Basket Talk

Το BN Sports «απονέμει» τα βραβεία της κανονικής περιόδου της EuroLeague! (video)

Το BN Sports «απονέμει» τα βραβεία της κανονικής περιόδου της EuroLeague! (video)

Μπορεί κάποιος να στερήσει από τον Μάικ Τζέιμς το βραβείο του MVP; Είναι ο Εργκίν Αταμάν ο προπονητής της χρονιάς; Ποιος διεκδικεί, μαζί με τον Τζέριαν Γκραντ, το βραβείο του καλύτερου αμυντικού; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, επιχειρήσαμε να απαντήσουμε.

Μια κανονική περίοδος γεμάτη απίθανες, έως και ιστορικές στιγμές και σπουδαίους πρωταγωνιστές έφτασε στο τέλος της στην EuroLeague. Πριν λοιπόν, η ένταση… χτυπήσει κόκκινο στα καθοριστικά παιχνίδια που έπονται, έχουμε την ευκαρία να κάνουμε ένα ευχάριστο διάλειμμα, δίνοντας τα βραβεία της διοργάνωσης (και κάποια ακόμη «αυτοσχέδια»), σε όσους παίκτες θεωρούμε πως θα τα κατακτήσουν.


MVP: Μάικ Τζέιμς

Όπως όλα δείχνουν, ήρθε η ώρα του Αμερικανού «θρύλου» της EuroLeague, να φορέσει ένα από τα «στέμματα» που του λείπουν, ξεκινώντας από το συγκεκριμένο βραβείο.

Πρώτος σε αξιολόγηση (20.1), σε μια απόλυτα πετυχημένη σεζόν σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, στην οποία έγινε και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης.. Η ελαφριά πτώση του στην τελική ευθεία της σεζόν ίσως έβαλε στην κουβέντα παίκτες όπως ο Λεσόρ και ο Μπόλντγουιν (και Λάρκιν που όμως έμεινε εκτός playoffs), όμως δύσκολα ο Τζέιμς δε θα είναι ο MVP της διοργάνωσης. Βέβαια, οφείλουμε να θυμίσουμε τη συνήθεια της EuroLeague, να δίνει το βραβείο σε παίκτες που προκρίνονται στο Final 4, επομένως σε πρακτικό επίπεδο τα πάντα παραμένουν ανοιχτά.

Καλύτερη πεντάδα: Μάικ Τζέιμς, Σέιν Λάρκιν, Γουέιντ Μπάλντγουιν, Τορνίκε Σενγκέλια, Ματίας Λεσόρ

Μια πολύ δυνατή πεντάδα, που απαιτεί όμως κάποιες διευκρινίσεις. Πρώτον, περιλαμβάνει τρία γκαρντ, καθώς κανένα «τριάρι» δεν έφτασε καν κοντά στην απόδοση αυτών των τριών, ενώ και η EuroLeague δεν είναι αυστηρή στις θέσεις των παικτών στην καλύτερη πεντάδα. Επιπλέον, ο Σενγκέλια παίζει το ματς της χρονιάς με αντίπαλο τον Μονέκε, και ενδεχομένως να χάσει τη θέση του από τον Νιγηριανό, αν η Μπασκόνια βρεθεί στα playoffs αντί της Βίρτους. Χεζόνια και Μούσα, αποτελούν επίσης λογικές επιλογές για κάποια από τις θέσεις 2-4, ενώ αξίζει ιδιαίτερη μνεία και ο Νάιτζελ Χέις-Ντέιβις, για κάποια από τις θέσεις των φόργουορντ. Στη θέση του σέντερ, Βέσελι, Νίμπο και Φαλ είναι ίσως οι κυριότεροι ανταγωνιστές του Λεσόρ, χωρίς να είναι εύκολο να εντοπίσουμε τρόπο να τους δούμε πάνω από τον Γάλλο.



Προπονητής της χρονιάς: Εργκίν Αταμάν

Ο «αναμορφωτής» του Παναθηναϊκού, δικαιούται και με τον παραπάνω αυτόν τον τίτλο. Ο ανταγωνισμός, βέβαια, είναι ισχυρός, με όλους τους προπονητές των κορυφαίων ομάδων να τον «κοντράρουν». Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στον Όντεντ Κάτας, που κράτησε τη Μακάμπι σε αυτά τα επίπεδα, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετώπισε όλη τη χρονιά.
αταμαν.jpg


Ρούκι της Χρονιάς: Κόντι Μίλερ-Μακιντάιρ

Η πιο εύκολη «απονομή», έστω κι αν δεν υπάρχει στην EuroLeague, αφορά στον Κόντι Μίλερ Μακιντάιρ. Η Μπασκόνια είναι ο «παράδεισος» των πόιντ-γκαρντ, και ο πολιτογραφημένος Βούλγαρος το εκμεταλλεύτηκε στο μέγιστο βαθμό, με τρομερές στατιστικές επιδόσεις (9.2 πόντοι, 4.2 ριμπάουντ, 7.2 ασίστ). Από κοντά και ο Κέντρικ Ναν, με μόνο μειονέκτημα τα λιγότερα ματς που έχει παίξει, και λίγα ακόμα που χρειάστηκε για να προσαρμοστεί, όταν ξεκίνησε να αγωνίζεται. Από τους υπόλοιπους rookie, ξεχώρισε μάλλον ο Σιλβέιν Φρανσίσκο, με τη μετάβαση από το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη στην Μπάγερν του Πάμπλο Λάσο και την EuroLeague, να είναι αρκετά ομαλή για αυτόν. 

Rising Star: Ματέο Σπανιόλο

Ο Ματέο Σπανιόλο, αν και έχασε αρκετά παιχνίδια στη σεζόν, μοιάζει απίθανο να απειληθεί για το βραβείο αυτό. Ννάτζι, Βούκσεβιτς και Καλίφα Ντιόπ ίσως να ήταν τρεις παίκτες ικανοί να τον «κοντράρουν», εφόσον έπαιζαν περισσότερο (ο τελευταίος ήταν μόνιμα τραυματίας), ενώ παίκτες όπως οι Στραζέλ και Γιάκκοβ, δε βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Καλύτερος αμυντικός: Τζον Μπράουν

Για πολλούς -ειδικά στην Ελλάδα- φαβορί ίσως είναι ο Τζέριαν Γκραντ, παρ’ όλα αυτά η «απονομή» στον Τζον Μπράουν, γίνεται ως ανταμοιβή για όλα αυτά τα χρόνια, στα οποία ανελλιπώς αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς. Ταβάρες και Γουόκαπ, οι δύο περσινοί διεκδικητές, δε βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, επομένως πιθανότατα θα δούμε νέα πρόσωπα να διεκδικούν αυτό το βραβείο.

Πιο βελτιωμένος παίκτης: Τσίμα Μονέκε

Από πλευράς αριθμών, η επιλογή του Τσίμα Μονέκε για το βραβείο αυτό, που δε δίνεται βέβαια στην EuroLeague, είναι ακλόνητη. Τζοέλ Μπολομπόι και Άλεκ Πίτερς, πάντως, ακολουθούν από κοντά, αλλά ο Νιγηριανός έγινε από 12ος παίκτης στη Μονακό, απόλυτος πρωταγωνιστής στην Μπασκόνια.

 
PIR (2022-23)
PIR (2023-24)
Τσίμα Μονέκε
4.6
18.3
Άλεκ Πίτερς
4.5
14.7
Τζοέλ Μπολομπόι
5.4
14.6



Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0