Box to Box

Πεπ Γκουαρντιόλα: Ζει (και γράφει) το... μύθο του και στην Premier League!

Πεπ Γκουαρντιόλα: Ζει (και γράφει) το... μύθο του και στην Premier League!

ΚΑΙ με τη φετινή εκδοχή της Σίτι ο «θαυματουργός» Καταλανός αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ναι μεν δεν είναι αλάνθαστος, όπως και κανείς άλλωστε, αλλά είναι σίγουρα ο καλύτερος προπονητής της γενιάς του, ίσως και όλων των εποχών!

Farmer's league, η λίγκα του...αγρότη, αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Άγγλοι, με τη γνωστή έως και απαραίτητη, σε ό,τι τους αφορά, ισχυρή δόση υπεροψίας και αλαζονείας για να χαρακτηρίσουν διοργανώσεις χαμηλού επιπέδου ή, τέλος πάντων, εμφανώς χαμηλότερου από το καμάρι τους, την Premier League! Έχουν φτάσει οι αθεόφοβοι να επιφυλάσσουν αυτόν τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό ακόμη και για τη Ligue 1 της Γαλλίας, στο TOP 5 των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων θυμίζω, λόγω της έλλειψης πραγματικού ανταγωνισμού με την έως και...μονοκρατορία της Παρί Σεν Ζερμέν τα τελευταία χρόνια! Aπλά εγώ να θυμίσω ότι τρεις διαφορετικές ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο τα πέντε τελευταία χρόνια στη Γαλλία, τρεις φορές η Παρί, μία η Μονακό και μία η Λιλ, τρεις διαφορετικές ομάδες έχουν κατακτήσει τον τίτλο και στην Αγγλία, τρεις φορές η Σίτι, μία η Τσέλσι και μία η Λίβερπουλ

Καταλαβαίνω σαφέστατα ότι δεν μπορεί το μοναδικό κριτήριο για την αξιολόγηση ενός πρωταθλήματος να είναι το πόσο ανταγωνιστικό εμφανίζεται σε ότι αφορά τη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου, είναι πολλά και διαφορετικά τα στοιχεία, είναι πολλές και διαφορετικές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο! Καταλαβαίνω όμως επίσης ότι, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μοιάζουμε να βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλασική κατάσταση... «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις»! Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, το αφήγημα της διαφορετικότητας και του...πλεονάσματος ανταγωνιστικότητας του αγγλικού πρωταθλήματος έναντι των υπολοίπων, δε γράφω για αφήγημα ανωτερότητας γιατί αυτήν εξακολουθώ να τη θεωρώ δεδομένη και, σε μεγάλο βαθμό, προφανή, είναι σαθρά! Και ο λόγος για τον οποίο είναι σαθρά έχει...ονοματεπώνυμο

Καλά μαντέψατε ή, στη χειρότερη, υποψιαστήκατε, ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι η αιτία! Ο Καταλανόςπου ανέλαβε τις τύχες της Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2016 με στόχο να την απογειώσει εντός αλλά και, ίσως κυρίως, εκτός συνόρων και έχει καταφέρει, πέντε χρόνια αργότερα, να προσγειώσει τον αγγλικό ποδοσφαιρικό κόσμο στη σκληρή πραγματικότητα! Και όπου σκληρή πραγματικότητα οι αμείλικτοι και αδιάψευστοι αριθμοί που καταγράφουν οι "πολίτες" επί των ημερών του, προφανώς και δεν είναι αλάνθαστος ο Πεπ, όταν μάλιστα αποτυγχάνει, αποτυγχάνει κάνοντας...κρότο ίσως και στην συνεχή προσπάθεια να κάνει εντύπωση, βλ. τελικό Champions League στο Ντραγκάο, εμφάνισε την ομάδα του χωρίς εξάρι και το πλήρωσε! Είναι όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας και κόντρα σε κάθε αντίλογο, προφανώς ο καλύτερος που κυκλοφορεί, μη σας πω και ο καλύτερος που κυκλοφόρησε ποτέ, με τις εμμονές του, τους πειραματισμούς του, τα στραπάτσα του, τις αστοχίες του αλλά και τις επιτυχίες του, τους θριάμβους του, τους νεωτερισμούς του, κορυφαίος τόσο στα απολύτως μετρήσιμα μεγέθη όσο και στα...μη! 

Με το 2-1 επί της Άρσεναλ και μάλιστα με ανατροπή, το μάλιστα βρήκε θέση λόγω της...σπανιότητας του πράγματος, δεν είναι δα και μετρ στο να γυρίζει παιχνίδια ο Γκουαρντιόλα, ένα ακόμη πεδίο δριμύτατης κριτικής εναντίον του διαχρονικά, η Σίτι έφτασε τις 11 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα! Συνολικά μετρά 17 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, 53 βαθμούς, με το τρίποντο στο Λονδίνο, χωρίς να υπολογίζεται το αποτέλεσμα του Τσέλσι - Λίβερπουλ, οι "πολίτες" έφτασαν στο +11 από τους "μπλε" και στο +12 από τους "κόκκινους"! Και ο ίδιος ο Γκουαρντιόλαέφτασε στις 157 νίκες σε επίπεδο πρωταθλήματος και μόνο στην άκρη του "γαλάζιου" πάγκου, με 25 ισοπαλίες και 29 ήττες το ποσοστό επιτυχίας του φτάνει στα δυσθεώρητα ύψη του 74,4%! Ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά αυτό που είχε καταγράψει στον πάγκο της Μπαρσελόνα, αγγίζει αυτό που κατέγραψε, 75,16% στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερν, ελάτε να μιλήσουμε και πάλι για το πόσο πιο δύσκολο είναι το περιβάλλον της Premier League σε σχέση με ισπανικό και γερμανικό πρωτάθλημα! 

Και να μιλήσουμε όχι για να ακυρώσουμε τα όσα έχει πίσω του ο Πεπ, κάθε άλλο, αλλά για να τα εξυψώσουμε εκεί ακριβώς που τους αξίζει παρέα με τα τρέχοντα! Γιατί ότι και να λένε οι ίδιοι οι Άγγλοι που τον έχουν και, κάποιοι, αρκετοί μάλιστα, δεν τον χαίρονται, ούτε η Ligue 1 είναι farmer's league, πολλώ δε μάλλον, ούτε η Primera ούτε η Bundesliga! Σαφώς και ο πήχης στο, κατά κοινή ομολογία, καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου είναι υψηλότερος, το ότι ο Γκουαρντιόλα μοιάζει να τον περνά, και αυτόν, με σχετική άνεση θα έπρεπε να υποψιάσει, μη σας πω να...σιγάσει, και τους φανατικότερους πολέμιους, ή έστω αρνητές, της προπονητικής ποιότητάς του! Σε όποιο περιβάλλον, με πάντα υψηλές απαιτήσεις, με νίκες, επιτυχίες, τίτλους να μη θεωρούνται ζητούμενα αλλά δεδομένα απλά προς υπεράσπιση, με το δικό του, τόσο μα τόσο ξεχωριστό τρόπο, ο Πεπ έχει πετύχει και θα συνεχίσει να το κάνει! Ανεξαρτήτως από το αν θα κατακτήσει και φέτος το πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως από το αν θα καταφέρει να οδηγήσει τη Σίτι στην κορυφή της Ευρώπης! Ακόμη και για κάποιον που δε θέλει να το δει, τα αποδεικτικά στοιχεία είναι εκεί, από το 2016 μέχρι και σήμερα τα αρχικά PL το μαρτυρούν κλείνοντάς μας το μάτι! Pep's League!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0