Box to Box

Bundesliga: Η Γκλάντμπαχ θυμάται εποχές ’70 και κάνει... πελάτισσα την Μπάγερν Μονάχου, η πιτσιρικαρία του Νάγκελσμαν και ο... gamechanger Covid-19

Bundesliga: Η Γκλάντμπαχ θυμάται εποχές ’70 και κάνει... πελάτισσα την Μπάγερν Μονάχου, η πιτσιρικαρία του Νάγκελσμαν και ο... gamechanger Covid-19

Πάλι νίκησε η Γκλάντμπαχ την Μπάγερν.Έπαψε πια να αποτελεί είδηση. Ασχέτως αν τα «πουλάρια» δεν αξιοποιούν στη συνέχεια το hype της επιτυχίας κόντρα στη μισητή αντίπαλο. Ο Covid-19 αποδεκάτισε το ρόστερ των Βαυαρών, με έναν 16χρονο να γράφει ιστορία στην Bundesliga για την ομάδα του Γιούλιαν Νάγκελσμαν.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Το... κλασικό πλέον μπαμ εγένετο στο πρώτο παιχνίδι του 2022 στην Bundesliga. Η Γκλάντμπαχ ταξίδεψε, έτσι απλά, στο Μόναχο, πήρε τη νίκη με σκορ 2-1 και ξεκίνησε με το δεξί τη νέα χρονιά. Φυσικά με ανατροπή. Ούτε είναι η πρώτη φορά που το καταφέρνει γενικότερα, ούτε η πρώτη φορά φέτος που κατατροπώνει τη μεγάλη αντίπαλό της. Παραδοσιακό ντέρμπι γαρ στην κατηγορία το συγκεκριμένο ζευγάρια. Στην πρεμιέρα της σεζόν την κράτησε στο 1-1 και στο Κύπελλο τη διέλυσε με 5-0!

Η συγκεκριμένη νίκη βέβαια ρίχνει κάπως στάχτη στα μάτια των ανθρώπων της Γκλάντμπαχ. Διότι οι τρεις βαθμοί δεν έβαλαν καν τα «πουλάρια» στο πρώτο μισό της κατηγορίας. Μόλις 19 οι βαθμοί της συγκομιδής τους στον πρώτο γύρο. Τώρα ανέβηκε στην 11η θέση. Κατά κοινή ομολογία: αν η Μπορούσια έπαιζε σε όλα τα ματς όπως με την Μπάγερν, τότε θα έβγαινε πρωταθλήτρια. Άλλωστε, το 2-1 της Παρασκευής (07/01) ήταν η 4η επιτυχία της μέσα στην «Αλιάντς-Αρένα». Αυτή εγκαινιάστηκε το 2005 και καμία άλλη ομάδα μπορεί να φτάσει αντίστοιχους αριθμούς (3 νίκες η Ντόρτμουντ).

Όπως και ο προπονητής Άντι Χίτερ διατηρεί σούπερ παράδοση απέναντι στον Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Και ως κόουτς της Γκλάντμπαχ και στον πάγκο της Άιντραχτ, αντιμετώπισε τις Χόφενχαϊμ, Λειψία, Μπάγερν του νεαρού ομόλογού του. Ο απολογισμός; 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και μία ήττα. Οι παλαιοί θυμούνται τις επιτυχίες της Γκλάντμπαχ τη δεκαετία του ’70, οπότε και μοιράστηκε τους τίτλους με την Μπάγερν, και γλυκαίνονται. Μόνο που αντί να πανηγυρίζει τη νίκη στο Μόναχο και να βλέπει... κορυφή, καατστρώνει σχέδιο για το πως θα μπει ξανά στο κόλπο της Ευρώπης. Όπως και να’χει, πάντως, η Γκλάντμπαχ αποτελεί τον κακό δαίμονα της Μπάγερν και η πελατειακή σχέση συνεχίστηκε. Από τη σεζόν 2011-12 και μετέπειτα, η Μπορούσια μάζεψε 31 βαθμούς κόντρα στους Βαυαρούς.

Οι απουσίες του Νάγκελσμαν και το νέο αίμα της Μπάγερν!


Πάμε στην Μπάγερν Μονάχου. Έχει κόμπλεξ κόντρα στην Γκλάντμπαχ. Αποδεδειγμένα ισχύει αυτό. Κόντρα σε καμία άλλη ομάδα δεν δυσκολεύεται, διαχρονικά, τόσο πολύ. Οι συνθήκες της παρθενικής μάχης του 2022 φυσικά ήταν διαφορετικές. Οι απουσίες λόγω Covid-19 ανήλθαν στις 9, δύο έλειπαν στο Κόπα Άφρικα, ένας ήταν τραυματίας! Η ενδεκάδα των Βαυαρών φάνηκε μεν αξιόλογη, εντούτοις στον πάγκο ήταν... αμούστακα παιδάκια. Στα της 11άδας: δεξί μπακ ο Κίμιχ, αριστερό μπακ ο Σάμπιτσερ, εξτρέμ στο ντεμπούτο του ο Τίλμαν. Ο Σάμπιτσερ είχε να αγωνιστεί 9 και ο Κίμιχ 10 εβδομάδες.

