Box to Box

Φλόριαν Βιρτς: Ο νέος Χάβερτς παίζει στη Λεβερκούζεν και κάθε εβδομάδα γράφει ιστορία

Φλόριαν Βιρτς: Ο νέος Χάβερτς παίζει στη Λεβερκούζεν και κάθε εβδομάδα γράφει ιστορία
Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο θαυματουργός πιτσιρικάς Φλόριαν Βιρτς, στα 18 του χρόνια, ηγείται της προσπάθειας της Μπάγερ Λεβερκούζεν για καταξίωση σε Bundesliga και Europa League. Η σύγκριση με τον Χάβερτς και η έλλειψη... ρήτρας στο συμβόλαιό του!

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Πρόκειται για τον νεότερο παίκτη της Λεβερκούζεν στην ιστορία της Bundesliga. Ο Πέτερ Μπος τον εμπιστεύτηκε το Μάιο του 2020 (αμέσως μετά την καραντίνα) σε ηλικία 17 ετών και 15 ημερών. Λίγες ημέρες αργότερα σκόραρε το πρώτο γκολ του στην κατηγορία, κόντρα στην Μπάγερν, με έναν θρασύτατο τρόπο. Ο δρόμος της βασικής 11άδας άνοιξε για τα καλά την περσινή σεζόν, οπότε και μετακόμισε στο Λονδίνο ο Κάι Χάβερτς. Η... κόπια του - μιας και αμφότεροι παίζουν στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, έχουν παρόμοιο στιλ, διαθέτουν εντυπωσιακά στοιχεία - ξεχώρισε ακόμα περισσότερο πέρσι με 29 ματς και 5 γκολ στη Γερμανία.

Η ταπεινή αυτή εισαγωγή για τον 18χρονο Φλόριαν Βιρτς δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο την κλάση του. Θα μπορούσαμε να γράψουμε διθυράμβους για την περίπτωσή του, αλλά κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε υπερβολικοί. Κι’ όμως. Θράσος, ευφυία, ποιότητα, οξυδέρκεια, προσγειωμένος χαρακτήρας. Όλα αυτά συνθέτουν, στην τρυφερή ηλικία που διανύει, ένα ποδοσφαιρικό πρότυπο. Αντίστοιχο με αυτό του Κάι Χάβερτς, δίπλα στον οποίο είχε τη δυνατότητα να αντιγράψει 2-3 πράγματα και να βαδίσει τώρα στον δικό του glamorous δρόμο.

Γεννήθηκε το Μάιο του 2003. Ατζέντης του είναι οι γονείς του. Η 20χρονη αδερφή του, Juliane (Κολωνία και Λεβερκούζεν) πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στην Bundesliga σε ηλικία 16 ετών. Τα όσα κάνει ο Βιρτς αυτές τις ημέρες, με το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου, είναι απλά το επιστέγασμα του ταλέντου και της δουλειάς του. Ορισμένοι δύσπιστοι απέχουν με το χαρακτηρισμό wonderkid, γιατί αγωνίζεται στη Λεβερκούζεν και «μόλις» στην Bundesliga. Εμείς παραθέτουμε τους αριθμούς και τα επιτεύγματά του, ακριβώς επειδή παίζει στη Λεβερκούζεν (όπου, πιστέψτε μας, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι αξιόλογοι παίκτες να ηγηθούν της προσπάθειας), στην Bundesliga και στο Europa League.

Αριθμοί που ζαλίζουν από τον Βιρτς

Απείχε από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Στα επόμενα 5 ματς (μεταξύ άλλων κόντρα σε Ντόρτμουντ και Γκλάντμπαχ) είχε συμμετοχή σε γκολ σε κάθε ένα από αυτά. Σκοράρει στις 4 τελευταίες αγωνιστικές (κανένα με πέναλτι), μοίρασε ήδη 4 ασίστ. Πέρσι θυμίζουμε μέτρησε συνολικά 5 γκολ. Φέτος είναι στα 4! Βρήκε δίχτυα με Φερεντσβάρος και Σέλτικ στην Ευρώπη. Αναπόφευκτο το ντεμπούτο του τον περασμένο μήνα στην Εθνική Γερμανίας του Χάνσι Φλικ, μετά από ένα εντυπωσιακό καλοκαιρινό Euro Under 21, όπου κατέκτησε το τρόπαιο με τους «μικρούς».

