Box to Box

Champions League: «Φαρσοκωμωδία» στη Νιόν, μια κλήρωση βγαλμένη από το... Χόλυγουντ εκθέτει την UEFA! (video)

Champions League: «Φαρσοκωμωδία» στη Νιόν, μια κλήρωση βγαλμένη από το... Χόλυγουντ εκθέτει την UEFA! (video)

Παγιδευμένη στις δικές της αγκυλώσεις η UEFA έγινε χθες περίγελος, τα λάθη που οδήγησαν στην επανάληψη της κλήρωσης του Champions League μοιάζουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αλλαγές! 

Γράφει ο Στέφανος Αβραμίδης

Αnd the Oscar goes to... «La La Land»! Στο άκουσμα της τόσο χαρμόσυνης αυτής ανακοίνωσης σε περίπτωση φυσικά που τον αφορά, της πιο σημαντικής είδησης για οποιονδήποτε ανά την υφήλιο, ίσως με κάποιες λίγες, ελάχιστες, εξαιρέσεις, ασχολείται με τον κινηματογράφο, σύσσωμο το καστ του νοσταλγικού μιούζικαλ και όλοι οι υπόλοιποι συντελεστές ανέβηκαν, έμπλεοι ενθουσιασμού, στη σκηνή του Dolby Theatreγια να παραλάβουν το πολυπόθητο αγαλματίδιο, για να γιορτάσουν και να χαρούν την επιτυχίας τους! Kαι αυτό ακριβώς συνέβαινε στο τελευταίο και πιο σημαντικό κομμάτι της απονομής των Όσκαρ του 2017 μέχρι ο Τζόρνταν Χόροουιτς, παραγωγός της ταινίας που για λίγο, πολύ λίγο, ήταν η θριαμβεύτρια της βραδιάς, να ενημερωθεί, ενώ μάλιστα εκφωνούσε τον ευχαριστήριό του λόγο, ότι οι παρουσιαστές του βραβείου Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουέι είχαν μπερδέψει τους φακέλους και ο πραγματικός νικητής στην κατηγορία «Καλύτερη Ταινία» ήταν το «Moonlight» ! Kαι ήταν, εν τέλει, όλοι οι...άνθρωποι του έργου του Μπάρι Τζένκινς, δικό του το σενάριο, δική του και η σκηνοθεσία, που γέλασαν καλύτερα γιατί γέλασαν τελευταίοι το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου του 2017, βράδυ που έμεινε στην ιστορία ως το απόλυτο φιάσκο των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου των  Ηνωμένων Πολιτειών! 

Κάτι σαν το... μεσημεράκι της 13ης Δεκεμβρίου του 2021 για την UEFA, αν υπήρχε Όσκαρ ανικανότητας, αμήχανης και καθυστερημένης...όσο δεν παίρνει αντίδρασης θα έπρεπε να απονεμηθεί, μετά πολλών επαίνων, στους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου! Κι αυτό γιατί τόσα λάθη, τόσο τρανταχτά και τόσο εξόφθαλμα, με την Αρχή του ποδοσφαίρου στη Γηραιά Ήπειρο να...σύρεται, ουσιαστικά, υπό το βάρος των αντιδράσεων των θιγμένων μερών, σε επανάληψη της κλήρωσης της φάσης των «16» του UEFA Champions League, ένα βραβείο τουλάχιστον, μη σας πω και δύο, το αξίζουν! Δεν ήταν, βλέπετε, μόνο το ότι Mίχαελ Χέσερσφελντ και Αντρέι Αρσάβιν συμπεριέλαβαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βάζοντάς τη στη γυάλα, στις πιθανές αντιπάλους της Βιγιαρεάλ, παρά το ότι οι δύο ομάδες δεν μπορούσαν να τεθούν αντιμέτωπες από τη στιγμή που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο της διοργάνωσης! Συνέχισαν κάνοντας ακόμη χειρότερα τα πράγματα ξεχνώντας τους «κόκκινους διαβόλους» όταν «διάλεγαν» υποψήφιους αντιπάλους για την Ατλέτικο Μαδρίτης, με την οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να αναμετρηθούν οι Άγγλοι! Και για να το απογειώσουν τελείως το πράγμα, έχοντας διαπράξει όσα διέπραξαν, ολοκλήρωσαν την κλήρωση, την πρώτη από τις δύο όπως αποδείχθηκε, σαν να μη συνέβαινε τίποτα! 


