Box to Box

Ραλφ Ράνγκνικ: Καλός προπονητής, ακόμα καλύτερος μάνατζερ, αλλά εν αρχή, πώς θα βγάλει άκρη με τα αστέρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Ραλφ Ράνγκνικ: Καλός προπονητής, ακόμα καλύτερος μάνατζερ, αλλά εν αρχή, πώς θα βγάλει άκρη με τα αστέρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Όσοι γνωρίζουν από ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να γνωρίζουν και τον Ραλφ Ράνγκνικ. Όσοι δεν, τότε θα αναρωτιούνται τι εστί ο Γερμανός κόουτς, που στα 63 του χρόνια έπεισε τους διοικούντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να του δώσουν το χρίσμα του υπηρεσιακού προπονητή και εν συνεχεία να αποτελέσει τον σύμβουλο του ιστορικού κλαμπ.  

  

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς 

Ο «προφέσορας». Αυτό είναι το παρατσούκλι του Ραλφ Ράνγκνικ. Μεγάλωσε γενιές και γενιές προπονητών, εμβαθύνοντας το «Gegenpressing», την πίεση δηλαδή των ποδοσφαιριστών στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, ώστε σε τυχόν (όχι, δεν ήταν τύχη, ήταν μελετημένο με μαθηματική ακρίβεια) κλέψιμο της μπάλας, να είναι η ομάδα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μεγάλη περιοχή, ήτοι να έρθει πιο εύκολα τα γκολ. Κλοπ, Τούχελ, Νάγκελσμαν, όλοι τους τον έχουν αντιγράψει και τελειοποίησαν τη φιλοσοφία του. 

Το 2008 ο Ράνγκνικ ήδη είχε αφιχθή στο Σίνσχαϊμ, για χάρη της Χόφενχαϊμ. Τα εκατομμύρια του Ντίτμαρ Χοπ ήταν ευλογία για εκείνον, ώστε να χτίσει μία νέα ποδοσφαιρική αυτοκρατορία στη Γερμανία. Από την 3η κατηγορία την ανέβασε στην BundesligaΕκείνη τη χρονιά λοιπόν διέσυρε με 4-1 την Ντόρτμουντ. Άφωνος ο Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» ανέλυσε κάθε σπιθαμή της ήττας, εφάρμοσε το σύστημα του Ράνγκνικ στην Ντόρτμουντ και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα με την Μπορούσια το 2011 και το 2012. 

Τα όσα πέτυχε από το 2012 με Σάλτσμπουργκ και Λειψία, ως επιβλέπων του εγχειρήματος της Red Bullείναι πλέον φως-φανάριΉθελε να αναλάβει τα ηνία της Μίλαν πρόσφατα. Δεν τον άφησαν οι Ιταλοί, διότι ο Ράνγκνικ είναι «μανιακός». Ίσως δεν χρειάζονταν και τα εισαγωγικά στη συγκεκριμένη έκφραση. Είναι ποδοσφαιρικά μανιακός. Θεωρεί τον εαυτό του στην ελίτ των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, αυτών που μπορούν να χτίσουν ένα κλαμπ από την αρχή ή να απογειώσουν έναν ήδη υπάρχον κορυφαίο σύλλογο. Η Μίλαν του είπε «όχι». 

Η Λοκομοτίβ Μόσχας του το επέτρεψε. Και τώρα που μετακομίζει στο Μάντσεστερ, ο πρώην πρόεδρος της Λόκο, Νικολάι Νάουμοφ ήταν ξεκάθαρος: «Δεν έχει να κάνει με τη Γιουνάιτεντ. Για τον Ράνγκνικ δεν είναι φυγή, ούτε προδοσία, ούτε ντροπή. Είναι μισθοφόρος». Ούτε ο ίδιος ο αναμορφωτής της Στουτγκάρδης τη 10ετία του 2000 και της Σάλκε στις αρχές της περασμένης 10ετίας θα διαφωνούσε με τον χαρακτηρισμό. 

Η κατάσταση έχει ως εξής. Ανάμεσα σε Ρούντι Γκαρσία, Λουσιέν Φαβρ και Ερνέστο Βαλβέρδε, οι ιδιοκτήτες της Γιουνάιτεντ έδωσαν το χρίσμα του υπηρεσιακού προπονητή μέχρι το τέλος της σεζόν στον Ραλφ ΡάνγκνικΑυτός συμφώνησε μόνο και μόνο γιατί του υποσχέθηκε ο ρόλος του συμβούλου την διετία μετά το καλοκαίρι του 2022. Το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα. Η PremierLeague στα πόδια του. 

Οι δικές μας ενστάσεις, γνωρίζοντας το έργο του Ράνγκνικ στη Γερμανία και στην BundesligaΈνας Κριστιάνο Ρονάλντο (και ίσως μερικοί ακόμα σταρ της Γιουνάιτεντ) δεν θα καταδεχτεί να ακολουθήσουν το πλάνο του Γερμανού κόουτς. Διαπίστωση πραγματική όπως και στην Παρί Σεν Ζερμέν. Τρεις ποδοσφαιριστές, Μέσι, Νειμάρ και Εμπαπέ δεν μαρκάρουν όπως θα έπρεπε, άρα το σύστημα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο δεν «τραβάει». 

Αυτά με τον Ράνγκνικ είναι ουτοπία. Όποιος απέχει από την υλοποίηση του συστήματος, συνήθως μένει εκτός δράσης. Αυτό φυσικά με τον Ρονάλντο είναι ένα φανταστικό σενάριο. Ο 63χρονος σπάνια κάνει πίσω στο πλάνο, στα όσα οραματίζεται στην ομάδα τουΘα βάλει νερό στο κρασί του τώρα, μιας και γνωρίζει ότι είναι απλά ο υπηρεσιακός και αποβλέπει μελλοντικά στον απόλυτο έλεγχο (του ποδοσφαιρικού τμήματος) του κλαμπ; Μπορεί...

Στόχος του Ραλφ Ράνγκνικ είναι τα όσα θα συμβούν μετά το καλοκαίρι του 2022. Ουδόλως τον ενδιαφέρει (που λέει ο λόγος) ποιά θέση θα καταλάβει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπό τις δικές του οδηγίες, μιας και αποφάσισε για πάνω από μία 10ετία να μην ασχολείται πλέον με την προπονητική. Οι βλέψεις του είναι πιο υψηλές. Σαφώς θα φροντίσει να αφήσει τη σφραγίδα του, να οδηγήσει την ομάδα στο Champions League, να προετοιμάσει τα όσα θέλει να πράξει μετά τον επόμενο Ιούνιο. Αλλά δεν είναι μόνο αγωνιστικό το ζήτημα. Ο Ράνγκνικ είναι λάτρης της δύναμης, της ισχύς. Επιθυμεί  τον απόλυτο έλεγχο, είναι εγωκεντρικός, μόνον ο δικός του λόγος αξίζει. 

Είμαστε περίεργοι να δούμε ποιά από τις δύο πλευρές θα... οπισθοχωρήσει πρώτη στη μάχη της κυριαρχίας. Θα χρειαστεί να το πράξει, κρίνοντας πως από τη μία υπάρχει το ιστορικό κλαμπ της Γιουνάιτεντ και από την άλλη ο ιδιότροπος Ράνγκνικ. Αλλιώς η συνεργασία τους, προς τα τέλη του 2022θα λάβει σύντομα τέλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0