Box to Box

Premier League: Ο στόχος της τετράδας την εποχή του κορωνοϊού γράφεται με... Όμικρον!

Premier League: Ο στόχος της τετράδας την εποχή του κορωνοϊού γράφεται με... Όμικρον!

Με την πανδημία να καθορίζει ολοένα και περισσότερο τους... όρους του παιχνιδιού το τελευταίο που θα αποφασίσει φέτος για την πολυπόθητη τέταρτη, πίσω από τους διεκδικητές του τίτλου, θέση στην Premier League θα είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο! 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

«Ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος τίποτα!»
είχε πει κάποτε ο Μπιλ Σάνκλι, ομολογώ ότι το αθλητικό, τέτοιο ήταν το... context στο οποίο ειπώθηκε, αυτό ρητό μοιάζει πολύ αμερικάνικο για να είναι, που είναι, βρετανικής προέλευσης! Κι όμως, ήταν ο θρυλικός, τώρα πια, προπονητής της Λίβερπουλ από το Γκλένμπακ του Έιρσάιρ, στη νοτιοδυτική Σκωτία, που με αυτή του τη φράση φρόντισε να συνοψίσει, αλλά και να αποθεώσει την αξία της ποδοσφαιρικής, και όχι μόνο, κορυφής! Από τη στιγμή που τα λόγια αυτά ακούστηκαν πρώτη φορά από τον άνθρωπο που επανέφερε τους «κόκκινους» στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και έφτιαξε την ομάδα-προπομπό της απόλυτης κυριαρχίας στο Νησί και την Ευρώπη μέχρι και σήμερα όταν κανείς θέλει να μιλήσει για την αξία της επιτυχίας από το χορτάρι, το παρκέ και το ταρτάν μέχρι και τον... επαγγελματικό στίβο συνήθως, ή πολύ συχνά έστω, σε αυτά ανατρέχει!

Ακούγεται σήμερα, και, μεταξύ μας, είναι κιόλας, από απαξιωτικό έως και μηδενιστικό για όλους τους υπόλοιπους, πλην αυτού που επικρατεί, το απόφθεγμα του Σάνκλι, ας είμαστε ειλικρινείς, όσο απόλυτο και σκληρό κι αν μοιάζει αποδίδει σε πολύ μεγάλο βαθμό το συναίσθημα του... ηττημένου! Δεν έχω δει άλλωστε κανέναν να πανηγυρίζει που ήρθε δεύτερος εκτός κι αν δεν είχε καμία απολύτως ελπίδα, ικανότητα, δυνατότητα και πιθανότητα να έρθει πρώτος! Με λίγα λόγια η δεύτερη θέση, η όποια θέση πέρα από την κορυφαία, μοιάζει να έχει αξία μόνο αν συνιστά προσωπική ή συλλογική...νίκη, αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε μας αρέσει είτε όχι στο σύγχρονο, πόσω μάλλον στον επαγγελματικό, αθλητισμό! Κι αν υπάρχει σε αυτό ακριβώς το πεδίο ένα κίνητρο, μία επιβράβευση, ένα έπαθλο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να κάνει μέχρι και την... τέταρτη θέση, καθόλου τυχαία η αναφορά, να μοιάζει ελκυστική αυτό είναι το... χρήμα!   

Το χρήμα που... υπόσχεται, π.χ., η συμμετοχή και το ενδεχόμενο επιτυχίας σε μία διοργάνωση όπως το Champions League, γνωστά και λυμένα εδώ και χρόνια τα ζητήματα, ιδίως από τη στιγμή που οι τέσσερις κορυφαίες Λίγκες πίεσαν, και εξασφάλισαν από την UEFA, τέσσερις θέσεις για την κάθε μία τους στο... μεγάλο φαγοπότι! Με την προοπτική μίας σεζόν όπως αυτή της περσινής Τσέλσι, 95 εκατομμύρια ευρώ έβαλαν στα ταμεία τους οι «μπλε» κατακτώντας το τρόπαιο, το πλασάρισμα στην τετράδα αποκτά άλλη διάσταση και υπόσταση, μεγάλες οι μάχες που δίνονται σε αυτό το επίπεδο εδώ και κάμποσες σεζόν, η φετινή δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση! Ιδίως από τη στιγμή που στην τρέχουσα συνθήκη προστίθεται και ο αστάθμητος παράγοντας του Covid-19, αν το 2020-21 ήταν το πρωτάθλημα με τις άδειες εξέδρες το 2021-22 είναι το πρωτάθλημα με τις άδειες... αγωνιστικές, πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την 18η και τελευταία από τη στιγμή που της... έλειψαν έξι παιχνίδια από τα δέκα του προγράμματος!

