Box to Box

Κάρλο Αντσελότι: Πώς να κάνετε ματ με μία κίνηση... στην ίδια σας την ομάδα!

Κάρλο Αντσελότι: Πώς να κάνετε ματ με μία κίνηση... στην ίδια σας την ομάδα!

Η καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, απόφαση του Αντσελότι να χρησιμοποιήσει το Μόντριτς σε ρόλο ψευτοενννιαριού στο «κλάσικο» εξέθεσε τη Ρεάλ αλλά και αδυναμίες που...ίσως κρύβονταν κάτω από το χαλί!  

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης


«Ακόμη και τα χαλασμένα ρολόγια μια φορά τη μέρα δείχνουν σωστά!»
 Η πρώτη φορά που άκουσα αυτή τη φράση ήταν από τα χείλη προέδρου ομάδας όταν ακόμη "ταλαιπωρούσα" αγωνιζόμενος το...δύσμοιρο άθλημα του βόλεϊ, μου φαίνεται σα να 'ναι χθες μα πάνε τόσα χρόνια που λένε κι ο Χάρης με τον Πάνο! Αφορμή είχε σταθεί η συγκλονιστική εμφάνιση ενός αντιπάλου για τον οποίο σύσσωμος ο μικρόκοσμος της κατηγορίας είχε ξεκάθαρη και απολύτως εμπεριστατωμένη άποψη του τύπου...δεν μπορεί το παλληκάρι, για ένα και μόνο βράδυ είχε ντυθεί...Ντράγκοβιτς, οι της γενιάς μου καταλαβαίνουν, οι νεότεροι θα πρότεινα να καταφύγουν σε κάποια μηχανή αναζήτησης! Και ήταν εκείνο το βράδυ που σχεδόν μόνος του μας κέρδισε σε παιχνίδι ιδιαιτέρως κρίσιμο, ζώντας και δοκιμάζοντας όλα τα συναισθήματα με την ένταση και την ορμή των νιάτων η ήττα εκείνη με είχε σημαδέψει, το...απόφθεγμα επίσης! 

Απόφθεγμα που σα να βρήκε για μια ακόμη φορά... αθλητική εφαρμογή στο «κλάσικο» της Κυριακής αλλά από την ανάποδη, κάπως έτσι προσπαθώ να ερμηνεύσω τα όσα ο Κάρλο Αντσελότι παρουσίασε στο χορτάρι δίκην εμπνεύσεων και, κυρίως, τα καταστροφικά τους αποτελέσματα! Γιατί προφανώς και δεν τίθεται θέμα για την προπονητική επάρκεια έως και αυθεντία του Καρλέτο αλλά, θα συμφωνήσουμε φαντάζομαι, στη συντριβή των "μερένγκες" από την Μπαρτσελόνα προφανώς και δεν τίθεται, επίσης, θέμα ότι είχε ένα πολύ κακό βράδυ στη δουλειά! Σαν ένα ρολόι υψηλής πιστότητας και ακρίβειας που, αν δε σταμάτησε τελείως, "έχασε" σίγουρα πολύ περισσότερο απ' ότι θα περίμενε κανείς βάσει της αξίας και της ποιότητάς του, κάπως έτσι έχασε και η Ρεάλ το ματς αλλά και το έδαφος, έστω και προσωρινά, κάτω από τα πόδια της! Δεν είναι και μικρό πράγμα να "καλπάζεις" για τον τίτλο, να προέρχεσαι από επική ανατροπή-πρόκριση στους «8» του Champions League και να σου συμβαίνει αυτό! 

Πόσο μάλλον όταν σου συμβαίνει, αν όχι αποκλειστικά σίγουρα σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξαιτίας δικών σου λαθών, ο Ιταλός «μαέστρο έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του! Ειλικρινά, όσο υπερβολικό κι αν φαντάζει, δυσκολεύομαι να βρω κάποιον καλύτερο τρόπο για να αποδώσω τις...¨συνέπειες της απόφασής του, με δεδομένη την απουσία του Καρίμ Μπενζεμά, να τοποθετήσει το Λούκα Μόντριτς σε θέση «ψευτοεννιαριού»! Το μόνο που κατάφερε με αυτόν τον τρόπο, τώρα που το σκέφτομαι δεν το λες και λίγο, ήταν να καταστρέψει και τις τρεις γραμμές της ομάδας του! Τη μεσαία για όλους τους προφανείς λόγους, χωρίς το μετρονόμο, ιθύνοντα νου της λειτουργίας του συνόλου αλλά και κατεξοχήν δημιουργό της  στη φυσική του θέση η Ρεάλ βραχυκύκλωσε! Την επιθετική γιατί με το δεδομένο έως και απαγορευτικό μειονέκτημα στη σωματοδομή σε σχέση με τους σέντερ μπακ της Μπάρτσα ο Κροάτης...συνεθλίβη! Την αμυντική γιατί φορτώνοντας τους μέσους με αρμοδιότητες πάνω από τις δυνάμεις τους και τα χαρακτηριστικά τους στην ανάπτυξη του παιχνιδιού ο τεχνικός της "βασίλισσας" τους "έσπρωξε" στο να αμελήσουν τα ανασταλτικά τους καθήκοντα αφήνοντας εκτεθειμένη την τετράδα πίσω!   