Κάπως έτσι βρέθηκαν... κατηγορούμενοι οι άνθρωποι της UEFA όταν μετά από λίγο όλες, ή σχεδόν όλες, σίγουρα οι εμπλεκόμενες, ομάδες έπεσαν να τους... φάνε, η αλλοίωση της διαδικασίας και κυρίως, του αποτελέσματος της κλήρωσης ήταν τόσο ξεκάθαρη που ακόμη και η... Φέι με τον Γουόρεν θα την έπαιρναν χαμπάρι! Όσο για την ακύρωση της κλήρωσης και την επανάληψή της ήταν αναπόφευκτες, είναι να απορεί κανείς τι σκέφτηκαν, τι ΔΕ σκέφτηκαν και τι ακριβώς ΔΕΝ αντιλήφθηκαν για να είμαι πιο ακριβής, οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όταν αποφάσιζαν να συνεχίσουν στον... ολισθηρό δρόμο που είχαν πάρει από το πρώτο κιόλας λάθος τα πράγματα και όχι να σταματήσουν επιτόπου δίνοντας άμεσα, και όχι κατόπιν εορτής και... κατακραυγής, την όποια λύση! Σα να παγιδεύτηκαν κι οι ίδιοι στις αγκυλώσεις, τους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς του πολύπλοκου μηχανισμού της κλήρωσης, το κωμικό του χθεσινού πράγματος μοιάζει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις διασυλλογικές διοργανώσεις να εκσυγχρονιστούν, δηλαδή να απλοποιηθούν, ζούμε άλλωστε εδώ και χρόνια στην εποχή του less is more, και σε επίπεδο κληρώσεων! 

Γιατί εν έτει 2021, με τέσσερις ομάδες από κάθε ένα από τα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία τους στους ομίλους του UEFA Champions League, δύο από το γαλλικό και το πορτογαλικό πρωτάθλημα κ.ο.κ, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα στη φάση των «16» και μόνο, προσέξτε, να ισχύουν περιορισμοί του τύπου... «όχι ομάδες από την ίδια χώρα αντιμέτωπες, όχι ομάδες από τον ίδιο όμιλο αντιμέτωπες»! Με αυτόν τον τρόπο το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αποδυνάμωση της ίδιας της διαδικασίας, δεν είναι λίγες οι φορές που μοιάζει περισσότερο με ορισμό, τηρουμένων όλων των... περιορισμών, και λιγότερο με κλήρωση το πράγμα! Έχοντας, τώρα πια, φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο, μιλώντας αυστηρά για την κορυφαία διοργάνωση, έχουμε ήδη ζήσει και παρακολουθήσει 8 τελικούς μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα, στους «16» είναι το πρόβλημα; Αλήθεια τώρα; Όσο για το θέμα των ομίλων, ακόμη πιο δύσκολα εξηγήσιμο αν με ρωτάτε, για ποιον ακριβώς λόγο δεν μπορούν, όπως και εκ παραδρομής προέκυψε θυμίζω, Βιγιαρεάλ και Γιουνάιτεντ να λύσουν τις διαφορές τους στα νοκ άουτ! Ποιο ακριβώς θα ήταν το πρόβλημα για τη διοργάνωση αν οι δυο τους, οι όποιοι δύο, τα ξαναέλεγαν με φόντο την πρόκριση στα προημιτελικά

Και για να το κλείσουμε, τι ακριβώς εμποδίζει, αναρωτιέμαι την UEFA να προχωρήσει στη λύση ακόμη και του περιβόητου «δέντρου»! Όπως ακριβώς συμβαίνει χρόνια τώρα σε EURO αλλά και Παγκόσμιο Κύπελλο! Χωρίζεις τους ομίλους, προκαθορίζεις τα σταυρώματα από την πρώτη φάση των νοκ άουτ μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης, κάνεις μία και μοναδική κλήρωση στην αρχή της σεζόν και απλά... γεμίζεις τα κουτάκια! Το που θα βρεθεί η κάθε ομάδα από τις 32 και πάλι αφήνεται στην τύχη, με τη διαφορά ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή τα μονοπάτια... μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου είναι γνωστά! Και ναι, προφανώς και για κάποιες από τις ομάδες μπορεί ο δρόμος που θα προκύψει να είναι πιο... ομαλός και το έδαφος για διάκριση πιο... πρόσφορο αλλά μήπως και με την παρούσα κατάσταση δε συμβαίνει αυτό; Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να στηθεί μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, συναρπαστική και εξόχως εμπορική κλήρωση-γιορτή για το άνοιγμα της αυλαίας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε χρόνο, να είχαμε όλα τα ζητήματά μας σε σχέση με τα παιχνίδια μέχρι και το τέλος της διαδρομής λυμένα και να μην «τρέχαμε» κάθε λίγο και λιγάκι στην όμορφη Νιόν! Και, κυρίως, να μην έτρεχε η UEFA, όπως έκανε χθες θέλοντας και μη, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα!  

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0