Box to Box

Το λάθος της Τότεναμ που δεν στήριξε τον Μουρίνιο και η έλλειψη αγωνιστικής ταυτότητας!

Το λάθος της Τότεναμ που δεν στήριξε τον Μουρίνιο και η έλλειψη αγωνιστικής ταυτότητας!

Μετά την εντυπωσιακή έναρξη της σεζόν 2020/21 -χάρη σε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του Χάρι Κέιν και του Σον- όπου έδειχνε μέχρι τα Χριστούγεννα πως με τον Μουρίνιο μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και τον τίτλο, η Τότεναμ υποχώρησε και τελικά τον απέλυσε! Μήπως όμως αυτό ήταν τελικά ένα τραγικό λάθος;

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Οι Σπερς έφτασαν ήδη τρεις σερί ήττες με τριάρες στην πλάτη από ομάδες του Λονδίνου με δυο από αυτές κόντρα σε Τσέλσι και Άρσεναλ να πονάνε πάρα πολύ τους οπαδούς! Η εικόνα του να φεύγει ο κόσμος από το γήπεδο πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο ημίχρονο, στην ήττα από την Άρσεναλ, ήταν κάτι το ντροπιαστικό για μία ομάδα που έχει ξεχάσει τους τίτλους από το 2008! Έτσι με δεδομένο πως πέρσι έως και δύο βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας η αίσθηση είναι πως βιάστηκε ο Λίβι να αλλάξει προπονητή! Ναι μεν δεν πήγαν καλά τα πράγματα με τον 58χρονο Πορτογάλο να γνωρίζει  10 ήττες στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην καριέρα του αλλά θεωρήθηκε από πολλούς unfair πως απολύθηκε τον Απρίλιο μετά από 17 μήνες στον πάγκο μόλις λίγες μέρες πριν η ομάδα του αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του Carabao Cup, τον οποίο τελικά έχασε! Και μόνο που η Τότεναμ ήταν και πάλι σε έναν τελικό κακά τα ψέματα το χρωστούσε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος στην παρουσία του Πορτογάλου στον πάγκο τον οποίο μάλιστα βασικοί ποδοσφαιριστές της ομάδας ήθελαν να παραμείνει στην θέση του! Ο Κέιν, ο Σον, ο Χόιμπιεργκ, ο Λιορίς και ο Ντάιερ είχαν εκφραστεί θετικά αλλά υπήρχαν και κάποιοι όπως ο Ντέλε Άλι που έκαναν υπόγειο πόλεμο! Το φοβερό της ιστορίας είναι πως αυτός ο παίκτης που κάποια στιγμή ήταν πολύ σημαντικός και για την Εθνική Αγγλίας παραμένει με την καριέρα του καθηλωμένη και παρά τις ευκαιρίες που παίρνει από το νέο προπονητή, τον Νούνο , σε κάθε παιχνίδι εμφανίζεται μέτριος έως αδιάφορος!

Ενδιαφέρον σημείο: το είπε ο Γκρέιαμ Σούνες στη ανάλυση του ντέρμπι με την Άρσεναλ, λέγοντας πως όποιο πλάνο κι αν υποστηρίξει κάποιος πως υπήρχε για την Τότεναμ πολύ βασικό πράγμα ήταν πως σε όλες τις μονομαχίες οι παίκτες του Νούνο πήγαιναν δεύτεροι στη μπάλα! Αν και, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι όποιος και να είναι ο προπονητής, αυτή η ομάδα χρειάζεται μια γενική αναθεώρηση ο Σούνες πιστεύει πως ο Μουρίνιο ήταν σε ένα καλό δρόμο! Το ίδιο πιστεύει και μία εμβληματική φυσιογνωμία της ιστορίας της Άρσεναλ, ο Τόνι Άνταμς σχετικά με τον Πορτογάλο προπονητή, λέγοντας πως έπρεπε η Τότεναμ να τον στηρίξει για να δει αποτελέσματα από την τρίτη σεζόν και μετά αφού χρειαζόταν αναδιοργάνωση ολόκληρη η ομάδα και το ρόστερ γενικότερα!

