Basket Talk

Οι Λέικερς θέλουν «εκδίκηση», αλλά πρέπει να περάσουν μέσα από τον… τοίχο των Νάγκετς! (video)

Οι Λέικερς θέλουν «εκδίκηση», αλλά πρέπει να περάσουν μέσα από τον… τοίχο των Νάγκετς! (video)

Οι Λέικερς βρίσκουν μόνιμα... τοίχο απέναντι στους Νάγκετς. Ο Γιόκιτς έχει το στέμμα, και δεν τον νοιάζει καθόλου ποιος λέγεται «βασιλιάς». Ο Μάρεϊ... μυρίζει αίμα όταν τους βρίσκει απέναντί του, και ο Ντέιβις έχει μπροστά του μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του. Όπως τελείωσαν τα Play Offs της Δύσης πέρυσι, έτσι ξεκινούν και πάλι!

Ντένβερ Νάγκετς και Λος Άντζελες Λέικερς ετοιμάζονται να... διασταυρώσουν τα ξίφη τους, σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν στον πρώτο γύρο των Play Offs του NBA.

Ένα ζευγάρι που αποτελεί το rematch των περσινών τελικών της Δύσης, ενώ κυριαρχεί η «κόντρα» δύο εκ των ισχυρότερων διδύμων στον πλανήτη.

Η αλήθεια όσον αφορά την περσινή σειρά, είναι διττή. Από τη μία οι Νάγκετς ήταν ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα, και η πρόκρισή τους ήταν αναπόφευκτη και απόλυτα δίκαιη. Από την άλλη, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως η «σκούπα» με 4-0, είναι αρκετά πλασματική, σε σχέση με την εικόνα των αγώνων. Τρία εκ των τεσσάρων παιχνιδιών, κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη ή ίση των 6 πόντων, με τη μέση διαφορά των νικών των Νάγκετς να ανέρχεται στους 6 ακριβώς!

Οι Νάγκετς εκμεταλλεύτηκαν τόσο την ασύλληπτη αποτελεσματικότητα των Γιόκιτς και Μάρεϊ σε clutch καταστάσεις, αλλά και την κούραση των Λέικερς και κυρίως των σούπερ-σταρ τους (ΛεΜπρόν-Ντέιβις), από την υπερπροσπάθεια που είχαν καταβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα, για να φτάσουν ως τους τελικούς της Περιφέρειας.

Από την άλλη, είναι ενδεικτικό της κυριαρχίας των Νάγκετς, το γεγονός πως αυτήν τη στιγμή τρέχουν ένα σερί οκτώ νικών απέναντι στους Λέικερς, το οποίο κρατά από τις 10 Ιανουαρίου του 2023, με την τελευταία νίκη των «Λιμνανθρώπων» να χάνεται στις 17 Δεκεμβρίου του 2022! Η «φούσκα» του Ορλάντο το 2020 και η εντυπωσιακή πρόκριση των Λέικερς, μοιάζει και είναι πολύ μακρινή, με τα δεδομένα να έχουν αλλάξει άρδην από τότε.

Εμβαθύνοντας στην περσινή σειρά των τελικών της Δύσης, αξίζει να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των δύο «φανταχτερών» διδύμων των ομάδων, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πως η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των Νάγκετς.

 

Νίκολα Γιόκιτς

Τζαμάλ Μάρεϊ

Πόντοι

27.8

32.5

Ριμπάουντ

14.5

6.3

Ασίστ

11.8

5.3

Ποσοστό Εντός Παιδιάς

51%

53%

Λάθη

3.8

1.8

Από όπου και να το πιάσει κανείς, οι αριθμοί των δύο σούπερ σταρ των Νάγκετς είναι… εκτός λογικής, με τον συνδυασμό της αποτελεσματικότητας στο σκοράρισμα (ευστοχία πάνω από 50%) και τη δημιουργία (αναλογία ασίστ/λαθών γύρω στο 3/1), να είναι ασύλληπτος!

Αντίθετα, ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις είχαν τις εκλάμψεις τους, αλλά και μια σχετική αστάθεια και στις δύο πλευρές του παρκέ.

 

ΛεΜπρόν Τζέιμς

Άντονι Ντέιβις

Πόντοι

27.8

26.7

Ριμπάουντ

9.5

14

Ασίστ

10

2.3

Ποσοστό Εντός Παιδιάς

52%

49%

Λάθη

2.3

1.5

Ο ΛεΜπρόν ανέλαβε τεράστιο φορτίο στη δημιουργία, το οποίο έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία (9.5 ασίστ/2.3 λάθη). Το γεγονός αυτό, όμως, σε συνδυασμό με την πολύ physical άμυνα του Άαρον Γκόρντον, τον εξάντλησαν εμφανώς, με αποτέλεσμα να να έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στη διάρκεια των αγώνων, και κυρίως να μην είναι αυτός που μπορεί στο αμυντικό κομμάτι.