Το γκολ του κόντρα στη Μάιντς του απέφερε το πιο γρήγορο ρεκόρ πιτσιρικάδων που φτάνουν τα 10 γκολ στην Bundesliga. Σε ηλικία 18 ετών και 145 ημερών έγινε ο δεύτερος παίκτης που το καταφέρνει, πριν συμπληρώσει τα 19 του χρόνια. Ο πρώτος ήταν ο Ποντόλσκι. Τώρα ο Βιρτς είναι πρώτος στη σχετική λίστα. Νεότερος σκόρερ στην Bundesliga; Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο του «έκλεψε» την πρωτιά ο Γιουσούφα Μουκοκό της Ντόρτμουντ. Τον προηγούμενο Ιούνιο ο Βιρτς σκόραρε το γκολ με την Μπάγερν, όντας 17 ετών και 33 ημερών.

Θέλετε κάτι πιο σύγχρονο και εξεζητημένο; Ηγείται της λίστας των Xg (expected goals) στην Bundesliga με τρία γκολ, αλλά και στα npxG (non-penalty expected goals) επίσης με 3 γκολ. Στη δημιουργία φάσεων για γκολ έφτασε τις 8. Μπροστά ακόμα και από τους star players της Μπάγερν. Δημιουργεί γενικότερα 2,99 φάσεις ανά ματς. Από πέρσι, κανείς άλλος της NextGeneration δεν βρήκε 4 φορές δίχτυα στο Europa League.

Έντονο ενδιαφέρον από... παντού!

Τα ραντάρ των σπουδαίων κλαμπ απλώθηκαν. Η Λεβερκούζεν φυσικά και είναι ομάδα φτασμένη στο να εκπαιδεύει «μικρούς» και να τους πουλά όταν πρέπει. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση η όλη δουλειά «μυρίζει» Ακαδημία της Κολωνίας, από την οποία τον Ιανουάριο του 2020 μετακόμισε έναντι 300 χιλιάδων ευρώ στην Μπάγερ. «Χρυσές δουλειές κάναμε», σου λένε στην Κολωνία. Λες και δεν έβλεπαν τι έχουν στα χέρια τους...

Η Λεβερκούζεν «τσέπωσε» τα 80 εκατ. ευρώ από τον Χάβερτς και αφού το Μάιο ανανεώθηκε έως το 2026 το συμβόλαιο του Βιρτς (χρηματιστηριακή αξία στα 45 εκατ. ευρώ), έχει όλους τους άσους στο μανίκι της. Οι πόρτες του 18χρονου παικταρά είναι ορθάνοιχτες, οι επιλογές του θα είναι, προφανώς, πάμπολλες. Από Μπάγερν έως τις ομάδες κορυφής της Premier League.

Πικάντικο της υπόθεσης και ασυνήθιστο για την εποχή: δεν υπάρχει ρήτρα στο συμβόλαιό του! Μία συμφωνία «κυρίων» κρύβεται ανάμεσα σε οποιαδήποτε ενδιαφερόμενη ομάδα, με το να αποσπάσει την υπογραφή του Βιρτς. Κοινώς, οι γονείς Βιρτς θα αποφασίσουν σε ποιά ομάδα θέλει να πάει ο γιόκας τους και η Λεβερκούζεν το ποσό με το οποίο θα είναι ευχαριστημένη, ώστε να τον αποδεσμεύσει. Σίγουρα όχι πριν το 2023. Η Μπάγερν φέρεται να έχει αποσπάσει το «ΝΑΙ» από τον πατέρα του για το συγκεκριμένο έτος. Νωρίτερα δεν πρόκειται να φύγει. Τέλος! «Ο Φλόριαν θα μείνει άλλα δύο χρόνια στην Μπάγερ για να εξελιχθεί», το σχόλιο του πατέρα του, Χανς-Γιοάχιμ προ ημερών. Λέτε μέχρι τότε οι Άγγλοι να μείνουν αμέτοχοι;

Είναι ακόμα... παιδάκι!

Τα όσα παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο μας κάνουν να ξεχνάμε την ηλικία. Είναι 18 ετών και 145 ημερών. Έχει 41 συμμετοχές και 20 scorer points (γκολ+ασίστ). Στην ίδια ηλικία, ο Χάβερτς μετρούσε 31 ματς και 14 scorer points. Τα έντονα και λάγνα βλέμματα των μεγάλων κλαμπ προς τον Βιρτς είναι απολύτως δικαιολογημένα. Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραβλέψουμε το γεγονός πως πέρσι ακόμα έχανε προπονήσεις και ορισμένα παιχνίδια, για να δίνει εξετάσεις στο σχολείο, για να «σιγουρέψει» το μέλλον του. Το ποδοσφαιρικό μέλλον καθορίζεται από τον ίδιο. Και το πράττει με έναν άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Τρόπος που, για τους όχι και τόσο παλιούς, θυμίζει έναν άλλον παικταρά, μη Γερμανό. Τον Βραζιλιάνο Κακά.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0