Box to Box

Τιάγκο Ντάντας: Τέρμα οι χαρακτηρισμοί «διαμάντι», «θησαυρός», «θαύμα», «wonderkid», καιρός για... ανδρισμό στον ΠΑΟΚ!

Τιάγκο Ντάντας: Τέρμα οι χαρακτηρισμοί «διαμάντι», «θησαυρός», «θαύμα», «wonderkid», καιρός για... ανδρισμό στον ΠΑΟΚ!
Τα ταλέντα πρέπει να γίνουν Άνδρες. Να πονέσουν και να... ματώσουν. Ναι στο ντελικάτο, ταυτόχρονα και στο ουσιαστικό, παιχνίδι. Ένας ποδοσφαιριστής άλλης εποχής, ο Τιάγκο Ντάντας, πέρασε το κατώφλι της Μπάγερν (επιλογή Φλικ γαρ), «μεγάλωσε» στην Μπενφίκα, αλλά οφείλει πλέον να αποδείξει στον ΠΑΟΚ αν θα μείνει... αιώνια ανερχόμενος ή αν θα γίνει ηγέτης!

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Το όνομά σου βρίσκεται στο μπλοκάκι του Χάνσι Φλικ από τα 16 σου χρόνια. Περνάς όλη τη ζωή σου στην Μπενφίκα και στις «μικρές» Εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας. Είσαι το «παιδί-θαύμα», το «wonderkid», το «διαμάντι» από τη Λισσαβώνα. Ο Τιάγκο Ντάντας, το νέο απόκτημα του ΠΑΟΚ (με τις ευλογίες του Ζοσέ Μπότο) είναι 20 ετών και 7 μηνών. Ήρθε η ώρα να δείξει ότι είναι το κάτι παραπάνω και όχι (δικαιολογημένα) απλά ένα από τα πάμπολλα υποσχόμενα ταλέντα των Ακαδημιών των «Αετών». Γιατί η αλήθεια είναι, πως έχει αργήσει...

Οι δυσκολίες του Ντάντας στην Μπάγερν...

Η ένστασή μας στην περίπτωση του Ντάντας δεν είναι η αξία του. Όταν τον επιλέγει ο Φλικ για ολόκληρη Μπάγερν των 6 τροπαίων παγκοσμίως εκείνη τη σεζόν, η άποψή μας περιττεύει. Δεν ήταν και εύκολη η παρουσία του στους Βαυαρούς. Ήρθε μήνα Οκτώβριο δανεικός από την Μπενφίκα, με δικαίωμα συμμετοχής απλά για τη β’ ομάδα (3η κατηγορία Γερμανίας). Τον Ιανουάριο απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής για την Bundesliga. Αλλά εκεί αγωνίστηκε μόλις δύο φορές. Άλλες 7 φορές στην Μπάγερν ΙΙ και αυτό ήταν. Ο τεχνικός διευθυντής, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς δεν βρήκε λόγο να επενδύσει 7,5 εκατ. ευρώ για τη ρήτρα του Πορτογάλου, σε μία επιλογή του Φλικ η οποία δεν έβγαλε μάτια, ενώ και ο ίδιος ο πετυχημένος κόουτς αποχώρησε για την Εθνική Γερμανίας.

Τόρμπεν Χόφμαν (δημοσιογράφος Sky): «Ανεπαρκής στην Μπάγερν ο Ντάντας»

Συνομιλήσαμε με τον Τόρμπεν Χόφμαν, πρώην αμυντικό στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στη Γερμανία και νυν ρεπόρτερ της Μπάγερν στο συνδρομητικό Sky Deutschland. Παρακολούθησε προπονήσεις, είδε τους αγώνες, έβλεπε ακόμα και τα ματς της δεύτερης ομάδας, όπως οφείλει ένας σωστός δημοσιογράφος. Δεν έσταξε μέλι όταν άκουσε το όνομα Ντάντας. Καταλάβαμε ότι ευτυχώς ήταν πρόσφατη η παρουσία του Πορτογάλου στη Säbener Strasse, αλλιώς θα τον είχε... ξεχάσει.

Σίγουρα οι συνθήκες δεν ήταν εύκολες. «Ήρθε μεσούσης της σεζόν, σε άγνωστο περιβάλλον και σε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα», μας είπε αρχικά ο Χόφμαν και συνέχισε: «η 3η κατηγορία στη Γερμανία είναι σκληρή και ο σωματότυπός του δεν τον βοήθησε να προσαρμοστεί άμεσα. Γενικότερα φάνηκε ανεπαρκής για την Μπάγερν». Γνωστό αυτό, για το σωματότυπό του. Όπως γνωστά τα άλλα, τα καλά, χαρακτηριστικά του. Άριστη τεχνική, gamechanger. Ποιος δεν τον είδε στην πορεία της Μπενφίκα έως τον τελικό της Youth League τη σεζόν 2019-20 και άρχισε τις συγκρίσεις με τον θρυλικό Ρούι Κόστα; Αλλά...

