Basket Talk

Δέκα ομάδες – 11 νίκες απόσταση: Είναι η Δύση η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στην ιστορία του ΝΒΑ;

Δέκα ομάδες – 11 νίκες απόσταση: Είναι η Δύση η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στην ιστορία του ΝΒΑ;

Οι αριθμοί δείχνουν πως η Δύση αποτελεί μια από τις πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες που έχουμε δει στο NBA. Πότε εμφανίστηκε ξανά μια τέτοια εικόνα, και ποιος είναι ο ρόλος του play-in tournament στη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης;

Η κανονική περίοδος του NBA ολοκληρώνεται, με 15 παιχνίδια σε δυόμισι ώρες, που θα κρίνουν την κατάταξη των ομάδων και την εικόνα των play-in και των Playoffs. Αυτό, όμως που είναι ήδη δεδομένο, και δεν περιμένουμε την τελευταία μέρα για να το επιβεβαιώσουμε, είναι πως η Δύση αποτελεί μια από τις πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες όλων των εποχών.

Ένα από τα πιο ασφαλή κριτήρια για να διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο, είναι η βαθμολογική απόσταση των ομάδων. Η πρώτη, λοιπόν αυτήν τη στιγμή, έχει 56 νίκες και 25 ήττες, στην τριπλή ισοβαθμία μεταξύ Θάντερ, Τίμπεργουλβς και Νάγκετς, και η δέκατη 45 νίκες και 36 ήττες, στην ισοβαθμία ανάμεσα σε Γουόριορς και Κινγκς!

Υπάρχει μόνο μια περίπτωση, από τη σεζόν 1970-71 και έπειτα, όπου οι δέκα πρώτες ομάδες μιας περιφέρειας «χωρίζονταν» από λιγότερες νίκες, και είναι η Ανατολή της σεζόν 2021-22. Τότε, οι πρωτοπόροι Μαϊάμι Χιτ είχαν ρεκόρ 53-29, και οι Χοκς με τους Χόρνετς, που ισοβαθμούσαν στις θέσεις 9-10, είχαν 43-39! Μια ματιά, βέβαια, στο επίπεδο των ομάδων της φετινής Δύσης, ίσως προσδίδει μια μεγαλύτερη δυναμική στη δική της υπόθεση.

Αξίζει να παρατηρήσουμε πως και οι δύο περιπτώσεις αφορούν την τετραετία στην οποία διεξάγεται το play-in tournament, επομένως δύσκολα αποτελεί σύμπτωση ότι βλέπουμε πάλι δέκα ομάδες να παλεύουν μέχρι το τέλος.

Στο παλαιότερο format της οκτάδας των Playoffs, υπήρχαν περιφέρειες στις οποίες οι οκτώ ομάδες μπορεί να απείχαν ακόμα και επτά νίκες μεταξύ τους (στη Δύση τις σεζόν 2007-08 και 2009-10), αλλά ποτέ ξανά δέκα ομάδες δεν έχουν βρεθεί τόσο κοντά.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0