Προφανώς και η δική μας δουλειά είναι πολύ πιο εύκολη, ισχύει αυτό σε όλες τις τέτοιου είδους περιστάσεις, από εκείνη του Αντσελότι, εκείνος, ο κάθε προπονητής, φέρει το βάρος της απόφασης, το βάρος της ευθύνης, εμείς εκφέρουμε άποψη, όταν καλούμαστε ή διαλέγουμε να αναλύσουμε ένα παιχνίδι, κατόπιν εορτής! Προφανώς και δεν μπορούσε εκ των προτέρων να γνωρίζει τα αποτελέσματα και τις...συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών του! Προφανώς και ήθελε να ασκήσει πίεση ψηλά στην Μπαρτσελόνα με το Μόντριτς, να τον χρησιμοποιήσει ως δημιουργό στο αμυντικό τρίτο του αντιπάλου για τους ακραίους Ροντρίγκο και Βινίσιους, να τον κρατήσει σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσε και ο ίδιος, με κάποιο σουτ από τα όρια της περιοχής ίσως, να απειλήσει ή και να του δώσει τη δυνατότητα ακόμη και να κινηθεί με την σπιρτάδα του ανάμεσα στα βαριά κορμιά των αντιπάλων σέντερ μπακ! Προφανώς και αυτό, ή κάπως έτσι τέλος πάντων, ήταν το σχέδιο, προφανώς και το σχέδιο δε λειτούργησε!  

Σε απολύτως πρακτικό επίπεδο, η αλήθεια είναι, η ζημιά που έπαθε χθες η Ρεάλ δεν ήταν δα και τόσο μεγάλη! Από τη στιγμή που η Σεβίλλη απέτυχε να κερδίσει τη Σοσιεδάδ κρατά μια ικανότατη διαφορά εννέα βαθμών από τους Ανδαλουσιάνους,  δώδεκα από την Μπαρτσελόνα που έχει ένα ματς λιγότερο, κατά πάσα πιθανότητα αν όχι βεβαιότητα το πρωτάθλημα θα το κατακτήσει! Στο Champions League έχει να περηφανεύεται για τον τρόπο που άφησε πίσω της Mέσι, Εμπαπέ, Νεϊμάρ και...λοιπές δυνάμεις, βρίσκει μπροστά της την Τσέλσι, μιλάμε για μέγεθος που ακόμη και τόσο ισχυρές δονήσεις, είτε σε αγωνιστικό είτε σε ψυχολογικό επίπεδο, έχει τον τρόπο να τις απορροφά! Ο όποιος προβληματισμός προκύπτει,  ας μη γελιόμαστε, έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιλαμβάνεται, ή θα έπρεπε, τον εαυτό της! Ο Αντσελότι στις δηλώσεις του το ομολόγησε, το πλάνο για το συγκεκριμένο παιχνίδι απέτυχε, το θέμα είναι τι γίνεται με το πλάνο ολόκληρης της σεζόν; Είναι ικανοποιημένη η Ρεάλ με την εικόνα της, κόντρα στην Μπιλμπάο στον αποκλεισμό του Copa del Rey ήταν έως και αποκρουστική! Στα δύο ματς με την Παρί έπαιξε, σε σύνολο 180 λεπτών παιχνιδιού, μισή ώρα και προκρίθηκε με...λιποθυμία αντιπάλου!

Σε πολλά από τα φετινά της παιχνίδια στην Primera οι εμφανίσεις της ήταν από χλωμές έως και απογοητευτικές, κυρίως χάρις στον "εξωγήινο" Μπενζεμά και την...ιδιωτική του πρωτοβουλία, δηλ. ιδιοφυία, έχει καταφέρει να αποσπαστεί από τους υπόλοιπους εκμεταλλευόμενη, σε μεγάλο βαθμό, τα εσωτερικά ζητήματα της Ατλέτικο και την καταστροφική περίοδο του Κούμαν στην Μπαρτσελόνα! Με λίγα λόγια ίσως το ό,τι συνέβη στη Ρεάλ, κι ας ήταν βράδυ, σε αυτή τη συντριβή από τη μεγάλη της αντίπαλο να ήταν, ή να μπορούσε να χρησιμεύσει ως, κυριακάτικο ξύπνημα! Οι «μπλαουγκράνα» αν δεν είναι και πάλι εδώ σίγουρα έρχονται με φόρα, η Ρεάλ θα πρέπει να φροντίσει, και γρήγορα, αν θέλει να μη βρεθεί προ εκπλήξεως, να...ομορφύνει, είναι πολύ ακριβό και σπάνιο, μοναδικό στο είδος του, ρολόι για να αρκείται απλώς στο να κάνει τη...δουλειά, απλώς να δείχνει την ώρα! Κόντρα στο... Xaviball δεν έκανε ούτε καν αυτό! 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0