρχονται στο πρωτάθλημα μόνο και μόνο για να... δικαιολογήσουν κάτι, καταλαμβάνοντας θέσεις νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Γεγονός το οποίο κοστίζει εν τέλει κυρίως στις μικρές εθνικές αναπτυξιακές ομάδες.  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0