Basket Talk

Αταμάν vs Γιασικεβίτσιους σημειώσατε άσο: Ο «μαέστρος» των MVP έχει βάλει τα… γυαλιά στον Σάρας! (video)

Αταμάν vs Γιασικεβίτσιους σημειώσατε άσο: Ο «μαέστρος» των MVP έχει βάλει τα… γυαλιά στον Σάρας! (video)

Ο Εργκίν Αταμάν και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ετοιμάζονται να ριχτούν στην πιο κρίσιμη «μάχη» της σεζόν μέχρι την επόμενη και ο Τούρκος τεχνικός φαίνεται πως έχει πάρει τον… αέρα του Λιθουανού κι ετοιμάζεται να το κάνει ακόμη μία φορά.

Όλη η Ευρώπη «χορεύει» σε ρυθμούς Final Four με το τζάμπολ του πρώτου ημιτελικού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό AKTOR και τη Φενέρμπαχτσε να μένει μόνο μερικά εικοσιτετράωρα μακριά.

Οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία των δύο αντίπαλων πάγκων, οι καθοδηγητές ή ακόμα και αναμορφωτές των ομάδων θα βρεθούν αντιμέτωποι ξανά. Ο Εργκίν Αταμάν και ο Σάρας Γιασικεβίτσιους έχουν εμπειρία από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις με τον Τούρκο τεχνικό να κυριαρχεί κατά κράτος απέναντι στον Λιθουανό.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για κανέναν από τους δύο μιας και αμφότεροι έχουν συνδεθεί με το ελληνικό «πράσινο» κοινό. Ο Εργκίν Αταμάν παρέλαβε έναν… αποδεκατισμένο Παναθηναϊκό, που είχε τερματίσει 17ος στην περσινή κανονική διάρκεια και με τις επιλογές του νέου προπονητή και το ολικό λίφτινγκ που πέρασε η ομάδα, το «Τριφύλλι» έφτασε μέσα σε μόλις 365 μέρες να τερματίζει δεύτερο στην βαθμολογία φέτος.

Το… όνειρο υπήρχε από την αρχή της σεζόν και ο Αταμάν με πίστη στο έργο του και στο πλάνο το «διατυμπάνιζε».«Θα πάμε στο Final Four», έλεγε από το Νοέμβριο και κανείς δεν τον πίστευε. Γνωστός για τις… προκλητικές του ατάκες ο Τούρκος αναμορφωτής μπορεί για μερικούς να βιάστηκε να τοποθετηθεί. Εκείνος όμως πίστευε και το κατάφερε. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε την πιο θετική εξέλιξη ιστορικά στην EuroLeague σε τόσο μικρό διάστημα και μένει μόλις δύο παιχνίδια μακριά από την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου για έβδομη φορά.

Από την άλλη, έχουμε φυσικά τον γνωστό στους «πράσινους» φιλάθλους, Σάρας Γιασικεβίτσιους, που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στις μνήμες των φίλων του «Τριφυλλιού» και με το αποκορύφωμα του triple crown του 2009. Ο Σάρας παρέλαβε τη Φενέρμπαχτσε από τα χέρια του Δημήτρη Ιτούδη με την τουρκική ομάδα να βρίσκεται στο 7-6 της βαθμολογίας. Ο Λιθουανός τεχνικός την οδήγησε τελικά στην έκτη θέση με ρεκόρ 20-14 και φυσικά στην παρουσία στο Final Four του Βερολίνου μετά την εξαντλητική σειρά με τη Μονακό. Εκεί, η Φενέρ έγραψε μάλιστα ιστορία ως η πρώτη ομάδα στην EuroLeague που παίρνει εκτός έδρας νίκη σε Game 5.

Αταμάν και Γιασικεβίτσιους είναι δύο προπονητές που έχουν «φάει» με το… κουτάλι τις μεταξύ τους αναμετρήσεις και με το εκρηκτικό τους ταπεραμέντο να κυριαρχεί, έχουν χαρίσει απίστευτες στιγμές στους μπασκετόφιλους.

