Box to Box

Αντόνιο Κόντε: O... Nτίλαν Τόμας του ποδοσφαίρου αρνείται να παραδοθεί, το ίδιο και η δική του Τότεναμ!

Αντόνιο Κόντε: O... Nτίλαν Τόμας του ποδοσφαίρου αρνείται να παραδοθεί, το ίδιο και η δική του Τότεναμ!

Mε τον Αντόνιο Κόντε στο τιμόνι  και, κυρίως, με τη νοοτροπία του Ιταλού προπονητή ξεκάθαρη στο παιχνίδι τους, οι Λονδρέζοι δείχνουν τα δόντια τους και κάνουν σχέδια τετράδας!  

Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Με τη φράση «Cymru am byth» δηλαδή, μεταφράζοντας από τα ουαλικά στα αγγλικά, «Come on Wales», «Eμπρός Ουαλία» στα ελληνικά, έκλεινε, πριν από περίπου έξι χρόνια, το blog της στην ιστοσελίδα του ESPN η Χάνα Έλις, εγγονή του μεγάλου ποιητή Ντίλαν Τόμας! Της είχε, βλέπετε, ζητηθεί να γράψει ένα κομμάτι ενόψει της επικείμενης, τότε, αναμέτρησης των «Δράκων» με τα αγγλικά «Λιοντάρια», ήταν για τη δεύτερη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου της διοργάνωσης! Στο άρθρο της η Έλις είχε φροντίσει, αυτός ακριβώς ήταν ο πυρήνας της σκέψης της, να κάνει έναν παραλληλισμό του φημισμένου προγόνου της με τον Γκάρεθ Μπέιλ! Τους έβρισκε εξίσου αποφασισμένους, ταγμένους στο σκοπό τους, πιστούς στην πατρίδα αλλά και αναγνωρισμένους σε μεγάλο βαθμό και πέρα από τα σύνορά της, πράγμα σπάνιο για μια χώρα που βρίσκεται στη σκιά, γεωγραφικά αλλά όχι μόνο, της Αγγλίας στο Νησί! 

Όπως ακριβώς στη σκιά των υπολοίπων... μεγάλων δυνάμεων του αγγλικού ποδοσφαίρου βρισκόταν και η Τότεναμ, ομάδα στην οποία γνωρίσαμε για τα καλά τον πολύ Γκάρεθ Μπέιλ, μέσα στη σεζόν που τρέχει στην Premier League μέχρι να βρεθεί στην άκρη του πάγκου της ο... «ποιητής» Αντόνιο Κόντε! Ο Ιταλός προφανώς και δε... φτιάχνει στίχους, φτιάχνει όμως, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, ομάδες! Γιατί πέρα από σωστά...κατασκευασμένη μια ομάδα πρέπει να είναι και «φτιαγμένη», δουλεμένη, στις ψυχολογικές της ρυθμίσεις με τρόπο που να γεννά αυτοπεποίθηση και σιδερένια θέληση και πίστη , για να καταφέρει αυτό που κατάφεραν οι «Σπερς» στις καθυστερήσεις του αγώνα τους κόντρα στη Λέστερ στο «King Power Stadium»! Όλη αυτή η προεργασία που προφανώς έχει γίνει από τον Κόντε και το επιτελείο του δεν εγγυάται μια τέτοιου είδους ανατροπή αλλά χωρίς αυτήν ακριβώς την προεργασία δεν μπορείς καλά καλά να ελπίζεις ότι κάποια στιγμή, αυτή ήταν η στιγμή, η ανατροπή θα έρθει!

Και ήρθε και για έναν ακόμη, αν όχι κυρίως, λόγο! Ό,τι κι αν θελήσει κανείς, σε επίπεδο τακτικής και προσέγγισης του παιχνιδιού να προσάψει στον Αντόνιο Κόντε, όσο εχθρικά διακείμενος κι αν είναι απέναντι στον προπονητή, στην παρούσα φάση, των Λονδρέζων, ένα πράγμα δεν μπορεί να μην του αναγνωρίσει! Ό,τι αποστολή κι αν έχει αναλάβει, όποια ομάδα κι αν έχει προπονήσει, δε χρειάζεται παρά ελάχιστο χρόνο για να τη μετατρέψει σε δικό του... αντικατοπτρισμό στο χορτάρι! Σε σύνολο στα 11 κομμάτια του οποίου μοιάζει να κοιτάζει τον ίδιο του τον εαυτό, το ταμπεραμέντο του, αυτή τη φλόγα που πάντα βγάζει ακόμη και περιορισμένος στα στενά όρια της τεχνική του περιοχής, όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς του και της τρέλας του, έχει μπόλικη, για το ποδόσφαιρο! Σίγουρα τα... δημιουργήματα του, γεννημένου πριν από 52 χρόνια στο Λέτσε της Απουλίας, αρνητή, κατά δήλωση του ιδίου, της ήττας δεν παρουσιάζουν το ελκυστικότερο των θεαμάτων, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία αρνούνται να παραδοθούν, αρνούνται να παραδώσουν έστω και μία σπιθαμή του... εδάφους τους στον αντίπαλο, όταν αυτή η νοοτροπία υπηρετείται από έμψυχο δυναμικό υψηλής ποιότητας το μείγμα είναι εκρηκτικό και, κατά κανόνα, πετυχημένο!   