Μπορεί να ακούγεται τρελό αλλά ο Μουρίνιο πήρε αποτελέσματα και για αυτό έφτασε η Τότεναμ σε έναν τελικό μετά από έξι χρόνια σε κάποια διοργάνωση! «Προσπάθησε να μας κάνει να παίξουμε με κάποιο σχήμα. Ποιος προπονητής θα ήθελε να αναλάβει αυτό το καυτό χάος τώρα;» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο Talksport ο παλιός χαφ της Τότεναμ Μίκι Χάζαρντ.

Ας είμαστε ρεαλιστές, η Τότεναμ δεν έχει το ρόστερ που πιστεύουν πολύ γι’ αυτό ακριβώς και ήταν πολύ σημαντική δουλειά που είχε κάνει ο Ποτσετίνο! Αρκετά υπερτιμημένο υλικό και παίκτες που δεν είναι αρκετά καλοί για να διεκδικήσουν με σταθερότητα επιτυχίες. Δεν είναι ιδανικό υλικό αν ο σύλλογος είναι σοβαρός σε επιθυμία για σταθερή διεκδίκηση με σκοπό  την κατάκτηση τροπαίων!

Ο Μουρίνιο τώρα είναι πια στη Serie Α με τη Ρόμα, με τον σύλλογο στο πρωτάθλημα να έχει κερδίσει τέσσερις από τους έξι πρώτους αγώνες αλλά η ήττα από την Λάτσιο πόνεσε! Ωστόσο το ζητούμενο παραμένει τι θα μπορούσε να κάνει αν είχε μείνει στον πάγκο της Τότεναμ κι αν το καλοκαίρι τον είχαν στηρίξει με μεταγραφές.

Μετά από μια μακρά αναζήτηση νέου προπονητή, και αφού προέκυψαν τραγελαφικά πράγματα με ανακοίνωση του Φονσέκα που τελικά δεν προχώρησε η πρόσληψη του ή με  διαρροές πως θα ήταν ο Κόντε ο νέος τεχνικός, οι Σπερς επέλεξαν τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο, ο οποίος όπως και ο Μουρίνιο ξεκίνησε καλά. Τρία ματς, τρεις νίκες, η πρώτη μάλιστα επί της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι δημιούργησαν μία ψευδαίσθηση που διαλύθηκε πολύ γρήγορα. Η Τότεναμ έχει χάσει τα τρία τελευταία παιχνίδια της στην Premier League και έχει δεχτεί έντονη κριτική για τις άθλιες εμφανίσεις της. Υπάρχει πολλή γκρίνια και δεν αποκλείουν πολύ να μην επιμείνει για μεγάλο διάστημα σε αυτό το στοίχημα του Νουνο, ο Λίβι.

Το ζητούμενο παραμένει αλλά απάντηση δεν πρόκειται κάποιος να πάρει ποτέ: Εάν υπήρχε η υπομονή με τον Μουρίνιο και δεν γινόταν αυτή η αψυχολόγητη αλλαγή λίγες μέρες πριν τον τελικό του Carabao cup και του φιάσκου με την European Super League πως θα ήταν τώρα η Τότεναμ; Σχεδόν βέβαιο είναι πως θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση τουλάχιστον από πλευράς εικόνας μέσα στο γήπεδο, αλλά το πρόβλημα τελικά είναι μεγαλύτερο και πιο σφαιρικό από το ποιος θα κάτσει στον πάγκο! Ένας σύλλογος με το ωραιότερο αυτή τη στιγμή γήπεδο στον πλανήτη που δεν έχει έναν ξεκάθαρο ρόλο και πλάνο για το πως μπορεί να ξαναγίνει άκρως ανταγωνιστικός. Και αυτή η έλλειψη ταυτότητας δεν καλύπτεται, ούτε από ένα μεγάλο όνομα στον πάγο, ούτε κρατώντας με το ζόρι τον Κέιν που πραγματικά φέτος είναι αγνώριστος! Και η αίσθηση μου είναι πως τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά για την Τότεναμ!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0