Box to Box

ΟΦΗ: Πορεία Ευρώπης χάρη στα... μαγικά του Νίκου Νιόπλια και την ποιοτική μεσαία γραμμή των Κρητικών!

ΟΦΗ: Πορεία Ευρώπης χάρη στα... μαγικά του Νίκου Νιόπλια και την ποιοτική μεσαία γραμμή των Κρητικών!

Ο πρώτος γύρος της Super League συμπληρώθηκε με το 3-0 του ΟΦΗ κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης. Όχι λόγω του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αλλά με αφορμή αυτό, καταλήγουμε σε δύο συμπεράσματα που μπορούν να κρατήσουν την ομάδα του Νίκου Νιόπλια σε τροχιά Ευρώπης.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Το παιχνίδι κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης δεν αντέχει σε κριτική. Ο ΟΦΗ έπαιζε με αριθμητικό πλεονέκτημα από το 19’, αστόχησε στο πέναλτι ο Νέιρα, σκόραρε δις ο Λάμπρου μέχρι το 26’ και τέλος. Σαν να μην έγινε το υπόλοιπο του ματς. Οι Κρητικοί έφτασαν τους 26 βαθμούς σε 17 παιχνίδια. Να υπενθυμίσουμε απλά πως πέρσι, μαζί με τα πλέι-άουτ, σε 33 αγωνιστικές, ο ΟΦΗ συγκέντρωσε 32 βαθμούς. Οι δε τρεις ήττες είναι οι λιγότερες στην κατηγορία, μαζί με την ΑΕΚ (πέραν του αήττητου Ολυμπιακού φυσικά).

Παίζει δυνατά στη... σκακιέρα ο Νίκος Νιόπλιας

Περί Νίκου Νιόπλια το ανάγνωσμα οφείλει να είναι μικρό και περιεκτικό. Φαν της... φανφάρας άλλωστε δεν ήταν ποτέ ο 57χρονος προπονητής. Είτε εντός, είτε από τον πάγκο του γηπέδου, προτιμούσε και προτιμά να μιλά το έργο, η δουλειά του. Από ιδέες σχετικά με το ποδόσφαιρο, άλλο τίποτα. Έτσι και στη Ριζούπολη. Αν και με τρεις καθαρόαιμους επιθετικούς στον πάγκο (Φαν Ντάινεν, Καστάνιος, Ντουρμισάι), ο Έλληνας κόουτς επέλεξε τον Λάζαρο Λάμπρου ως ψευτο9άρι.

Η εν λόγω κίνηση απέδωσε και με το παραπάνω. Ο Λάμπρου βρισκόταν παντού στο γήπεδο. Ελέω της κλασικής θέσης του (ακραίος μεσοεπιθετικός), διατηρούσε την ευχέρεια να κινείται εκτός περιοχής, να «βγαίνει» στα άκρα, να ζητάει την μπάλα, να ξεκινά προσπάθειες κατά μέτωπο της εστίας, να βγάζει κάθετες μπαλιές και να τροφοδοτεί επίσης τα μπακ που εμπλέκονταν στην επίθεση. Κοινώς, δύσκολα θα μπορούσαν οι κεντρικοί αμυντικοί να διαβάσουν το παιχνίδι του (πόσω μάλλον να τον ακολουθήσουν δύο βαριά κορμία όπως οι Λισγάρας και Μπρούνο Άλβες) και ταυτόχρονα πιάστηκαν εξίσου αδιάβαστοι στο υπόλοιπο... πλήθος κόσμου του ΟΦΗ που πατούσε περιοχή.

Μπορεί για εμάς να φαντάζει «περίεργο» και ασυνήθιστο να βλέπουμε τον Λάμπρου στην εν λόγω θέση, εντούτοις ο Νιόπλιας όλο και κάτι έχει διαπιστώσει στις προπονήσεις, για να επιλέξει το σχήμα κόντρα στον Απόλλωνα. ΟΚ, τον βοήθησε η εξέλιξη του ματς από το 19’ με το αριθμητικό πλεονέκτημα. Εντούτοις δείχνει την ευχέρεια του Έλληνα προπονητή με διάφορα σχήματα και πρόσωπα. Για να μην αναφέρουμε την σημαντική εκτός έδρας δύναμη, έχοντας την καλύτερη άμυνα στη σχετική λίστα με μόλις 4 γκολ στο παθητικό της.

Μεσαία γραμμή που θα ζήλευε κάθε ομάδα της Super League!

Η ανύψωση του ΟΦΗ στην πρώτη 6άδα της βαθμολογίας οφείλεται εν πολλοίς στη μεσαία γραμμή που διαθέτει. Τα πρόσωπα που συνθέτουν αυτή αποτελείται από τους Μεγιάδο, Γκαγιέγκος, Τοράλ, Νέιρα, Ντε Γκουζμάν και μην ξεχνάμε τον Ναμπΐ (προέρχεται από τραυματισμό). Διαθέτει τα πάντα: δύναμη, ταχύτητα, κάθετη πάσα, κίνηση στα άκρα, εκτέλεση, στατικές φάσεις.

Απέναντι στον Απόλλωνα απουσίαζε ο τιμωρημένος Μεγιάδο. Οι υπόλοιποι μπόρεσαν να ξεπεράσουν εύκολα το πρέσινγκ των γηπεδούχων στο πρώτο 15λεπτο του ματς, οπότε και φάνηκε μία ισορροπία. Η αποβολή υπεραπλούστευσε το έργο των Κρητικών. Σε συνδυασμό με την αναφορά μας στον Λάμπρου, προκαλούν αίσθηση οι προσπάθειες από τα αριστερά και η κατάληξη των φάσεων.

Μία ο Μπαλογιάννης...


μία ο Γκαγιέγκος...


σέρβιραν έτοιμα γκολ στον δις σκόρερ του παιχνιδιού. Ειδικά ο Γκαγιέγκος το έπραξε άλλες 4-5 φορές, για να προσφέρει εν τέλει στον εαυτό του ένα ωραίο δώρο, ως αποκορύφωμα της εμφάνισής του, με το γκολ-φάουλ στο 63’ (3-0).

Ο ΟΦΗ διαθέτει υψηλή ποιότητα στο κέντρο. Πρόκειται για ποδοσφαιριστές που, σε συνδυασμό με τις οδηγίες που παίρνουν από τον Νιόπλια, κάνουν τη διαφορά. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς στη συνολική ομαδική λειτουργία του. Οι Ηρακλειώτες είναι 4οι στις τελικές προσπάθειες (180), 1οι στα δοκάρια (11), 5οι στα κλεψίματα, 4οι στα σουτ εντός εστίας, πρώτοι, ωστόσο, και στα λάθη (711).

Είναι ακόμα νωρίς στην κούρσα του πρωταθλήματος. Η έξοδος, όμως, στην «άδεια» Τούμπα, για την αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΟΚ, αποτελεί ματς-ορόσημο για τον ΟΦΗ. Περιμένουμε με αγωνία το πλάνο και την τακτική του Νιόπλια, όπως και το δημιουργικό κέντρο των Κρητικών, σε μία, αν μη τι άλλο, διαφορετικού είδους πρόκληση.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0