Box to Box

Λιονέλ Μέσι: Ψάχνουμε την τελειότητα στον Αργεντινό σταρ και η 5άρα κόντρα στην Εσθονία, δημιούργησε νέες διαφωνίες ανάμεσα στους «ειδικούς»!

Λιονέλ Μέσι: Ψάχνουμε την τελειότητα στον Αργεντινό σταρ και η 5άρα κόντρα στην Εσθονία, δημιούργησε νέες διαφωνίες ανάμεσα στους «ειδικούς»!

Τα 5 γκολ του Λιονέλ Μέσι κόντρα στην Εσθονία αποδεικνύουν (για χιλιοστή φορά) αυτό που... φοβόμαστε όλοι. Πως όταν αυτός ο «Άγιος της μπάλας» κρεμάσει τα μαγικά παπούτσια του, τότε θα κυλήσουν πολλά δάκρυα. Και εκείνη την - αποφράδα - ημέρα δεν θα ενδιαφέρει κανέναν αν τα περισσότερα, από τα 769 επίσημα, γκολ του σημειώθηκαν με τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα ή την... Εσθονία!

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Στερεύουμε από λόγια (και από γραπτά) με τον τύπο. Αλλά μας δίνει την αφορμή, παιχνίδι με παιχνίδι, να εφευρίσκουμε - χάρη και στη δική του αστείρευτη ευρυματικότητα - αιτία για αρθογραφία. Ο Λιονέλ Μέσι είναι μοναδικός στο είδος του. Το πιστοποιούν οι αριθμοί, η ποιότητα, η επιδραστικότητα στο παιχνίδι και - βασικό ζητούμενο - τα τρόπαιά του, ατομικά και μη. Μήπως και είμαστε «απλοί» στην ορολογία μας; Μάλλον ναι. Ο Λιονέλ Σκαλόνι είναι πιο ξεκάθαρος στα λόγια του: «ο Λιονέλ Μέσι αποτελεί την κληρονομιά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου».

Τα επιτεύγματα του Μέσι, σχετικά με αριθμούς, ποιους προσπέρασε, στα πόσα γκολ είναι και το πόσο σπουδαίος είναι, καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο BN Sports. Αυτό που δεν καταγράφηκε τούτες τις ημέρες, χωρίς να υπάρχει φυσικά κανένα ίχνος αμφιβολίας, είναι η μοναδικότητα που συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, τον «Pulga». Είχαμε την ευτυχία να απολαύσουμε ένα ακόμα δείγμα της, μία στο Finalissima κόντρα στην Ιταλία (ακόμα κι’ αν δεν σκόραρε) και άλλη μία στο φιλικό παιχνίδι με την Εσθονία.

Είναι ο ποδοσφαιριστής που εσχάτως «σήκωσε» ένα ακόμα τρόπαιο με την αγαπημένη του Εθνική Αργεντινής. Μ’ αυτήν που ψάχνει την πολυπόθητη διάκριση, ήτοι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα 35 χρόνια του, η προσωπική αυλαία με την «αλμπισελέστε». Κι’ όμως, προσωπικά μου προκάλεσε εντύπωση. Να κερδίζει η Αργεντινή, χάρη και στη συμβολή του Μέσι φυσικά, την Ιταλία έτσι απλά με σκορ 3-0. Πριν καν κωπάσουν οι πανηγυρισμοί για το συγκεκριμένο επίτευγμα, ακολούθησε ένα φιλικό, απλό και λιτό, με την Εσθονία. Ούτε να τεθεί κουβέντα μη συμμετοχής του στο ματς-αγγαρεία. Ούτε να ξεκουραστεί από τον Σκαλόνια. Τίποτα...

Το αποτέλεσμα γνωστό. Νίκη της Αργεντινής με σκορ 5-0, όλα τα γκολ από τον Μέσι. Και τα 5! Δεύτερη φορά στην καριέρα του που σκοράρει τον προαναφερόμενο αριθμό γκολ, σε ένα παιχνίδι. Απολαυστικός. Πείτε μου κι’ άλλους παγκόσμιους σταρ, που κατακτούν ένα τρόπαιο από τη μία και εν συνεχεία αναζητούν και βρίσκουν το κίνητρο, μετά από «Χρυσές Μπάλες», μετά από πρωταθλήματα, Champions League, πάμπολλες ατομικές διακρίσεις, να παίξουν στο (ας πούμε) 70%-80% των ικανοτήτων τους και να διασύρουν, γιατί όχι, την Εσθονία...

