Basket Talk

Βλέπει κάτοχο και τον... εκθρονίζει: Ο Παναθηναϊκός πλησιάζει στο 7ο και η Ρεάλ απειλείται από το «πράσινο» παρελθόν!

Βλέπει κάτοχο και τον... εκθρονίζει: Ο Παναθηναϊκός πλησιάζει στο 7ο και η Ρεάλ απειλείται από το «πράσινο» παρελθόν!

 Η Ρεάλ θέλει να διατηρήσει τα «σκήπτρα» της, αλλά ο Παναθηναϊκός μοιάζει αποφασισμένος. Τι κάνουν οι «πράσινοι» όταν αντιμετωπίζουν τους περσινούς κατόχους στον τελικό;  

Με άμυνα για... σεμινάριο, ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Φενέρμπαχτσε (24/05, 73-57) στον ημιτελικό του Final Four της EuroLeague, που έλαβε χώρα στην Uber Arena και επέστρεψε στον μεγάλο τελικό, έπειτα από 13 χρόνια.

Την Κυριακή (26/05, 21:00), οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν τη Ρεάλ Μαδρίτης και θα διεκδικήσουν το 7ο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους, κάτι το οποίο αν το πετύχουν, θα το κάνουν για πρώτη φορά κόντρα στη «βασίλισσα».

Αυτή θα είναι η παρθενική φορά που το «τριφύλλι» θα συναντήσει τους Μαδριλένους σε ευρωπαϊκό τελικό, αλλά και η τέταρτη που θα κληθεί να κατακτήσει το τρόπαιο, απέναντι στον κάτοχο της περασμένης σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έχει αγωνιστεί σε επτά ευρωπαϊκούς τελικούς στην ιστορία του, μετρώντας έξι κατακτήσεις, τη στιγμή που έχει το απόλυτο, όταν βρίσκει στο... δρόμο του, τους κατόχους του τροπαίου!

Σε τρεις περιπτώσεις, οι «πράσινοι» διεκδίκησαν το τρόπαιο κόντρα σε ομάδα που υπερασπιζόταν τα «σκήπτρα» της, με το «τριφύλλι» να μετρά ισάριθμα «αστέρια».

Πρώτο «θύμα» των «πράσινων» ήταν η Κίντερ Μπολόνια, η οποία είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2001. Οι Ιταλοί θέλησαν να επαναλάβουν το επίτευγμα τους το 2002, όταν το Final Four έλαβε χώρα στην έδρα τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αφού υπολόγιζαν... δίχως τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς.

Με τον Ιμπραήμ Κουτλουάι να πραγματοποιεί εξαιρετική εμφάνιση (22 πόντοι), η ελληνική ομάδα νίκησε με 89-83 και «έραψε» το 3ο «αστέρι» στη φανέλα της.

Έπειτα από λίγα χρόνια, ο Παναθηναϊκός «πλήγωσε» την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία επιχείρησε να κάνει το back-to-back και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο φορές!

Το 2006, η ρωσική ομάδα είχε ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης, ωστόσο έναν χρόνο αργότερα «υποκλίθηκε» στο «καυτό» ΟΑΚΑ, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 93-91 στον τελικό και να κατακτά το 4ο τρόπαιο.

Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2009, όταν το «τριφύλλι» συνάντησε την ομάδα του Έτορε Μεσίνα στον τελικό της - τότε - O2 Arena. Η ΤΣΣΚΑ ήταν το μεγάλο φαβορί, ερχόμενη από την κατάκτηση της EuroLeague το 2008, όμως βρήκε απέναντι της την καλύτερη ομάδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού και ηττήθηκε με 73-71.

Με αυτό τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός έφτασε τα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια, τα οποία έγιναν έξι, δύο χρόνια αργότερα.

Πλέον, το «τριφύλλι» βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στο 7ο «αστέρι» του και ευελπιστεί πως θα «εκθρονίσει» μία ακόμη ομάδα, κάτι το οποίο... συνήθιζε να κάνει στο παρελθόν! 

Γιώργος Καπουκάκης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0