Σε αυτά που... κατάφεραν να διεξαχθούν ήταν μόνο η Σίτι που κατάφερε να σταθεί στο ύψος της περίστασης, δεν την... είδε καν τη Νιούκαστλ στο άνετο 4-0 η ομάδα του Γκουαρντιόλα, η Τσέλσι χτυπημένη από τον κορωνοϊό έμεινε στη λευκή ισοπαλία με τη Γουλβς, η Λίβερπουλ, επίσης με σοβαρά ζητήματα και μαζεμένα στη μεσαία της γραμμή κρούσματα, έπεσε σε λονδρέζικο μπλόκο, 2-2 με την Τότεναμ του Κόντε! Αυτό ήταν και το παιχνίδι-αφορμή για το κείμενο που διαβάζετε, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε την κουβέντα, σίγουρα όχι και η τελευταία, για τη μάχη των εκατομμυρίων, παράλληλα με τη μάχη για τον τίτλο, στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, είναι όμως οι συνθήκες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον της πανδημίας, και της φυσιογνωμίας των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί, που προμηνύουν ίσως την πιο ρευστή και συναρπαστική κούρσα... τετράδας των τελευταίων ετών! Αρκεί να ρίξει μια ματιά κανείς στο βαθμολογικό πίνακα και το καταλαβαίνει να... έρχεται, στην 4η θέση η Άρσεναλ με 32 βαθμούς σε 18 παιχνίδια, στο -4 με παιχνίδι λιγότερο η 5η Γουεστ Χαμ, στο -5 με δύο παιχνίδια λιγότερα η 6η Γιουνάιτεντ, στο -6 με 3 παιχνίδια λιγότερα η 7η Τότεναμ, ακόμη και η 9η Λέστερ που βρίσκεται στο -10 αλλά έχει δύο παιχνίδια στο... χέρι, που λένε και οι Άγγλοι, ίσως και να δικαιούται να ελπίζει!   

Πέρα, πάντως, από το βαθμολογικό και το αγωνιστικό του πράγματος είναι φέτος, πολύ περισσότερο από την περασμένη σεζόν, πρώτη που άρχισε και τελείωσε σε περίοδο πανδημίας, το...υγειονομικό του πράγματος που πιθανότατα θα παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στο επίπεδο των απωλειών ποδοσφαιριστών για μια ομάδα, ίσως και περισσότερο στο επίπεδο απωλειών... αγωνιστικών! Το πρόγραμμα αναστατώνεται, τα παιχνίδια μαζεύονται, το προπονητικό πλάνο «ακυρώνεται», οι ποδοσφαιριστές, υγιείς και μη, πιέζονται σωματικά και ψυχολογικά, η φόρμα «πηγαίνει περίπατο», οι ομάδες, κάπως έτσι μπορούμε να το συνοψίσουμε, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει! Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Λίγκας σε σχέση με τα παιχνίδια της εορταστικής περιόδου το πρόβλημα, όπως ακριβώς και η πανδημία δυστυχώς, παραμένει και επιμένει! Σε όρους, αποκλειστικά, ανταγωνισμού, είναι η πρώτη φορά που ό,τι και αν προβλέψει, εκτιμήσει, υποθέσει κανείς θα το κάνει στο... σκοτάδι! Πιθανότατα σε λίγα χρόνια θα έχουμε ξεχάσει το... ιδιαίτερο των συνθηκών, σε ότι αφορά πάντως την τέταρτη θέση -ρεαλιστικά εκεί περιορίζεται η συζήτηση, η διαφορά των τριών από τους υπόλοιπους είναι τόσο μεγάλη που αντέχει και τις... αλλοιώσεις της πανδημίας- έχουμε σε εξέλιξη τη μακράν πιο αμφίρροπη αλλά χωρίς καμία αμφιβολία και την πιο άδικη μάχη των τελευταίων ετών! Τόσο άδικη, και τυχαία σε ότι αφορά την έκβασή της, που το χορτάρι μοιάζει έως και περιττό, θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση του μια πράσινη τσόχα! Κι όποιος φέρει την καλύτερη ζαριά! 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0