Box to Box

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Της στερήθηκε προ 3ετίας, κατέκτησε το Europa League απολύτως δίκαια το 2022!

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Της στερήθηκε προ 3ετίας, κατέκτησε το Europa League απολύτως δίκαια το 2022!
Εντυπωσίασε με το ποδόσφαιρο και τον κόσμο της καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κατέκτησε το Europa League αήττητη. Μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ ομάδων όπως οι Βιγιαρεάλ (2021) και Τσέλσι (2019). «Χρυσώνει» τα ταμεία της και... μετακομίζει σε άγνωστα εδάφη τη νέα αγωνιστική περίοδο. Στο UEFA Champions League. Όνειρο!

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Αν βάλει κανείς δίπλα-δίπλα τα μπάτζετ των ομάδων που συμμετείχαν στο φετινό UEFA Europa League, θα βρει την Άιντραχτ στα 45 εκατ. ευρώ. Ούτε ψηλά, ούτε χαμηλά. Σίγουρα όχι τόσο ψηλά για να την κατατάσσει κανείς στις κορυφαίες ομάδες του θεσμού. Κι’ όμως, βρέθηκε 1η στον όμιλο με Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε και Αντβέρπ. Συνέχισε στη νοκ-άουτ φάση με κλαμπ ηχηρά, πιο ηχηρά από το δικό της όνομα. Μπέτις, Μπαρτσελόνα, Γουεστ Χαμ. Στον τελικό την έχρισαν φαβορί. Και πιστοποίησε το ρόλο της...

Για τους ουδέτερους, ένας κακός τελικός. Όσοι ήθελαν θέαμα, γκολ, ποδόσφαιρο, φάσεις, το Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς δεν θα μπορούσε να προσφέρει τέτοια στοιχεία. Τα πρόσφερε με διαφορετικό τρόπο. Με τρόπο συγκλονιστικό, αμφίρροπο και την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο μέχρι το τελευταίο πέναλτι, της διαδικασίας αυτής. Ως είθισται, σε ένα μονό παιχνίδι όπου διακυβεύεται το τρόπαιο, οι λεπτομέρειες έπαιξαν το ρόλο τους.

Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι ακόμα να κατανοήσουν τι σήμαινε για Άιντραχτ και Ρέιντζερς η πρόκριση στον τελικό. Μετά από τόσα χρόνια, με τις συγκεκριμένες παραδοσιακές ομάδες, έχοντας αποκλείσει, στα δικά τους μάτια, «μεγαθήρια» του θεσμού. Τα δύο στρατόπεδα των οπαδών έδωσαν τη δική τους απάντηση. 100 χιλιάδες από τη μία, 50 χιλιάδες από την άλλη, βρέθηκαν στην πόλη της Ανδαλουσίας, στη Σεβίλλη. Κι’ ας μην είχαν όλοι εισιτήριο για το «Σάντσεθ Πιθχουάν». Αλλά ουδείς θα επέτρεπε στον εαυτό του να μη βρίσκεται μέσα, έξω, κοντά στο σπουδαίο γεγονός. Τέτοια η σημασία της τελικής μονομαχίας.

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης απέκλεισε τις προαναφερόμενες ομάδες, ούσα για 13 ματς αήττητη. Το κατάφεραν πριν από εκείνη, η Τσέλσι το 2019 και η Βιγιαρεάλ πέρσι. Η Τσέλσι το ’19, η οποία απέκλεισε στα πέναλτι, στον ημιτελικό, την Άιντραχτ. Τα περιβόητα πέναλτι, τα οποία χάρισαν στους «Αετούς» το τρόπαιο, μετά το Κύπελλο UEFA το 1980. Κάτι της στερήθηκε προ 3ετίας, αλλά η μοίρα φρόντισε να της το δώσει πίσω.

Η μοίρα, η δουλειά, ο μόχθος, η ικανότητα, όλα αυτά που παίζουν ρόλο σε μία κατάκτηση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η πιστοποίηση ότι είναι και πάλι στην ελίτ της Ευρώπης. Με 3η συμμετοχή στην τελευταία 4ετία στο Europa League, πάντα σε νοκ-άουτ φάση, δύο φορές έως τα ημιτελικά, τουλάχιστον. Η Φρανκφούρτη γίνεται ένας σταθερός ευρωπαϊκός προορισμός, υπολογίσιμος και δυναμικός. Ανεβαίνει οικονομικά και μπορεί να παλέψει πλέον στην Bundesliga για κάτι καλύτερο από τη φετινή, τελική, 11η θέση.

«Τσέπωσε» 8,6 εκατ. ευρώ από την πορεία της στο φετινό θεσμό. Η συμμετοχή στο Σούπερ Καπ θα της αποφέρει άλλα 3,5, συν ένα ακόμα σε περίπτωση κατάκτησης έναντι της Ρεάλ Μαδρίτης ή της Λίβερπουλ. Ότι και να γίνει, στο επόμενο Champions League θα εισπράξει μίνιμουμ 15,64 εκατ. ευρώ, χωρίς τα έσοδα από τη γερμανική τηλεοπτική αγορά. Άγνωστο έδαφος για την ομάδα του Όλιβερ Γκλάσνερ το Champions League. Αλλά μην ξεχνάμε πως η κατάκτηση του Europa League την τοποθετεί στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας, ήτοι δύσκολα θα έχει έναν όμιλο-φωτιά μπροστά της.

Η πορεία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης από το 2018, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Γερμανίας, και μετέπειτα είναι ανοδική. Σταθερά ανοδική. Κερδίζει διαρκώς φίλους σε Γερμανία και Ευρώπη. «Ανάγκασε» να υποκλιθούν μπροστά της σπουδαίες ευρωπαϊκές έδρες. Πρόκειται για ένα μικρό success story. Πρωτίστως είναι ένα παραδοσιακό κλαμπ, που σκάβει σιγά-σιγά το μονοπάτι της στο χώρο των «μεγάλων» και «πλούσιων». Και η αλήθεια είναι, προσωπικά απολαμβάνω κάθε στιγμή του ταξιδιού της...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0