Ο Ντάντας έχει ύψος 1.70μ και φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι στον ελεύθερο χρόνο του απέχει από την αίθουσα με τα βάρη. Ούτε θα σου πάρει κεφαλιές στο κέντρο, ούτε θα είναι ο πρώτος που θα μπει στις μονομαχίες. Διαθέτει ζήλο, αλλά μένει... δεύτερος. Από την άλλη, η οξυδέρκειά του στο ματς είναι απίστευτη. "Διαβάζει" εύκολα τις φάσεις, διαθέτει ντρίμπλα και κάθετη μπαλιά. Είναι βιρτουόζος. Αν έπαιζε ποδόσφαιρο σε άλλη εποχή, θα είχε δύο 6άρια πίσω του να τον καλύπτουν και αυτός θα έκανε τα... δικά του. Το ποδόσφαιρο, δυστυχώς για εκείνον, άλλαξε.

Χόφμαν: «“Πλήρωσε” τον ανταγωνισμό στη μεσαία γραμμή της Μπάγερν - Ελάχιστες φορές έκανε τη διαφορά στην 3η κατηγορία ο Ντάντας»

Ο δημοσιογράφος του Sky διευκρινίζει για τον 20χρονο πρώην άσο των Βαυαρών ότι: «ήταν δύσκολη η μάχη του κέντρου στην Μπάγερν τότε. Βασικοί οι Κίμιχ, Γκορέτσκα, Τολισό. Είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι και ο Μαρκ Ρόκα ως μεταγραφή και ήταν πιο “έτοιμος” από τον Ντάντας, αλλά είδαμε και στο τέλος της σεζόν, πως ούτε αυτός πήρε τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής. Άρα ήταν ούτως ή άλλως δύσβατο το... μονοπάτι για τον Πορτογάλο».


Οι... κακές γλώσσες λένε πως και στην Μπάγερν ΙΙ η παρουσία του ήταν αντιστρόφως ανάλογη της εμπιστοσύνης που τύγχανε από τον Φλικ, ο οποίος με τη σειρά του, τον στήριξε όσο μπορούσε. «Θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσαν και είχαμε, ότι ένας ποδοσφαιριστής τέτοιου βεληνεκούς θα έπαιζε στην 3η κατηγορία της Γερμανίας και θα έκανε τη διαφορά. Κάτι τέτοιο ελάχιστες φορές αποδείχτηκε στον αγωνιστικό χώρο», τονίζει ο Χόφμαν.

Παρακολουθώ χρόνια τη Youth League. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο των πιτσιρικάδων από 17 έως 19 ετών. Η Μπενφίκα είναι κλασική ομάδα που φτάνει στο F4 της Νυών. Ήταν σειρά της και τότε, με τον Ντάντας στο τιμόνι. Ο Πορτογάλος εξελίχθηκε. Κέρδισε σε εμπειρίες στο Μόναχο. Γύρισε, Τοντέλα πάλι δανεικός και ένας χρόνος τώρα στον ΠΑΟΚ.

Διευκρινίζω: είμαι θαυμαστής του Ντάντας. Περιμένω πολλά πράγματα από εκείνον, ειδικά στον ΠΑΟΚ και στη Super League, που προφανώς δεν είναι ούτε επιπέδου Μπάγερν, ούτε Bundesliga αντίστοιχα. Ανέφερα πριν ενστάσεις. Δεν ανακαλύπτω την Αμερική, τα αυτονόητα θα γράψω. Αν ο (τον Δεκέμβριο θα γίνει) 21ος ετών Ντάντας ήταν αυτή τη στιγμή στο πικ της καριέρας του, αφενός η Μπενφίκα δεν θα τον έδινε δανεικό στην Τοντέλα (όπως και φέτος στον ΠΑΟΚ), ούτε ο «δικός» μας Φερνάντο Σάντος θα τον άφηνε στην Under 21 της Πορτογαλίας (αρχηγός γαρ), όσο υψηλός κι’ αν είναι ο ανταγωνισμός στο κέντρο στην Εθνική τους ομάδα (Παλίνια, Γουίλιαμ Καρβάλιο, Βιτίνια, Ζοάο Μουτίνιο, Ρενάτο Σάντσες, Ματέους Νούνιες).

Προφανώς και ο Ντάντας δεν είναι ακόμα για εκεί. Προφανώς στον ΠΑΟΚ οφείλει (επιτέλους) να μας αποδείξει ότι ξεπέρασε τους προαναφερόμενους, στον τίτλο, όρους και να γίνει ο νέος ηγέτης του!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0