Box to Box

Λειψία: Ο διάδοχος του Νάγκελσμαν ακολουθεί άλλη πεπατημένη και οι "ταύροι" έμειναν νωρίς εκτός στόχων

Λειψία: Ο διάδοχος του Νάγκελσμαν ακολουθεί άλλη πεπατημένη και οι

Συμπληρώθηκαν 5 στροφές από την έναρξη της Bundesliga. Η Λειψία απέχει 9 βαθμούς από την κορυφή. Μετρά μόλις μία νίκη και έξι γκολ. Παρ’ όλο που η τακτική ενδυνάμωσης του ρόστερ παρέμεινε ίδια. Παρ’ ότι ο Τζέσι Μαρς πρεσβεύει ανάλογο στιλ με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν; Τις πταίει λοιπόν;

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Η απόφαση του Γιούλιαν Νάγκελσμαν να αποχωρήσει προς... πατρίδα μεριά, ήτοι στην Μπάγερν, έβαλε στα ταμεία της Λειψίας 25 εκατομμύρια ευρώ, της άφησε, ωστόσο, ένα μεγάλο κενό στον πάγκο. Άπαντες θεωρήσαμε ότι ο Τζέσι Μαρς, πρώην βοηθός του Ραλφ Ράνγκνικ στους Σάξωνες και μέχρι πρότινος κόουτς του αδερφικού σωματείου της Σάλτσμπουργκ, θα ήταν ο απόλυτος αντικαταστάτης. Σκεφτήκαμε, ότι ισχύει στους ποδοσφαιριστές, ισχύει και για τον προπονητή. Αυτό άλλωστε είχαμε καταγράψει ως πρόγνωση και στην αρχή της σεζόν.

Οι ομάδες που είναι υπό τη σκέπη της Red Bull ακολουθούν τα ίδια βήματα, αναφορικά με στιλ παιχνιδιού, με δουλειά στις υποδομές. Για τον προφανή λόγο: ώστε μακροπρόθεσμα όλοι να καταλήξουν στη Λειψία και να γίνει μία All Star ομάδα των κλαμπ που ανήκουν στην εταιρεία του μεγιστάνα Dietrich Mateschitz. Είτε λοιπόν στο Σάλτσμπουργκ, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στη Βραζιλία, είτε στην Αφρική, το γρήγορο ποδόσφαιρο, η διαρκής κατοχή μπάλας, το πρέσινγκ, το άψογο τρανζίσιον, ο χαμηλός μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ, είναι δεδομένος.

Στη θεωρία όλα σωστά, στη βαθμολογία όμως είναι στο -9

Δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι άνθρωποι της Λειψίας αντιμετώπιζαν με την ίδια «απλή» σκέψη, όπως η δική μας, την πρόσληψη του Μαρς στο τιμόνι. Διότι στην πράξη όλα είναι διαφορετικά. Διότι ο Αμερικανός μπορεί να «μεγάλωσε» στις Σχολές της RB σε ΗΠΑ, να έμαθε δίπλα στον Ράνγκνικ στη Λειψία και να εξελίχθηκε στη Σάλτσμπουργκ, αλλά για κάποιον λόγο άλλαξε ριζικά τον τρόπο παιχνιδιού των «ταύρων» στο χορτάρι.

Αναρωτιόμαστε τι... δαίμονες κυρίευσαν τον 48χρονο, τι πέρασε από το μυαλό του, για να ξεφύγει έστω στο ελάχιστο, από τα όσα παρουσίασε επί μία διετία ο προκάτοχός του στους «ταύρους». Πως φτάνεις σε σημείο να υποβάλλεις σε μία διαφορετική διαδικασία σκέψης ποδοσφαιριστές, που αφενός αποκτήθηκαν για να παρουσιάσουν στο γήπεδο ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού και αφετέρου νιώθουν ήδη ένα παραπάνω βάρος ελέω της αποχώρησης των σημαντικών Ουπαμεκανό, Κονατέ και Σάμπιτσερ;

Επίσης, η λέξη In-Game-Coaching (αλλάζω, προσαρμόζω, βελτιώνω την ομάδα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού) και ο Μαρς, απέχουν αρκετά, κάτι που ήταν γνωστό εξ’ αρχής.