Την ίδια ώρα έπαιζε ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τη δική του Πορτογαλία κόντρα στην Ελβετία. Στο τελικό 4-0 ο ίδιος βοήθησε με δύο γκολ. Όχι, η διαφωνία και η κόντρα των απανταχού... προπονητών του πληκτρολογίου δεν ήταν ποιος αποτελεί τον GOAT της ποδοσφαιρικής υφηλίου. Προσωπικά τους απολαμβάνω και τους δύο. Είμαστε (και πρέπει να νιώθουμε) τυχεροί για την παρουσία τους και τα όσα προσφέρουν, τη στιγμή που πατάμε το πόδι μας στον ίδιο πλανήτη με εκείνους.

Φτάνοντας τα 86 γκολ με την Εθνική Αργεντινής και σημειώνοντας γκολ υπ’ αριθμόν 769 σε 947 επίσημα παιχνίδια στην καριέρα του, προέκυψε η απορία, μιας και σκόραρε 5 γκολ μόνος του κόντρα στην Εσθονία: στα πόσα γκολ θα είχε φτάσει και πόσο πιο γρήγορα θα ξεπερνούσε τους θρυλικούς Πελέ και Πούσκας, αν η Αργεντινή έδινε προκριματικά στη ζώνη της UEFA και όχι στην αντίστοιχη Ομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής, την Conmebol; Δηλαδή αντί να έπαιζε με τις Βολιβία, Βενεζουέλα, Περού, να είχε απέναντί του το Σαν Μαρίνο, το Λουξεμβούργο και την - περίφημη πια - Εσθονία.

Να σας πω κάτι: έχει έστω και την παραμικρή σημασία; Να δεχτούμε ότι αντί για τα 86 γκολ με την Αργεντινή, θα ήταν στα 120; Αντί για τα 769 θα ήταν στα 850 συνολικά στην πλούσια καριέρα του; Και λοιπόν; Αποτελεί φαινόμενο να εξετάζουμε για τον Μέσι κάθε παραμικρή λεπτομέρεια, να ψάχνουμε ψύλλους στ’ άχυρα, ώστε να επιβεβαιώσουμε ακόμα περισσότερο τη μαεστρία του. Είναι αξιοπρόσεκτο (Δόξα τω Θεώ), πάντως, που δεν γύρισε κανένας κάτοικος στον κόσμο μας να πει: «σιγά, με την Εσθονία τα έβαλε». Άλλη σκέψη επίσης. Σε έναν υποτιθέμενο όμιλο με επικεφαλή την Αργεντινή και υπόλοιπες ομάδες τις Ουγγαρία, Φινλανδία, Καζακστάν και Λιχτενστάιν, είναι 100% δεδομένο ότι θα έπαιζε σε ΟΛΑ τα παιχνίδια; Διότι στα προκριματικά της Νοτίου Αμερικής δεν χάνει ματς. Μήπως εδώ θα ήταν διαφορετικά; 

Συμπαίκτης του αποκάλυψε πρόσφατα πως όποτε εμφανίζεται ο Αργεντινός σταρ στην Εθνική ομάδα, ο φροντιστής πρέπει να τυπώσει περίπου 200 με 300 παραπάνω φανέλες του «Μεσία». Αυτή είναι η ζήτηση που υπάρχει προς το πρόσωπό του. Χορηγοί, ποδοσφαριστές, συμπαίκτες, τεχνικό τιμ, υπάλληλοι Σταδίου, εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Όλοι καλοβλέπουν μία φανέλα του Μέσι με την «αλμπισελέστε». Τώρα αν θα αντιμετωπίσει τη Βολιβία ή την Εσθονία και σκοράρει χατ-τρικ ή 5 γκολ εναντίον τους, πιστεύουμε ότι δεν απασχολεί πολλούς...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0