Τέτοιο ήταν στη Γιουβέντους, τρία σερί πρωταθλήματα κατέκτησαν οι «μπιανκονέρι» επί των ημερών του, τέτοιο ήταν στην Τσέλσι, στο πρώτο του πέρασμα από την  Premier League, με τους «μπλε» πανηγύρισε τον τίτλο τη σεζόν 2016-17! Τα κατάφερε μάλιστα δημιουργώντας μια ομάδα που θα μείνει στην Ιστορία ως η πρώτη που κατέκτησε την κορυφή στο καλύτερο πρωτάθλημα της Υφηλίου με απροσδόκητη έως και... απαράδεκτη για πολλούς ακόμη τότε, προφανώς όχι τώρα πια, διάταξη με τρία στόπερ! Όσο για το πέρασμά του από την Ίντερ, εκεί κι αν έκανε... πάταγο, με κάθε πιθανή ερμηνεία αλλά και χροιά της λέξης, πέρα από ένα ακόμη Scudetto φρόντισε να φτάσει, το συνηθίζει άλλωστε, και σε ευθεία ρήξη με τους διοικούντες την ομάδα! Έφυγε πρωταθλητής μεν αλλά και κάτι σαν personna non grata για τους «νερατζούρι», σίγουρα δεν είναι ο Κόντε εύκολος, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, ούτε ως χαρακτήρας ούτε και ως συνεργάτης!

Όπως καθόλου εύκολος, κάθε άλλο, δεν είναι και σαν αντίπαλος, ρωτήστε το Ρότζερς, ρωτήστε κάθε προπονητή που τον έχει αντιμετωπίσει, ρωτήστε τις εννέα ομάδες που έχουν βρεθεί στο δρόμο της δικής του, τώρα πια, Τότεναμ στη φετινή Premier League! Από καμία δεν έχει ηττηθεί, μετρά έξι νίκες και τρεις ισοπαλίες, ακόμη και στις περιπτώσεις που η ομάδα του δεν πήρε το τρίποντο ήταν η καλύτερη στο χορτάρι, μοιάζει τόσο ξένη η εικόνα της σε σχέση με ό,τι μας είχε συνηθίσει, κάτι σαν άνοστη σούπα θύμιζε, το αυτό θύμιζαν και τα αποτελέσματά της, επί ημερών Νούνο Εσπίριτο Σάντο! Για να μην αναφερθώ στον ηγέτη Χάρι Κέιν που με τον Πορτογάλο πίστευε κανείς ότι είχε... βαρεθεί τη ζωή του, τώρα, και πάλι μετά από καιρό, μάλλον θα βαρεθεί να σκοράρει!     

Do not go gentle into that good night, /Old age should burn and rave at close of day;/Rage, rage against the dying of the light. Αυτή είναι η πρώτη, τόσο δυνατή και επιβλητική, στροφή του αριστουργήματος του Nτίλαν Τόμας που, μην έχοντας άλλο τίτλο παρά απλά τον πρώτο στίχο, αποδίδεται στα ελληνικά από πολύ ειδικότερους εμού κάπως έτσι... Αβρός μην μπαίνεις σ' εκείνη την καλή νυχτιά/ Τα γηρατειά θα έπρεπε φωτιά να γίνονται και να λυσσομανούν στο τελείωμα της μέρας/ Οργίσου, οργίσου ενάντια στου φωτός το πέρας... Λέγεται ότι ο ποιητής το έγραψε για τον βαριά άρρωστο πατέρα του, στο πέρασμα των ετών έγινε κάτι σαν ύμνος για τους ανθρώπους που αντιστέκονται και αρνούνται να συμβιβαστούν με την ήττα, οποιασδήποτε μορφής και υφής! Για τους ανθρώπους που θα... λυσσάξουν, θα οργιστούν, θα αγωνιστούν, θα δοκιμαστούν αλλά δε θα παραδοθούν! Πρωτοδημοσιεύτηκε το 1951 στην ιταλική λογοτεχνική εφημερίδα Botteghe Oscure, είναι ένας Ιταλός που φροντίζει εδώ και χρόνια, να μεταφέρει, να αναδεικνύει αν θέλετε, αυτήν ακριβώς τη στάση ζωής και στο ποδόσφαιρο! Το όνομά του είναι Αντόνιο Κόντε και προπονεί την Τότεναμ! Και πιθανότατα θα πετύχει για μια ακόμη φορά!  

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0