Τα αίτια της κατρακύλας

Δεδομένης της δυσκολίας πρόκρισης στην επόμενη φάση του UEFA Champions League, έπειτα από την κλήρωση σε όμιλο με Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν και Κλαμπ Μπριζ, η προτεραιότητα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος επίσης κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, μόλις από την 5η αγωνιστική. Οι καμπάνες της Thomaskirche έπρεπε να ηχούν στη... διαπασών. Έντονος προβληματισμός στις τάξεις των φίλων της έπειτα από ματς, όπως με τις Μάιντζ (0-1), Βόλφσμπουργκ (0-1), Μπάγερν (1-4) και Μάντσεστερ Σίτι (3-6).

Η άμυνα εμπεριέχει δύο νέα πρόσωπα, τους Σιμακάν και Γκβάρντιολ. Καλές προσθήκες ναι, τα κενά, ωστόσο, συνολικά ως μετόπισθεν κάνουν... μπαμ, καθώς απουσιάζει η γνώση της Λίγκας. Έτερο παράδειγμα: ο Ουπαμεκανό, με ταχύτητα στα σπριντ στα 35,4 χλμ/ώρα, διόρθωνε αρκετά λαθάκια έως τώρα. Στην τρέχουσα σεζόν ο πιο γρήγορος παίκτης της Λειψίας είναι πάλι αμυντικός, ο Σιμακάν, αλλά με μόλις 32,7 χλμ/ώρα.

Η επίθεση γύρω από τον Αντρέ Σίλβα αφήνει στην άκρη τη λέξη «θανατηφόρα». Είναι ο ίδιος που σκόραρε πέρσι 28 γκολ στη σεζόν με την Άιντραχτ. Κι’ όμως, ο Πορτογάλος, μαζί με Πόουλσεν και Σόμποσλαϊ χάνουν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, όταν αυτές παρουσιάζονται με το... τσουβάλι, κάτι που επίσης δεν αποτελεί φετινή συνήθεια. Ο Μαρς έκανε τη χάρη στους επικριτές του, ξέφυγε από το σύστημα με έναν φορ (Αντρέ Σίλβα), τοποθέτησε έναν παρτενέρ δίπλα του (πρώτα Ντάνι Όλμο, μετά Φόρσμπεργκ), πραγματικά επικίνδυνη έγινε μόλις για ένα 20 λεπτο κόντρα στην Κολωνία. Συνολικές τελικές: 96. Γκολ: 6. Ποσοστό: 6,3%.

Οι πρώτες μουρμούρες και αλλαγή πλεύσης

Ακολουθούν δύσκολες εβδομάδες για τον Τζέσι Μαρς. Παιχνίδια με Χέρτα, Κλαμπ Μπριζ και Μπόχουμ έχουν έναν και μοναδικό στόχο: νίκες και βαθμούς. «Δεν υπάρχει πανικός», το σχόλιο του Αμερικανού. Πράγματι. Η ομάδα αποπνέει υγεία, διάθεση και προσφέρει όμορφες στιγμές στο 90λεπτο. Αποτελεσματική δεν είναι. Και αυτό μετράει σε βάθος χρόνου. Διότι στη Λειψία άπαντες έχουν γλυκαθεί με επιτυχίες και ευρωπαϊκές πορείες.

Άποψή μας είναι, πως, με όσα παρακολουθήσαμε έως τώρα, για τη φετινή σεζόν ο πήχης πρέπει να χαμηλώσει αρκετά στη Σαξωνία. Ούτε κουβέντα για τίτλους, ούτε κουβέντα για πορείες πρωταθλητισμού. Να δοθεί πίστωση χρόνου στον Τζέσι Μαρς και ο ίδιος να αφήσει στην άκρη τα... πειράματα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0