Και για να λέμε του στραβού το δίκαιο, η εικόνα του ματς μπορούσε εύκολα να διαφοροποιηθεί και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Μπάγερν (στο 1,86 τα xGoals, στο 1,10 η Γκλάντμπαχ). Το 1-0 του Λεβαντόφσκι (τι έβαλε πάλι ο τύπος;) έγινε 1-2 στο ημίχρονο, με ευχέρεια των φιλοξενούμενων για ένα τρίτο γκολ. Στο φινάλε του ημιχρόνου ο Λεβαντόφσκι είχε δοκάρι, όπως και στο δεύτερο μέρος, ενώ τις όποιες (καλές) ευκαιρίες εξουδετέρωσε ο πάντα καλός Γιαν Ζόμερ, που κατέβασε για μία ακόμα φορά ρολά. Κλασικά, με αντίπαλο τους Βαυαρούς.

«Δεν με νοιάζει ποίοι λείπουν και πόσο... σκατά είναι η κατάσταση. Θέλω εκδίκηση για το Κύπελλο», είχε προειδοποιήσει ο Νάγκελσμαν. Ακόμα και στην ήττα κράτησε... επίπεδο και δεν έψαξε για δικαιολογίες, αλλά ανέφερε την πικρή αλήθεια: «ο Σάμπιτσερ μετά από 60’ ήταν... πεθαμένος. Ο Κίμιχ στο τελευταίοο 20λεπτο ξέμεινε από δυνάμεις. Το ποδόσφαιρο λοιπόν δεν είναι μία βόλτα στο δάσος».

Σχετικά με τις διατάξεις Covid-19 και την όλη εικόνα της Μπάγερν, όπως και τη μη αναβολή της Λίγκας, τοποθετήθηκαν οι Μίλερ και Καν. «Ήταν πολιτική απόφαση. Την αμφισβητώ. Η Λίγκα πρέπει να γνωρίζει τι κάνει», τόνισε ο Μίλερ, για να συμπληρώσει ο πρώην εξαιρετικός γκολκίπερ, Όλι Καν: «μας έλειπαν 11 βασικοί ποδοσφαιριστές. Ο κανονισμός αναφέρει για 16 διαθέσιμους παίκτες, στους οποίους προσμετρά τιμωρημένους και τραυματίες. Δεν το καταλαβαίνω. Πρέπει να σκεφτούν ξανά τα μέτρα».

Η αναβολή δεν ήρθε ποτέ. Ο Νάγκελσμαν κάλεσε δύο 16χρονους από την U19, που βρίσκονταν στο προπονητικό καμπ της Εθνικής Γερμανίας U17 στην Ισπανία. Ο ένας εξ ‘ αυτών αγωνίστηκε. Πάουλ Βάνερ. 16 ετών και 15 ημερών. Έγινε ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής στην Bundesliga, μετά τον πολυδιαφημισμένο Γιουσουφά Μουκοκό. Μόλις για δύο εβδομάδες. Ο έτερος είναι ο 17χρονος Λούκας Κοπάδο, γιος του πρώην παίκτη της κατηγορίας, Φρανσίσκο και ανηψιός του Χασάν Σαλιχάμιτζιτς, τεχνικός διευθυντής στην Μπάγερν.

Ο Covid-19 δίνει ευκαιρίες στους μικρούς. Αυτό είναι γεγονός. Αλλάζει, όμως, και το τοπίο. Η διαφορά της Μπάγερν από την Ντόρτμουντ έμεινε στους 9 βαθμούς. Αν νικήσει το Σάββατο η Μπορούσια στη Φρανκφούρτη, θα μειωθεί στους έξι. Θα χάσουν οι Βαυαροί τον 10ο σερί τίτλο; Κατά πάσα πιθανότητα «όχι». Αλλά η κατάσταση γύρω από τον κορονοϊό επηρεάζει ισχυρά κλαμπ, όπως την Μπάγερν, τη Μάντσεστερ Σίτι, τη Λίβερπουλ και άλλες. Είναι ένα είδους gamechanger, μόνο που πιστεύουμε ότι κανείς δεν τον επιθυμεί στη φαρέτρα του. 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0