Box to Box

Άσχετα με το Λιγκ Καπ, έχει σκεφτεί κανείς τι πραγματικά έχει καταφέρει ο Κλοπ στην Λίβερπουλ;

Άσχετα με το Λιγκ Καπ, έχει σκεφτεί κανείς τι πραγματικά έχει καταφέρει ο Κλοπ στην Λίβερπουλ;

Το Λιγκ Καπ ανήκει πλέον στην Λίβερπουλ για 9η φορά στην ιστορία της και οι «κόκκινοι» ξεπερνούν σε κατακτήσεις τη Μάντσεστερ Σίτι. Ναι, είναι ένα επίτευγμα, μιας και μιλάμε για έναν θεσμό που έχει βρει και πάλι τα τελευταία χρόνια την αίγλη του. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ όμως, είναι το γεγονός πως διεκδικεί στην κυριολεξία κάθε τίτλο στον οποίο έχει συμμετοχή για πρώτη φορά μετά το 1983-84. Κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στον Γιούργκεν Κλοπ, υπό τις οδηγίες του οποίου η Λίβερπουλ θυμίζει το… παρελθόν της!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Επρόκειτο για έναν ασυνήθιστο τελικό Λιγκ Καπ, αν αναλογιστεί κανείς δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως σε αυτόν δεν συμμετείχε η Μάντσεστερ Σίτι  η οποία μετρούσε τέσσερις διαδοχικές κατακτήσεις και το δεύτερο είναι πως ήταν η «παρθενική» φορά που δύο προπονητές από την ίδια χώρα, παρευρίσκονταν στο Wembley στον εν λόγω θεσμό, ενώ δεν είναι Βρετανοί.

Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, αντιλαμβάνεται κάποιος πως ο τελικός του Λιγκ Καπ ανάμεσα στην Τσέλσι και την Λίβερπουλ, είχε ιδιαίτερη σημασία. Η εξέλιξη της αναμέτρησης έδειχνε πως ο νικητής του θεσμού θα είναι ο πιο… τυχερός. Οι «κόκκινοι» βρήκαν γκολ με τον Μάτιπ αλλά ακυρώθηκε, οι «μπλε» το ίδιο σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και συνέβη το ίδιο, με άμεση συνέπεια να οδηγηθούμε στην «ρώσικη ρουλέτα», όπου ο Τόμας Τούχελ αντικατέστησε τον MVP, Έντουαρντ Μεντί.

Ο Κέπα δεν μπόρεσε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών, όντας και ο πιο ακριβός τερματοφύλακας στον πλανήτη, αναφορικά με την μεταγραφή του στην Premier League, και ο Κουίβιν Κέλεχερ με το 11ο πέναλτι που εκτέλεσε η ομάδα του, επί της ουσίας της χάρισε τον 9ο τίτλο του Λιγκ Καπ στην ιστορία της.

Για την Λίβερπουλ η εν λόγω επιτυχία, είναι κάτι περισσότερο από ένα τρόπαιο. Ο λόγος; Διότι είναι ο πρώτος τίτλος της σεζόν και κυρίως επειδή διεκδικεί με τεράστιες αξιώσεις κάθε διοργάνωση στην οποία συμμετέχει, θέλοντας να κάνει κάτι που δεν έχει λάβει χώρα ποτέ στην Premier League.

Να πάρει δηλαδή η ίδια ομάδα τέσσερα τρόπαια. Το πλησίασε η Λίβερπουλ του 1983-84 αλλά αποκλείστηκε στο FA Cup από την Μπράιτον της 2ης κατηγορίας, ενώ το ίδιο συνέβη και με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1990 και με τη Μάντσεστερ Σίτι πριν από τρία χρόνια που κατέκτησε τους τρεις εσωτερικούς τίτλους, αλλά όχι το Champions League.

Μιλάμε λοιπόν για μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, από την στιγμή που η μόνο ομάδα που εδρεύει στην Βρετανία και το έχει πραγματοποιήσει είναι η Σέλτικ του 1967! Το εντυπωσιακό είναι πως ρεαλιστικά, η Λίβερπουλ δεν απέχει πολύ.

Στην Premier League μείωσε εντυπωσιακά την διαφορά και βρίσκεται μία νίκη μακριά, ίσως αυτή στο «Έτιχαντ» για να ισοφαρίσει τους «πολίτες», στο Champions League είναι με το ένα πόδι στους «8» μετά το 0-2 επί της Ίντερ, ενώ στο FA Cup έχει κληρωθεί με την «ελληνική» Νόριτς.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ναι μεν είναι δύσκολο, αλλά το ίδιο λέγαμε και στην αρχή της σεζόν για οποιαδήποτε ομάδα σκεφτόταν πως μπορούσε να αγωνιστεί μέχρι και τον Φεβρουάριο σε τέσσερις διοργανώσεις. Πόσο μάλλον αν αυτή αγωνίζεται στο πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου.

Είναι φύσει αδύνατον συνεπώς να μην δώσουμε τα εύσημα στον Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος αποτελεί τον πρωτεργάτη αυτής της επιτυχίας και είναι ο βασικός υπεύθυνος για την πρώτη κατάκτηση πρωταθλήματος της Λίβερπουλ μετά το 1990!

Τι έκανε ο Γερμανός όμως στο «Άνφιλντ» και ουδείς μπορεί να φανταστεί τους «κόκκινους» δίχως αυτόν στον πάγκο; Κόντραρε και κοντράρει την σούπερ μηχανή της Μάντσεστερ Σίτι επί ίσοις όροις, της πήρε ένα πρωτάθλημα ενώ κατάφερε να τερματίσει στους 97 βαθμούς πριν από τρία χρόνια αλλά να μην πάρει τον τίτλο από τους «πολίτες» που έκαναν συνολικά λιγότερες ισοπαλίες και υποχρέωσαν τους «κόκκινους» και στη μοναδική τους ήττα σε ολόκληρη την σεζόν.

Στο αγωνιστικό του πράγματος, ο Κλοπ έχει κατορθώσει να καταστήσει ρεαλιστικούς ορισμένους αριθμούς που… ζαλίζουν και που δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε σε καλύτερες ημέρες του Πέισλι ή του Σάνκλι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σερί από την 3η Ιανουαρίου του 2019 έως την ήττα από τη Μάντσεστερ Σίτι στις 29 Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Σε αυτό το σερί βεβαίως, μπορεί να προστεθεί και το φετινό σερί που κράτησε 34 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και τελείωσε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, στο 3-2 επί της Γουέστ Χαμ.

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν σκεφτεί κάποιος τι ρόστερ διέθετε η Λίβερπουλ στον τελικό Λιγκ Καπ του 2016 και τι τώρα, αντιλαμβάνεται πόσο έχει αλλάξει ολόκληρη η λειτουργία του οργανισμού στα χέρια του Κλοπ.

Μένει να δούμε, την κατάληξη του φετινού πρωταθλήματος, το οποίο πιθανότατα θα πάει πάνω από τους 90 βαθμούς. Διότι αν η Λίβερπουλ πάρει αυτόν τον τίτλο, ενώ βρέθηκε με 12 βαθμούς πίσω, θα είναι ένα από τα σπουδαιότερα πρωταθλήματα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και θα έχει… γερμανική υπογραφή με κόκκινο στυλό!

Πηγή: england365.gr

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0