Box to Box

Τα οφέλη μίας πολυετούς παρουσίας ενός προπονητή στον πάγκο, «καθρεφτίστηκαν» στο Αταλάντα - Ολυμπιακός!

Τα οφέλη μίας πολυετούς παρουσίας ενός προπονητή στον πάγκο, «καθρεφτίστηκαν» στο Αταλάντα - Ολυμπιακός!

Η... σκακιέρα των προπονητών στην πρώτη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στο Μπέργκαμο παρουσίασε έντονο ενδιαφέρον. Και αναρωτιόμαστε γιατί οι περισσότερες ομάδες δεν δείχνουν την ίδια πίστη όπως η Αταλάντα στον Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι και ο Ολυμπιακός στον Πέδρο Μαρτίνς.  

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς 

Φυσικά όλα έχουν να κάνουν με τις επιτυχίες. Αν από τον Ιούνιο του 2016 ο Τζιάν Πιέρο Γκασπερίνι στην Αταλάντα είχε την ομάδα εκεί που... βολόδερνε πριν την αναλάβει, ελάχιστο χρονικό διάστημα θα παρέμενε στον πάγκο της. Οι προηγούμενες σεζόν, προ άφιξης Γκασπερίνι, των «μπεργκαμάσκι» ολοκληρώθηκαν στη μέση του... πουθενά και προς τα κάτω. 12η, 15η, 11η, 17η και 13η θέση από το 2011-12 και μετέπειτα. Έκτοτε η φιλοσοφία του νυν 64χρονου αλενατόρε την έστειλε στην 4η, 7η και 3 σερί χρονιές στην 3η θέση της Serie A, όπως και σε δύο τελικούς (χαμένους) του Κόπα Ιτάλια.  

Ο Πέδρο Μαρτίνς παρέλαβε τον Ολυμπιακό το Μάιο του 2018, αφού πρώτα τη σεζόν 2016-17 απογείωσε την Γκιμαράες στην 4η θέση του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Είδε την πρώτη χρονιά την πλάτη του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός τον εμπιστεύτηκε. Ακολούθησαν δύο... περίπατοι των Πειραιωτών προς τον τίτλο, συνάμα και το νταμπλ το 2020. Πιστοποίησε την υπεροχή των «ερυθρολεύκων» στον ελλαδικό χώρο και επανέφερε την πίστη ότι είναι... άπιαστος. Συνάμα φρόντισε να τον ανεβάσει ένα σκαλοπάτι στα ευρωπαϊκά δρώμενά του.  

Μεταξύ τους παιχνίδι. Αταλάντα - Ολυμπιακός. Τα γράφει ωραία ο Δημήτρης Σπηλιόπουλος. Τακτική και κερδισμένοι ανά ημίχρονο. Διάβασμα του αντιπάλου. Αλλά κυρίως μου έμεινε η μία γραμμή του, η οποία μου ήρθε αμέσως στο μυαλό, ακούγοντας και διαβάζοντας όλους να αναφέρονται στην επιλογή της 11άδας, σε σχήμα και πρόσωπα, για την αναμέτρηση στο Μπέργκαμο. «Καλά τα λένε, αλλά ο Μαρτίνς δεν είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα το ρόστερ του από εμάς;».  

Εννοείται, είναι η απάντηση. Άριστο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός. Στο δεύτερο 45λεπτο μίλησε η κλάση και η εμπειρία του Γκασπερίνι. Βρίσκεται για 6η χρονιά στο τιμόνι της Αταλάντα. Η αλεπού των πάγκων φυσικά «διάβασε» αυτό που... μελέτησε ο Μαρτίνς και το διόρθωσε. Με απλές κινήσεις. Αν δεν γνώριζε το υλικό του, αν δεν είχε «σκοτώσει» αρκετές ώρες σε βιντεοθεραπεία για την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάγνωση των ποδοσφαιριστών του, τότε δεν θα ήταν αυτός που ήταν, ούτε η «μικρομεσαία» Αταλάντα θα είχε μπει σφήνα στους μεγάλους του ιταλικού ποδοσφαίρου.  

Ποιος θα το περίμενε, η Αταλάντα των πολλών μεσοεπιθετικών επιλογών, να χρειαστεί τα δύο γκολ του Τζιμσίτι, από κόρνερ, για να βρει δίχτυα; Η μοναδική αστοχία του Ολυμπιακού στο παιχνίδι, τα κόρνερ. Το 13-0 φαντάζει και είναι βαρύ! Και το αξιοποίησε στην εντέλεια η ιταλική ομάδα. Άλλος ένας πόντος υπέρ του Γκασπερίνι. Να χτυπήσει στις στατικές φάσεις τους Πειραιώτες.  

Εν κατακλείδι, παρακολουθήσαμε ένα εξαιρετικό παιχνίδι από άποψη προπονητικής. Το συμπέρασμα είναι πως μία πολυετή θητεία σε πάγκο ομάδας προσφέρει οφέλη στον εκάστοτε εκλέκτορα και κατά συνέπεια στο κλαμπ. Διορθώνει αυτές τις ατέλειες, ώστε τα... προφανή (για τον αντίπαλο) να μη γίνονται αντιληπτά. Ναι, ακόμα και σήμερα, εν έτη 2022, στο απόγειο της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων που δίδονται σε έναν προπονητή (και μην ξεχνάμε το πολυμελή επιτελείο του), οι λεπτομέρειες παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο.  

Αυτές που «αναγκάζουν» τους Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι), Κλοπ (Λίβερπουλ), Σιμεόνε (Ατλέτικο Μαδρίτης) να ξεζουμίζουν το μυαλό τους, ώστε το καλό να μετατραπεί σε άριστο. Είναι μάνατζερ με πολυετή θητεία στα κλαμπ τους. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, οι συγκεκριμένες ομάδες θεωρούνται πετυχημένες, έχουν κατακτήσει τίτλους. Άλλωστε, αν θες να επιβιώσεις στην αρένα των προπονητών, πρέπει να είσαι διαβασμένος, μελετηρός, καινοτόμος. Να συνδυάσεις δουλειά με τίτλους. Οι επιτυχίες διατηρούν στον πάγκο το ίδιο πρόσωπο. Και αυτό το πρόσωπο πρέπει να παίρνει το 100% από το ρόστερ του. Στα κρίσιμα σημεία λοιπόν, ο μακροχρόνιος γάμος «κόουτς-κλαμπ», κάνει τη διαφορά... 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0