Basket Talk

Το Κλίπερς – Μάβερικς ετοιμάζεται να γίνει… τριλογία και ο Ντόντσιτς πρέπει να πάρει την εκδίκησή του! (video)

Το Κλίπερς – Μάβερικς ετοιμάζεται να γίνει… τριλογία και ο Ντόντσιτς πρέπει να πάρει την εκδίκησή του! (video)

Το ματσάρισμα των Λος Άντζελες Κλίπερς με τους Ντάλας Μάβερικς είναι αναμφίβολα από τα πιο ενδιαφέροντα στα φετινά Play Offs του NBA. Υπάρχει η προϊστορία, υπάρχει ανταγωνισμός και φυσικά πρωταγωνιστούν μερικοί από τους μεγαλύτερους αστέρες. Μήπως ήρθε η σειρά του Λούκα Ντόντσιτς να μην αφήσει να… τριτώσει το κακό;

Την Κυριακή (21/04) θα σηκωθεί η αυλαία στο συναπάντημα, που περιμένουν άπαντες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Οι Λος Άντζελες Κλίπερς θα υποδεχθούν τους Ντάλας Μάβερικς για τον πρώτο γύρο των Play Offs του NBA. Βέβαια κι άλλες σειρές θα ξεκινήσουν μέσα στο σαββατοκύριακο, αλλά η συγκεκριμένη έχει το περισσότερο ενδιαφέρον και δικαίως δεδομένης της προϊστορίας των δύο ομάδων.

Luka_Doncic_and_Kawhi_Leonard_041224.jpeg

Μέσα σε διάστημα μόλις πέντε ετών οι Κλίπερς και οι Μάβερικς θα συναντηθούν για τρίτη φορά στον πρώτο γύρο με την ομάδα του Λος Άντζελες να έχει καταφέρει να φύγει με τη νίκη στις προηγούμενες δύο «μάχες» (2020, 2021). Αυτές οι «μάχες» βέβαια, είναι δύσκολο να ξεχαστούν εξαιτίας των πρωταγωνιστών, που δεν ήταν άλλοι από τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Καουάι Λέοναρντ.

Σαφώς τα ρόστερ έχουν υποστεί αλλαγές, όμως τα βασικά πρόσωπα είναι εκεί κι έχουν πλαισιωθεί από κατάλληλους συμπαίκτες ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη την φετινή σεζόν. Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στους Κλίπερς είναι η προσθήκη του Τζέιμς Χάρντεν, του τρίτου σταρ που έλειπε το 2021, που με την παρουσία του στο παρκέ η ομάδα του Λος Άντζελες έμοιαζε ανίκητη.

Los Angeles Clippers' James Harden, left, pressures Dallas Mavericks' Luka Doncic during the first half of an NBA basketball game Saturday, Nov. 25, 2023, in Los Angeles. (AP Photo/Jae C. Hong)

Βέβαια και οι Μάβερικς χαίρουν μίας ισάξιας προσθήκης και συγκεκριμένα εκείνης του Κάιρι Ίρβινγκ ήδη από την περασμένη σεζόν, που φέτος δείχνει να «δένει» και με την υπόλοιπη ομάδα χαρίζοντάς μας απίθανα στιγμιότυπα.

H πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες σε αυτή τη φάση των Play Offs ήταν το 2020 σε μία σειρά που έχει μείνει σε πολλούς ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη τους. Καταρχάς, αναφερόμαστε στην φούσκα του Ορλάντο που είχε δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19. Ήταν η πρώτη σειρά που συμμετείχε ο Λούκα Ντόντσιτς στην καριέρα του και ίσως εκείνη που τον μετέτρεψε σε Λούκα «Μάτζικ». Με μέσο όρο 31 πόντους, 9.8 ριμπάουντ και 8.7 ασίστ ανά παιχνίδι, αλλά και την αξέχαστη εμφάνισή του στο τέταρτο ματς της σειράς, όπου σημείωσε triple double 43 πόντων, 17 ριμπάουντ και 13 ασίστ μαζί με το… τρελό buzzer beater και game winner του ισοφαρίζοντας την σειρά, ήταν αδύνατο να μην είχε όλα τα βλέμματα στραμμένα πάνω του.

