Box to Box

Το τι θέλει o κόσμος για τελικό στο Champions League και το τι συμβαίνει, είναι συνήθως δύο διαφορετικοί κόσμοι!

Το τι θέλει o κόσμος για τελικό στο Champions League και το τι συμβαίνει, είναι συνήθως δύο διαφορετικοί κόσμοι!
Για περίπου πεντε χρόνια όλοι μας υπολογίζαμε πως ένας ονειρικός τελικός στο Champions league ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ θα μπορούσε να συμβεί. Από το 2011  μέχρι το 2016 πολλές φορές αυτή η σκέψη είχε περάσει από το μυαλό, αλλά μόνιμα κάτι γινόταν και δεν τον βλέπαμε ποτέ! Τώρα, ίδια συζήτηση γίνεται για έναν τελικό ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και στην Λίβερπουλ, που πρώτη φορά το είπαμε το 2019 και δεν συνέβη και τώρα είναι μία ακόμα σεζόν που μοιάζει πως αυτές οι δύο ξεχωρίζουν σαν την «μύγα μες το γάλα» στην διοργάνωση. Αρκεί όμως αυτό;
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Ιστορικά σε αυτό το κύπελλο, ακόμα και από την εποχή που λεγόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στην δεκαετία του '70 και του '80, αυτό που θα ήθελε ο πολύς κόσμος να δει ως τελικό, σπανιότατα ερχόταν. Και βέβαια είναι κατανοητό γιατί συνέβαινε αυτό πριν τα μέσα της δεκαετίας του '90, και την επέκταση του Champions League και σε ομάδες που δεν είχαν πάρει το πρωτάθλημα. Την κόντρα του Άγιαξ με την Μπάγερν ή με την Λιντς Γιουνάιτεντ στα '70s δεν την είδαμε ποτέ σε τελικό. Μας έκανε τη χάρη μετά τουλάχιστον η κόντρα της Γκλάντμπαχ απέναντι στην Λίβερπουλ που ήταν με διαφορά το 1977 οι δύο καλύτερες ομάδες της εποχής! Αργότερα, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 θέλαμε να δούμε την αναμέτρηση της Γιουβέντους με την Λίβερπουλ, που ωστόσο οι συνθήκες, ενώ μας χάρισαν την ευκαιρία το 1985, μένουν στην μνήμη δραματικές λόγω της τραγωδίας του Χέιζελ!

Μετά έλειπαν οι αγγλικές ομάδες από τα κύπελλα Ευρώπης λόγω της τιμωρίας και έτσι δεν είδαμε ποτέ κόντρα στην Μίλαν του Αρίγκο Σάκι και των Ολλανδών, την Λίβερπουλ που είχε φτιάξει ο Κένι Νταλγκλίς με τον Τζον Μπαρνς, τον Πίτερ Μπίρντσλι και τον Ίαν Ρας!

Μόνο στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 θέλαμε να έρθει η στιγμή που θα βλέπαμε την Μίλαν να κοντράρεται με την Μαρσέιγ και την Μπαρτσελόνα, και αυτό συνέβη στον τελικό του Μονάχου το 1993 και της Αθήνας το 1994 και αποτελεί μία σπανιότατη εξαίρεση.

Από τότε που έγινε η επέκταση πλέον ποτέ δε μας έχει κάνει το χατήρι ολόκληρη η σεζόν να μας δώσει στο τέλος τον τελικό που ονειρεύεται ο περισσότερος κόσμος. Κλασσικές περιπτώσεις αυτό που συνέβη το 2002, όταν όλοι ήθελαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην Ρεάλ στον τελικό της Γλασκώβης αλλά προέκυψε… Λεβερκούζεν ή το 2013  όταν η Μπάγερν πέρασε πολύ εντυπωσιακά την Μπαρτσελόνα και όλοι περίμεναν πως η Ρεάλ του Μουρίνιο θα ήταν απεναντι της στο Λονδίνο, ωστόσο ο Κλοπ, ο Λεβαντόφσκι και η Ντόρτμουντ είχαν άλλες ιδέες! Το 2019 ήταν ό,τι πιο κοντά στο να τη δούμε τη μονομαχία Σίτι-Λίβερπουλ στη Μαδρίτη, σε μια σεζόν όπου προέκυψε και εκείνη η επική μονομαχία τους στο πρωτάθλημα που κρίθηκε στον έναν πόντο, 98 έναντι 97, αλλά η Τότεναμ χάλασε τα σχέδια! Και η αλήθεια είναι ότι έτσι είναι πολύ πιο όμορφο το ποδόσφαιρο, ακριβώς επειδή όλα τα σχέδια γίνονται επί χάρτου και το γήπεδο έχει αυτήν την… εμμονική τάση να φέρνει τα πάνω κάτω πολλές φορές!

Η φετινή σεζόν έχει από τη μία πλευρά την Λίβερπουλ που κυνηγάει ένα ραντεβού με την ιστορία! Μπορεί να κατακτήσει τέσσερις τίτλους σε μία σεζόν και το γεγονός πως ποτέ δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, ούτε καν να έχει φτάσει αρχές Απριλίου να είναι μέσα σε όλους αυτούς τους στόχους, ενώ υπήρξαν εκπληκτικές ομάδες της, με εμβληματικούς προπονητές, αποτελεί από μόνο του ένα επίσημο για τον Κλοπ και την τωρινή ομάδα!

Από την άλλη έχουμε την Μάντσεστερ Σίτι, που έχει πετύχει στο παρελθόν το να πάρει τους τρεις εγχώριους τίτλους, μόλις το 2019, αλλά δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το Champions League και αν το πετύχει φέτος θα είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία ανεξαρτήτως αν κατακτήσει άλλον τίτλο ή όχι! Οι δύο αυτές ομάδες, δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος 2018–19 μέχρι και αυτή τη στιγμή που συζητάμε, έχουν πάει βήμα-βήμα στο πρωτάθλημα σε αυτές τις τρεισήμισι σεζόν που σχεδόν θα γίνουν τέσσερις σε δύο μήνες, με μόλις έναν βαθμό να τις χωρίζει: Η Σίτι έχει 338 βαθμούς και η Λίβερπουλ 337 σε αυτή την επική από κάθε άποψη και υπό οποιοδήποτε πρίσμα μονομαχία τους, των τελευταίων τεσσάρων ετών! Την Κυριακή (10/04, 18:30) οι δύο ομάδες θα βρεθούν απέναντι η μία στην άλλη, σε ένα παιχνίδι που ίσως και να κρίνει τον τίτλο, ενώ μερικές μέρες μετά θα αναμετρηθούν και για τον ημιτελικό του κυπέλλου Αγγλίας!

Ωστόσο, καταβάθος, έχω την αίσθηση πως οι περισσότεροι θα ήθελαν να δουν αυτόν τον τελικό στο Παρίσι, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα απέναντι στον Γιούργκεν Κλοπ, τους δύο πιο σημαντικούς προπονητές των τελευταίων ετών που άλλαξαν πλήρως και τον τρόπο που παίζεται το ποδόσφαιρο!

Επειδή όμως συχνά το τι θέλει ο κόσμος με το τι συμβαίνει είπαμε είναι δύο διαφορετικές λεωφόροι, που σπανίως οδηγούν στο ίδιο σημείο, πρώτα ας ευχαριστηθούμε αυτό που έρχεται την Κυριακή και που ξεκάθαρα έχει αποκληθεί και έτσι είναι, δίχως ίχνος υπερβολής, «The clash of the titans»! Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα πλήξουμε!

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0