Η πρώτη τους συνάντηση συνέβη τον Φεβρουάριο του 2018 όταν είχε πρωτοαναλάβει τα ηνία της Αναντολού Εφές και η αλήθεια είναι πως στις δύο πρώτες αναμετρήσεις με τη Ζάλγκιρις του Γιασικεβίτσιους, οι Λιθουανοί ήταν εκείνοι που… χαμογέλασαν στο τέλος. Έκτοτε ακολούθησε ένα σερί έξι νικών από πλευράς Αταμάν, που συνοδεύτηκε και με την αποχώρηση του Σάρας από την Ζάλγκιρις και τη μετακίνησή του στη Μπαρτσελόνα. Αποκορύφωμα αυτού του μομέντουμ ήταν η συνάντηση των Τούρκων και των Ισπανών στον τελικό της EuroLeague το 2021 με την Εφές να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε εκ νέου μπροστά στον Εργκίν Αταμάν την επόμενη σεζόν και τον νίκησε μέσα στην έδρα του με 95-93 με τον Τούρκο προπονητή να αποβάλλεται από το ματς εξαιτίας των διαμαρτυριών του. Οι Καταλανοί… διπλασίασαν τις νίκες τους μέσα στην χρονιά, με το Τούρκο προπονητή να επαναλαμβάνει το σκηνικό της αποβολής του, όταν τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου έκανε τον «γύρο του θριάμβου» με χειρονομίες προς τους Ισπανούς που έδειχναν ότι αυτός είναι ο πρωταθλητής. Η Εφές, όμως, ήταν η πραγματικά κερδισμένη κατακτώντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο της EuroLeague.

Η επόμενη σεζόν (2022-23) συνεχίστηκε με την Εφές να κυριαρχεί απέναντι στην Μπαρτσελόνα και στις δύο συναντήσεις τους με το τελευταίο συναπάντημα να χρονολογείται τον φετινό Φεβρουάριο με τον Αταμάν πλέον να κάθεται στην άκρη του πάγκου του Παναθηναϊκού και τον Γιασικεβίτσιους σε εκείνον της Φενέρμπαχτσε.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ο Εργκίν Αταμάν διατηρεί ένα ρεκόρ 9-4 απέναντι στον Γιασικεβίτσιους το οποίο, μάλιστα από την στιγμή που ο δεύτερος άφησε την Ζάλγκιρις και πήγε στην Μπαρτσελόνα και έπειτα στη Φενέρ, ανέρχεται σε 6-2.

550724.jpg

Ο Αταμάν είναι ένας προπονητής με αυτοπεποίθηση. Γνωρίζει τις δυνάμεις του και ξέρει καλύτερα απ’ όλους πως να… ενορχηστρώνει «επανεκκινήσεις» των ομάδων. Αυτό έκανε με την Εφές και το ίδιο κάνει και τώρα με τον Παναθηναϊκό που τον επανέφερε από την… κόλαση στον απόλυτο «παράδεισο» μέσα σε διάστημα μερικών μηνών.

Το 2017-18 η τουρκική ομάδα είχε τερματίσει στην τελευταία θέση της κανονικής διάρκειας της EuroLeague με ρεκόρ 7-23, με τον Αταμάν να πιάνει αμέσως δουλειά και με σωστές επιλογές αλλάζοντας για τα καλά το ρόστερ έγινε η αρχή για τα back to back πρωταθλήματα της Εφές. Το ίδιο έκανε και με τους «πράσινους» και σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα έχοντας φτάσει πλέον στην… πηγή.

e9b751c0-gettyimages-1233192866-1-3.jpg

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Ο αναμορφωτής των πάγκων λειτουργεί καλύτερα υπό συνθήκες πίεσης  και ξέρει να διαχειρίζεται τις μεγάλες προσωπικότητες στα αποδυτήρια «γεννώντας» συνεχώς MVP.

To απέδειξε με την Εφές διαχειριζόμενος παικταράδες όπως τον Σέιν Λάρκιν, Βασίλιε Μίτσιτς και Γουίλ Κλάιμπερν και τώρα είναι ο… μαέστρος των «πράσινων» αποδυτηρίων με τους Κέντρικ Ναν, Ματίας Λεσόρ και Κώστα Σλούκα να πρωταγωνιστούν και… ρημάζουν τις αντίπαλες ρακέτες.

Τώρα, ο Αταμάν βρίσκεται μερικά εικοσιτετράωρα μακριά από την διεκδίκηση μιας θέσης στον μεγάλο τελικό της EuroLeague. Τα «γρανάζια» της έμπειρης μηχανής του είναι πιο γερά και ώριμα από ποτέ κι αυτός ξέρει να τα χειρίζεται όσο κανείς. Θα συνεχίσει να βάζει… τρικλοποδιές στον Γιασικεβίτσιους; Ίδωμεν…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0