Ωστόσο, οι Κλίπερς «καθάρισαν» την υπόθεση πρόκριση με νίκη στα επόμενα δύο παιχνίδια που ακολούθησαν με τον Λέοναρντ να έχει μέσο όρο ανά παιχνίδι double double 32 πόντων και 10 ριμπάουντ. Βέβαια, στον επόμενο γύρο πέταξαν μέσα από τα χέρια τους το προβάδισμα (3-1) που κρατούσαν κόντρα στους Νάγκετς σηματοδοτώντας έτσι και το τέλος της θητείας του Ντοκ Ρίβερς στον πάγκο της ομάδας.

Την επόμενη χρονιά στην προκαθορισμένη τους συνάντηση, ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε η σειρά δεν μπορούσε να προδιαθέσει κανέναν για το πώς θα λήξει. Οι Μάβερικς έσπασαν δύο φορές την έδρα των Κλίπερς και πήραν προβάδισμα 2-0, όμως η ομάδα του Λος Άντζελες ισοφάρισε απαντώντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μέσα στο Ντάλας. Χρειάστηκαν 7 αναμετρήσεις για να κριθεί ο νικητής και ο Σλοβένος σταρ ήταν ξεκάθαρα ο πρωταγωνιστής της σειράς σημειώνοντας 46 πόντους και μοιράζοντας 14 ασίστ στο Game 7 χωρίς να μπορέσει όμως να χαρίσει την πρόκριση στην ομάδα του. Για άλλη μια φορά, όμως, ο καλύτερος two-way player, ο Καουάι Λέοναρντ, πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με μέσο όρο 32.1 πόντους, 7.9 ριμπάουντ και 2.3 κλεψίματα ανά αγώνα με στατιστικά 70/50/100 στα τελευταία δύο ματς, έδωσε τη νίκη στους Κλίπερς.

Σαφώς και πέρα από τις καταπληκτικές εμφανίσεις δεν γίνεται να ξεχαστούν και οι… βεντέτες, όπως εκείνη του Μάρκους Μόρρις με τον Λούκα Ντόντσιτς ή η αντίστοιχη του υποψήφιου MVP με τον Ίβιτσα Ζούμπατς. Μπορεί ο πρώτος να μην αγωνίζεται πλέον για τους Κλίπερς, όμως ο Κροάτης σέντερ θα τον… περιμένει σίγουρα.



Τα πράγματα πάντως θα είναι πολύ διαφορετικά σε αυτή την τρίτη συνάντησή τους. Για τους Κλίπερς τα πάντα γυρίζουν γύρω από την αγωνιστική κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο Καουάι Λέοναρντ μιας και έχει να αγωνιστεί από τις 31 Μαρτίου και είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να ενισχύσει την ομάδα του στην πρώτη αναμέτρηση της σειράς.

Από την άλλη, ο Ντόντσιτς μπορεί να πει εύκολα κανείς, πως ξέρει όσο κανείς άλλος τους Κλίπερς στη φάση των Play Offs, μιας και είναι η ομάδα κόντρα στην οποία έχει παίξει σχεδόν τα μισά του παιχνίδια (13 από τα 28 συνολικά) και παρέα με τον Κάιρι Ίρβινγκ συνθέτουν ένα δίδυμο που σπέρνει τον… τρόμο στο παρκέ.

Το 2-1 υπέρ τω Κλίπερς στην φετινή κανονική περίοδο μικρή σημασία έχει, αφού όλοι γνωρίζουν πως από τα Play Offs κι έπειτα οι ομάδες αλλάζουν τρόπο προσέγγισης των παιχνιδιών τους. Πάντως το Ντάλας φαίνεται να βρίσκεται σε καλό φεγγάρι έχοντας κλείσει με 23 νίκες στα τελευταία 30 παιχνίδια της regular season και με τον Λούκα Ντόντσιτς να κάνει τα… μαγικά του και να βρίσκεται μια «ανάσα» από το βραβείο του MVP για πρώτη φορά στην καριέρα του, φαντάζει η ιδανική συνθήκη για να πάρουν το… αίμα τους πίσω οι Μάβερικς για τις προηγούμενες δύο σειρές. Ίδωμεν…

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0