Box to Box

Το μυαλό του «έτρεχε» πιο γρήγορα από τα πόδια του και ο Ρέι Κένεντι θα λατρεύεται πάντα στο Λίβερπουλ! (video)

Το μυαλό του «έτρεχε» πιο γρήγορα από τα πόδια του και ο Ρέι Κένεντι θα λατρεύεται πάντα στο Λίβερπουλ! (video)
Αποκτήθηκε από τον Μπιλ Σάνκλι μια μέρα πριν αποχωρήσει από τον πάγκο της Λίβερπουλ! Ήταν 11 Ιουλίου 1974, ωστόσο, η μεταγραφή του από την Άρσεναλ, θα επισκιαζόταν όπως είναι φυσικό από την ξαφνική παραίτηση του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία της Λίβερπουλ, λιγότερο από είκοσι ώρες αργότερα! Ο Ρέι Κένεντι κέρδισε τίτλους και πολλούς φίλους στο διάστημα που έμεινε στο Άνφιλντ όπως είχε κάνει και νωρίτερα με την Άρσεναλ, αλλά έφυγε τελικά χτυπημένος επί τρεις δεκαετίες από την νόσο του Πάρκινσον.
Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο νέο όνομα  της ενδεκάδας της Λίβερπουλ στην εποχή του Πέισλι. Ένας σέντερ φορ που είχε πάρει το Νταμπλ με την Άρσεναλ το 1971 και μεταμορφώθηκε σε έναν αριστερό μέσο που κατέκτησε τα πάντα τα επόμενα χρόνια χάρη στην εμβληματική έμπνευση του Πέισλι να του αλλάξει θέση. 

Ο Ρέι Κένεντι «έφυγε» ταλαιπωρημένος από τη νόσο του Πάρκινσον που διαπίστωσε το 1988 αλλά που πολύ νωρίτερα είχε καταλάβει με ανησυχητικά σημάδια! Στο τέλος της καριέρας του, παίζοντας για την ουαλική Σουόνσι, ένιωσε σε κάποια ματς το αριστερό του πόδι να μην παίρνει τις εντολές που του έδινε ο εγκέφαλος. Η διαπίστωση λίγα χρόνια αργότερα του έκανε μια τεράστια αλλαγή στην καθημερινότητα και στη ζωή αλλά για τα χρόνια που έπαιξε, αυτός ο σέντερ φορ που μεταβλήθηκε σε χαφ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο αγγλικό ποδόσφαιρο! 

Ξεκινώντας την καριέρα του είχε αγωνιστεί ως χαφ και κάποιος το είχε πει στον Πέισλι που το θυμόταν! Έτσι όταν είχε τελειώσει η πρώτη χρονιά το 1974-75 με τον Κένεντι σκόρερ μόλις πέντε τερμάτων και με αρκετή γκρίνια σχετικά με την παρουσία του στο Άνφιλντ, ο Πέισλι είχε σκεφτεί να τον δώσει στην Γουλβς που έψαχνε έναν σέντερ φορ. 

Τότε όμως τραυματίστηκε ο Πίτερ Κόρμακ, ένας Σκωτσέζος χαφ που είχε η Λίβερπουλ και που βρισκόταν σε πτώση η καριέρα του μετά τους τίτλους που είχε κερδίσει τα προηγούμενα χρόνια. Ο Πέισλι σε μία βραδιά που καθόταν στο ξενοδοχείο, και έξω έβρεχε ασταμάτητα στο Μίντλεσμπρο εκείνο το βράδυ, πριν από την αναμέτρηση της Λίβερπουλ με τη γηπεδούχο «Μπόρο» αποφάσισε να τον χρησιμοποιήσει αριστερό χαφ. Χωρίς να ενθουσιάσει, στην νίκη των κόκκινων με 1-0 ο Πέισλι αποφάσισε να τον βάλει πάλι χαφ εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Άνφιλντ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το τελικό και θριαμβευτικό 6-0 είχε τη σφραγίδα του με δύο τέρματα όπως και την επόμενη αγωνιστική που η Λίβερπουλ νίκησε την Νιούκαστλ για το πρωτάθλημα με 4-0. Όλο το επόμενο διάστημα έπαιξε χαφ και θα ερχόντουσαν ανά δυο σε ματς με την πολωνική Σλασκ Βρότσλαβ την πρωταθλήτρια Ντέρμπι και την Ίπσουιτς! 

Στο τέλος της σεζόν, η Λίβερπουλ θα ήταν πρωταθλήτρια και ταυτόχρονα θα κατακτούσε το κύπελλο UEFA επικρατώντας στον τελικό της Μπριζ, με τον Πέισλι να έχει καθιερώσει πλέον τον Κένεντι στα χαφ με αποτέλεσμα να κληθεί στην εθνική ομάδα. 

Τα επόμενα χρόνια θα κατακτούσε και το Κύπελλο πρωταθλητριών τρεις φορές καθώς και άλλα τρία πρωταθλήματα με την Λίβερπουλ πριν αποχωρήσει για την Σουόνσι βοηθώντας την να ανέβει για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία στην ιστορία της υπό τις οδηγίες του συμπαίκτη του για χρόνια στην Λίβερπουλ του Ουαλού, Τζον Τόσακ! 

Σκόραρε συνολικά 148 γκολ σε 581 εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της 15χρονης καριέρας στο αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο αφού υπήρξε και βασικότατο στέλεχος της εξαιρετικής Άρσεναλ που κατέκτησε το Νταμπλ το 1970-71. Μάλιστα η πιο σημαντική συνεισφορά του σε εκείνη την σεζόν για τους κανονιέρηδες θα ήταν το κρίσιμο γκολ στην τελευταία αγωνιστική, μέσα στην έδρα της Τότεναμ, το «White heart lane». Εκείνη η κεφαλιά στη νίκη με 1-0 σήμαινε πως η Άρσεναλ ξεπερνούσε την Λιντς Γιουνάιτεντ για ένα βαθμό και κατακτούσε το πρωτάθλημα! Λίγες μέρες αργότερα επικράτησε και της Λίβερπουλ στην παράταση, στο Γουέμπλεΐ, με 2-1 και έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα στον 20ό αιώνα που θα κατακτούσε το Νταμπλ στο αγγλικό ποδόσφαιρο! Επίσης αγωνίστηκε 17 φορές με την εθνική ομάδα της Αγγλίας μεταξύ του 1976 και του 1980, σημειώνοντας τρία γκολ για την ομάδα του Ντον Ρέβι πρώτα, και κυρίως του Ρον Γκρίνγουντ μετά, παίρνοντας μέρος στην τελική φάση του EURO το 1980. 

Αυτοί που αγωνίστηκαν μαζί του είχαν να λένε πως το μυαλό του έτρεχε γρηγορότερα από τα πόδια του! Και οι προφητικές κουβέντες του Σάνκλι το ίδιο βράδυ που πλέον είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του, πως με την απόκτηση του Κένεντι άφηνε πίσω του ένα διαμάντι για το μέλλον του συλλόγου, ήταν απόλυτα σωστές! Ένας υπέροχος άνθρωπος και οικογενειάρχης που ταλαιπωρήθηκε πολύ με την υγεία του! Θα μείνει στις μνήμες όσων τον είδαμε να παίζει, με απαράμιλλη άνεση και κλάση σαν να μην βιαζόταν ποτέ! 



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0