Box to Box

Χόφενχαϊμ: Ο δισεκατομμυριούχος Χοπ έκλεισε την... κάνουλα, η ομάδα πίστεψε στον προπονητή και ονειρεύεται την έξοδο στο Champions League! (video)

Χόφενχαϊμ: Ο δισεκατομμυριούχος Χοπ έκλεισε την... κάνουλα, η ομάδα πίστεψε στον προπονητή και ονειρεύεται την έξοδο στο Champions League! (video)

Μπήκε εκ νέου στο «μάτι» των μεγάλων της Bundesliga. Παρά την ισχυρή οικονομική άνεση, η Χόφενχαϊμ είναι πάλι στα ντουζένια της, τούτη τη φορά, όμως, χωρίς οικονομικές υπερβάσεις και λάθη του παρελθόντος. Έπαθε και έμαθε. Τώρα ήρθε η ώρα της ανταμοιβής.  

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς 

Γνωρίζετε πόσα χρήματα δαπάνησε η Χόφενχαϊμ στις δύο τελευταίες καλοκαιρινές μεταγραφικές περιόδους; Μην ψάξτε, απαντάμε εμείς. Μόλις τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Το καλοκαίρι του ’21 δεν βγήκε ούτε ένα ευρώ από το ταμείο της.  

Η ομάδα που ανέβηκε στην Bundesliga το 2008, βρίσκεται υπό τη σκέπη του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της SAP, Ντίτμαρ Χοπ, έδωσε την ευκαιρία στον 28χρονο τότε προπονητή Γιούλιαν Νάγκελσμαν να αρχίσει το ταξίδι του στα σαλόνια της κατηγορίας, άλλαξε τη διαχείρισή της, κινείται πλέον με... μειωμένους οικονομικούς ρυθμούς και είναι απόλυτα πετυχημένη.  

Ο ζάμπλουτος ιδιοκτήτης έβαλε στοπ στην αλόγιστη χρήση του μπάτζετ στη Χόφενχαϊμ! 

Η αρχή της πορείας της στα μεγάλα σαλόνια ήταν τρανταχτή έως και ηχηρή. Πρωταθλήτρια χειμώνα το 2008, επενδύσεις, χρήματα, Ακαδημίες, γήπεδα και και και... Εγχείρημα αποτυχημένο. Όσο επένδυε, όσο και να έφερνε δυνατά ονόματα σε πάγκο και ρόστερ, οι επιτυχίες απουσίαζαν. Η μόνιμη παρουσία στους ομίλους του Champions League αποτέλεσε όνειρο θερινής νυκτός, όσο και η πολυπόθητη κατάκτηση του πρωταθλήματος.  

«Αρκετά». Αυτό φέρεται να είπε προ 3ετίας ο Ντίτμαρ Χοπ, του οποίου προφανώς η τσέπη δεν έχει καμία ανάγκη. Αλλά ποιος ο λόγος να ξοδεύει τα πολύτιμα χρήματα, από τη στιγμή που μένει μακριά από το μεγαλόπνοο σχέδιό του; Στα μέσα της παρουσίας του Νάγκελσμαν στον πάγκο του συλλόγου (2017-18) απέκτησε σταθερότητα στην ελίτ της Λίγκας και συχνή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.  

Ήδη από τότε η Χόφενχαϊμ είχε στραφεί στις Ακαδημίες της, στις επενδύσεις πάνω στους πιτσιρικάδες. Αποτελεί πλέον από τις καλύτερες Σχολές ποδοσφαίρου στη χώρα. Βγάζει ποδοσφαιριστές, ενισχύει την πρώτη ομάδα και προχωράει. Όχι πλέον με την - στην αρχή θεμιτή - τακτική της άπλετης κατάχρησης χρημάτων, αλλά με σωστό πλάνο και πιστή εφαρμογή αυτού, χωρίς να δαπανά το οικονομικό βουνό των προηγούμενων ετών.  

Το στοίχημα με τον «μικρό» Χένες 

Σκεπτικά αντιμετωπίστηκε η πρόσληψη του Σεμπάστιαν Χένες το καλοκαίρι το 2020. Ο υιός του Ντίτερ και ανιψιός του Ούλι, από την περίφημη οικογένεια των Χένες, μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας της Γερμανίας με τη β’ ομάδα της Μπάγερν. Απίθανο επίτευγμα. Ο δρόμος, ωστόσο, από την 3η κατηγορία έως την Bundesliga είναι δύσβατος και το διαπίστωσε πέρσι, οπότε και ταλαιπωρήθηκε αρκετά το ρόστερ με τραυματισμούς και με την ταυτόχρονη απειρία του 39χρονου κόουτς, ήρθε η «αδιάφορη» 11η θέση. Στην Ευρώπη πήγε «τρένο» στον όμιλο του Europa League και κατάφερε στη φάση των «16» να αποκλειστεί με το συνολικό 3-5 από τη Μόλντε



Ο Χένες άντεξε στην πίεση, στη μουρμούρα, στη (μεγάλη) αλλαγή περιβάλλοντος - τον στήριξε σαφέστατα και η διοίκηση - έστρωσε την ομάδα και τώρα απολαμβάνει μία θέση στον ήλιο, ήτοι στην 4η θέση, σε θέση που την οδηγεί στο Champions League της επόμενης σεζόν. Άλλη μία απόδειξη πως η υπομονή αποτελεί αρετή. 

Πορεία πρωταθλητισμού στην Bundesliga! 

Ο κόσμος είχε κάπως «παγώσει». Ούτως ή άλλως δεν αποτελεί την κλασική παραδοσιακή ομάδα. Οι αντιδράσεις για την «άνοδό» της ήταν έντονες. Οι φίλοι της απείχαν τα προηγούμενα χρόνια από την προσπάθεια. Γλυκάθηκαν και εν συνεχεία την είδαν σε πτωτική πορεία. Φέτος ξεκίνησε αναλόγως. Η δεύτερη χρονιά του Χένες στο τιμόνι. Μία νίκη στα 5 πρώτα ματς. Αρκετά σκαμπανεβάσματα. Κυριαρχούσε η ατάκα: «όταν λείπει ο Κράμαριτς, δεν κάνει τίποτα».  

Κι’ όμως, κατάφερε να πάρει τη στροφή, με αρχή, την επιτυχία κόντρα στη Λειψία (2-0). Μέτρησε άλλες τρεις συνεχόμενες νίκες, έφτασε τις τέσσερις (ανάλογο επίτευγμα πέτυχε προ διετίας) και έκανε δυναμικό μπάσιμο στις θέσεις του Champions League. Μάλιστα, χωρίς τον Κράμαριτς στα τελευταία ματς. Διαθέτει, όμως, παρ’ όλα αυτά με 30 γκολ την 4η καλύτερη επίθεση της κατηγορίας. Δημιούργησε έως τώρα 94 τελικές προσπάθειες (νο2 στην κατηγορία) και η αποτελεσματικότητα μπροστά από την εστία (31,9%) είναι η 4η καλύτερη στη Λίγκα.  

Επιθετικό, φρέσκο και ρισκαδόρικο ποδόσφαιρο. Τα ίδια στοιχεία με τα οποία τότε, όταν πρωτοανέβηκε, είχε ξετρελάνει την Bundesliga. Μόνο που τώρα το καταφέρνει χωρίς να «ματώνει» η τσέπη της.  

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0