Οι Νάγκετς έχουν τον καθοριστικό πέρσι Κάλντγουελ Πόουπ, ενώ και ο Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ θα πάρει ακόμα περισσότερες ευθύνες, σε ένα rotation που θα κλείσει ασφυκτικά.

Το ίδιο ισχύει και για τους Λέικερς, οι οποίοι έχουν δύο παίκτες που εν πολλοίς θα καθορίσουν τη μοίρα τους (πλην της δεδομένης σταθεράς του Ριβς).

Ο ένας είναι ο Ρούι Χατσιμούρα, ο οποίος πραγματοποίησε εκπληκτική σειρά πέρσι, όντας τρομερά εύστοχος από όλες τις αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα λειτούργησε πάρα πολύ συχνά ως ο κύριος αμυντικός του Γιόκιτς, φυσικά με μόνιμες βοήθειες.

Ο άλλος, που αποτελεί πολύ ιδιαίτερο «κεφάλαιο» για τη σειρά, είναι ο Ντ’ Άντζελο Ράσελ. Αν δεν τον θυμάται κάποιος στην περσινή σειρά, είναι επειδή ήταν «άφαντος». Η παντελής αδυναμία του να σταθεί αμυντικά απέναντι στον Μάρεϊ, με την ταυτόχρονη αναποτελεσματικότητά του στην επίθεση, ανάγκασαν τον Χαμ να τον χρησιμοποιήσει για 23 περίπου λεπτά ανά αγώνα, και για μόλις 34 συνολικά στα δύο τελευταία παιχνίδια (Game 3 και 4)! Φέτος, ο Ράσελ παρουσιάζει τον καλύτερο εαυτό του, παίζοντας με άλλη ψυχολογία.

Μια σύγκριση των φετινών του αριθμών, σε σχέση με αυτούς της σειράς εκείνης, όσο κι αν τα δείγματα είναι για πολλούς λόγους δυσανάλογα μεταξύ τους, προκαλεί «σοκ»:

 

Τελικοί Δύσης (2022-23)

Κανονική Περίοδος (2023-24)

Πόντοι

6.3

18.6

Ασίστ

3.5

6.3

Ποσοστό  (3π.)

13%

41.5%

Λάθη

1.5

2.1

Από τη μία, ο Ράσελ δεν γίνεται να εμφανιστεί χειρότερος από πέρυσι, από την άλλη όμως, για να μην «πονέσουν» οι δεδομένες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην άμυνα, πρέπει να κρατήσει ψηλά την παραγωγικότητα και την ευστοχία του στην επίθεση.

Με όλα αυτά μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα του επερχόμενου matchup, που θα κρίνει πάρα πολλά τόσο όσον αφορά το rivalry των δύο ομάδων, το οποίο προς το παρόν ανήκει εμφατικά στους Νάγκετς, όσο και στα Play Offs της Δυτικής Περιφέρειας.

Πριν λίγες μέρες, ο Τζαμάλ Μάρεϊ, χωρίς καν να γνωρίζει τον αντίπαλο του στα Play Offs, πήρε θέση θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, και να διεκδικήσει τον σεβασμό που αναλογεί στον ίδιο και τον Νίκολα Γιόκιτς ως δίδυμο:

«Θεωρώ πως είμαστε το καλύτερο δίδυμο στο NBA. Απλά κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε μεγαλύτερες αγορές. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον ΛεΜπρόν και τον Ντέιβις στο Λος Άντζελες, για το τι κάνουν ο Λίλαρντ και ο Γιάννης στο Μιλγουόκι, ή ο Ντόνσιτς με τον Ίρβινγκ στο Ντάλας. Αν, όμως, μιλάμε, για το ποιοι μπορούν να φέρουν τη δουλειά εις πέρας, και να παίξουν καλύτερα ο ένας με τον άλλον, και ο ένας για τον άλλον, εγώ και ο Γιόκιτς είμαστε αδιαμφισβήτητα το νούμερο 1».

ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις, ίσως να μην έχουν ξανά την ευκαιρία να μπουν μαζί, υγιείς και ετοιμοπόλεμοι, στη «μάχη» των Play Offs. Έχουν μια τελευταία λέξη να πουν, ή Γιόκιτς και Μάρεϊ θα συνεχίσουν να… ψάχνουν αντίπαλο;

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0