Box to Box

Ουνάι Έμερι: Χρησιμοποίησε παραδοσιακές αρετές του ποδοσφαίρου, για να «σβήσει» η Βιγιαρεάλ την Μπάγερν!

Ουνάι Έμερι: Χρησιμοποίησε παραδοσιακές αρετές του ποδοσφαίρου, για να «σβήσει» η Βιγιαρεάλ την Μπάγερν!
Ορισμένες φορές η τεχνολογία ωχριά μπροστά στο μυαλό και τα... κέφια ενός προπονητή. Εν μέρει χρειάζονται απλά βασικά πράγματα στο ποδόσφαιρο για να επιβιώσεις. Η Βιγιαρεάλ το κατάφερε και με το παραπάνω κόντρα στην Μπάγερν. Τα... συστατικά του Ουνάι Έμερι ήταν «απλά». Όσο πιο απλά γίνονται!

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι, που γίνεται πολύπλοκο από τους ανθρώπους, οι οποίοι θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλύτερα»

Τάδε έφη προ ετών ο θρυλικός Μπιλ Σάνκλεϊ. Απλό παιχνίδι. Εν έτη 2022 έχουμε μία μικρή ένσταση για τη λέξη «απλό». Κάνουμε λόγο πολλές φορές για τη σκακιέρα των προπονητών. Πώς τη χρησιμοποιούν, τι τεχνάσματα φέρουν στο μυαλό τους για να «εξουδετερώσουν» τον αντίπλο, οι κινήσεις που απαιτούνται για να έχεις εν τέλει το πάνω χέρι έναντι του αντιπάλου προπονητή και του αντιπάλου γενικότερα.

Ένας κόουτς που ανήκει στην κατηγορία των όσων γνωρίζουν το αντικείμενο, είναι σίγουρα ο Ουνάι Έμερι. Τα τρία Europa League με τη Σεβίλλη το πιστοποιούν, ωστόσο ανήκουν ήδη στο μακρινό παρελθόν. Τα όσα πέτυχε στη συνέχεια με ΠΣΖ και Άρσεναλ δεν είναι και λίγα. Πλέον με τη Βιγιαρεάλ οι υπερβάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Κατάκτηση Europa League πέρσι, 2η θέση στον όμιλο και αποκλεισμός της Γιουβέντους φέτος στα νοκ-άουτ ματς. Και το (μέχρι στιγμής) αποκορύφωμα. Βράδυ Τετάρτης, πρώτος προημιτελικός με την Μπάγερν. 1-0 το τελικό σκορ.

Αν με τη Σεβίλλη ο Έμερι φρόντισε να προσφέρει άπλετο θέαμα, με τη Βιγιαρεάλ προτιμά πιο παραδοσιακούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τα «μεγαθήρια» που βρίσκονται στο δρόμο του. Η μπάλα παραχωρείται στον αντίπαλο, ασφυκτικό πρέσινγκ και ενόχληση στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, αλληλοκάλυψη στην εντέλεια, στόπερ (Αλμπιόλ και Πάου Τόρες) που «δαγκώνουν» τον αντίπαλο, κέντρο που προωθεί άμεσα την μπάλα προς την επίθεση, μεσοεπιθετικοί που κινούνται παντού για να μπερδέψουν την άμυνα.

Κόντρα στην Μπάγερν παρατηρήσαμε όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία. Ο Ντανζουμά ευτύχησε να σκοράρει στο 8ο λεπτό, δίνοντας την ευκαιρία στο «κίτρινο υποβρύχιο» να εφαρμόσει την τακτική που είχε και απέναντι στη Γιουβέντους. Σε σχέση με τους δύο αγώνες κόντρα στους Ιταλούς, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Απέναντι στους Γερμανούς μέτρησε διψήφιο αριθμό ευκαιριών. Και μάλιστα το 1-0 φαντάζει «μικρό» μπροστά στις φάσεις για γκολ που δημιούργησε. 11 τελικές με την Μπάγερν. Κατέγραψε 9 στην πρώτη μάχη (1-1) με τη Γιουβέντους και μόλις 8 στο 3-0 του Τορίνο. Άκρως αποτελεσματική.

Η οποία αποτελεσματικότητα θα της έδινε ένα πιο ισχυρό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς του Μονάχου. Επέτρεψε στη Γιουβέντους, σε δύο αναμετρήσεις, να κάνει 22 τελικές προσπάθειες. Η Μπάγερν, σε ένα ματς, μέτρησε 21! Η μεγάλη διαφορά; Το xGoals (πιθανότητα για γκολ) της «Γηραιάς Κυρίας» ήταν υψηλότερα από των Βαυαρών. Κοινώς, πιο κλασικές ευκαιρίες είχε η Γιούβε κόντρα στην ομάδα του Έμερι. Η Μπάγερν ήταν ανούσια μπροστά από το τέρμα του Ρούλι. Ήρεμο βράδυ για τον Αργεντινό. Ούτε που χρειάστηκε να επέμβει, σωτήρια τουλάχιστον...

Τα όσα είδαμε από τη δεξιά πλευρά και την αλληλοκάλυψη του Λο Σέλσο στον Φόιτ ή ακόμα και τον Τζεράρδ Μορένο να οπισθοχωρεί και να καλύπτει κάθε εκατοστό που έμενε κενό, θύμισαν μία στρατιά εργατικών μυρμηγκιών να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του «αρχηγού» τους. Ήτοι, του Έμερι. Άριστο διάβασμα από τον 50χρονο κόουτς. Ήθελε να το απολαύσουν το παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές του. Είμαστε σίγουροι ότι ένιωσαν σε κάθε μυ τους την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν (120 χλμ. συνολικά, 114 χλμ. και 115 χλμ. στα δύο ματς της προηγούμενης φάσης). Διότι αλλιώς πώς να εξουδετερώσεις μία μηχανή των γκολ, όπως η Μπάγερν Μονάχου.

Εν μέσω τεχνολογίας και απόλυτης οργάνωσης ενός παιχνιδιού από το προπονητικό staff, ο Έμερι μας έδειξε ότι παραδοσιακές αρετές του ποδοσφαίρου είναι αυτές που (ενίοτε) μετράνε. Ή τουλάχιστον τον δικαίωσαν στο πρώτο ματς. Η ψυχή, το πάθος, η πίστη για την υπέρβαση. Αρκούν, για ένα παιχνίδι. Η ρεβάνς είναι ακόμα πιο υψηλών απαιτήσεων για τη Βιγιαρεάλ. Όπως και για τον ίδιο τον Ουνάι Έμερι...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0