Basket Talk

Κάθε καλάθι και μία χαμένη «περιουσία»: Πώς ο Κέμπα Γουόκερ κοστολογείται οκτώ φορές πάνω από τον Μάικ Τζέιμς; (video)

Κάθε καλάθι και μία χαμένη «περιουσία»: Πώς ο Κέμπα Γουόκερ κοστολογείται οκτώ φορές πάνω από τον Μάικ Τζέιμς; (video)

Ο Κέμπα Γουόκερ είναι η απόδειξη ότι οι παίκτες από το NBA δεν φέρνουν πάντα την… άνοιξη στην EuroLeague με τις απολαβές του σίγουρα να μην ανταποκρίνονται στις εμφανίσεις του «ρίχνοντας» πολύ τον… Μάικ Τζέιμς.

Η Μονακό δεν κατάφερε να περάσει στο Final Four αφού αποκλείστηκε από τη Φενέρμπαχτσε στο πέμπτο παιχνίδι της μεταξύ τους σειράς Play Offs της EuroLeague στο Πριγκιπάτο.

Έτσι η τουρκική ομάδα έγραψε ιστορία ως ο μοναδικός σύλλογος που καταφέρνει να σπάσει έδρα στο Game 5 αφήνοντας εκτός διεκδίκησης τους Μονεγάσκους του πρώτου σκόρερ της λίγκας, Μάικ Τζέιμς.

Αν παρατηρήσει κανείς τα στατιστικά της ομάδας του Μόντε Κάρλο θα προσέξει πως το φετινό νέο απόκτημα της ομάδας που προκάλεσε αναστάτωση στην off season και ακούει στο όνομα «Κέμπα Γουόκερ» δε μπόρεσε να συνδράμει ούτε στο ελάχιστο στην προσπάθεια της Μονακό να διεκδικήσει το πολυπόθητο εισιτήριο για το Final Four.

Συγκεκριμένα ο πρώην All Star δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο στα Play Offs, ενώ και η γενικότερη πορεία του την φετινή σεζόν δεν κατάφερε να πείσει. Έχοντας συμμετάσχει σε 26 από τα 34 ματς ο μέσος όρος του ανά παιχνίδι φτάνει τους 4.4 πόντους, 1.4 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ με καλύτερή του εμφάνιση (13 πόντοι) αυτή κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR την 15η αγωνιστική στο Πριγκιπάτο, όπου η Μονακό ηττήθηκε μετά το buzzer beater του Μάριους Γκριγκόνις (90-91).

Οι αριθμοί του, λοιπόν, δεν ανταποκρίνονται ούτε στις απαιτήσεις που είχαν πιάσει… ταβάνι, όταν ακούστηκε πως θα διασχίσει τον Ατλαντικό για να έρθει στην Ευρώπη, ούτε σε σχέση με τον… παχυλό μισθό του. Μάλιστα, οι αποδοχές του απέχουν μερικές χιλιάδες μόνο από αυτές του Μάικ Τζέιμς αγγίζοντας σχεδόν τα δύο εκατομμύρια με την διαφορά στην απόδοση των δύο παικτών να είναι χαώδης.

Ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην EuroLeague ολοκλήρωσε την φετινή σεζόν με 17.9 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 5.1 ασίστ σπάζοντας το ρεκόρ του Βασίλη Σπανούλη κι έβαλε ψηλά τον πήχη για τον MVP αυτής της χρονιάς.

Αν συγκρίνουμε τους δύο αυτούς παίκτες σε σχέση με τις οικονομικές τους απολαβές θα δούμε κάτι αξιοπερίεργο. Αρχικά, ο Κέμπα Γουόκερ με κάτι λιγότερο από δύο εκατομμύρια μισθό έχει αγωνιστεί μόλις 286 λεπτά με κάθε λεπτό συμμετοχής του να του φουσκώνει τον λογαριασμό τραπέζης σχεδόν επτά χιλιάδες. Αν το πάμε και ανά πόντο που σκοράρει τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοκαριστικά με τον Αμερικανό γκαρντ να λαμβάνει κάτι λιγότερο από 17 χιλιάδες ευρώ ανά πόντο, έχοντας σημειώσει μόλις 115 συνολικά στην πρώτη του σεζόν.

Αντιθέτως, η διαφορά είναι τεράστια σε σχέση με τα νούμερα του Μάικ Τζέιμς. Ο σταρ της Μονακό έχει αγωνιστεί φέτος 1235 λεπτά συνολικά και λαμβάνει δύο εκατομμύρια τον χρόνο, άρα για κάθε λεπτό που πατάει στο παρκέ παίρνει 1.600 ευρώ. Με 700 πόντους και στα 39 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος, ο Τζέιμς βλέπει να προστίθενται στον λογαριασμό του 2.800 ευρώ για κάθε πόντο που σκοράρει.

image-409303-crop700x700.jpg

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι συνηθίζεται να ξοδεύονται πολλά χρήματα για την απόκτηση NBAers που όμως δε μπορούν να αποδώσουν με τον τρόπο που πρέπει μη μπορώντας να «δικαιολογήσουν» τα υπέρογκα συμβόλαια που υπογράφουν.

Αυτό φάνηκε και από το πρόσφατο παράδειγμα της Μπαρτσελόνα που οι πρωταγωνιστές της είναι παίκτες με χρόνια εμπειρίας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, όπως ο Ρίκι Ρούμπιο, ο Τζαμπάρι Πάρκερ και ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ, αλλά τα βρήκε… σκούρα απέναντι στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Σαφώς υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, όπως είναι η περίπτωση του Κέντρικ Ναν που στον Παναθηναϊκό AKTOR βγάζει… μάτια δίνοντας αξία σε κάθε ευρώ που μπαίνει στον λογαριασμό του και βέβαια παίζουν ρόλο και οι συνθήκες. Ο Ναν ήταν διψασμένος για παιχνίδι, ενώ για παράδειγμα ο Γουόκερ έχει υποστεί τόσους τραυματισμούς, που για μερικούς θα σήμαινε το τέλος της καριέρας τους, οπότε σίγουρα κάθε περίπτωση είναι εντελώς διαφορετική.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0