Basket Talk

Οι... πύργοι και οι στρατιώτες του Γκριμάου απειλούν τον «βασιλιά» Μπαρτζώκα: Ποιος θα κάνει το ματ; (video)

Οι... πύργοι και οι στρατιώτες του Γκριμάου απειλούν τον «βασιλιά» Μπαρτζώκα: Ποιος θα κάνει το ματ; (video)

Αν ο Μπαρτζώκας είναι ο «βασιλιάς» του Ολυμπιακού, ο Γκριμάου θα προσπαθήσει να τον… καταποντίσει για να δικαιώσει το έργο του στην Μπαρτσελόνα. Ποια είναι τα στοιχεία της επιτυχίας των φετινών «Μπλαουγκράνα», και που θα στηριχθούν για να συνεχίσουν να πληγώνουν τους «ερυθρόλευκους»;

 

Η Μπαρτσελόνα θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα playoffs της EuroLeague. Οι «ερυθρόλευκοι» θα βιώσουν μια πρωτόγνωρη συνθήκη, καθώς με το νέο format της EuroLeague από τη σεζόν 2016-17, θα δώσουν για πρώτη φορά σειρά playoffs με μειονέκτημα έδρας. Απέναντι, μάλιστα, στην ομάδα που μοιράστηκε με την Φενέρμπαχτσε το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ στην κανονική περίοδο (15-2). Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα βρει μπροστά του μια ομάδα, κόντρα στην οποία ενδέχεται να έχει ένα επιπλέον κίνητρο, λόγω της αντιμετώπισης που έχαιρε στο χρονικό διάστημα που βρέθηκε στο «τιμόνι» της (2016-17).

Πέρα από όλα αυτά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στα αγωνιστικά στοιχεία του συγκεκριμένου ζευγαριού, και στα «ατού» της Μπαρτσελόνα, τα οποία πρέπει να περιορίσει ο Ολυμπιακός.

Αρχικά, οφείλουμε να θυμηθούμε πως η Μπαρτσελόνα αποτελεί μια από τις τρεις ομάδες, μαζί με τις Ρεάλ και Μπασκόνια, που νίκησαν τον Ολυμπιακό δύο φορές στην κανονική διάρκεια της EuroLeague.

Το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής στο ΣΕΦ αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα καλύτερα της σεζόν για τους «Μπλαουγκράνα», οι οποίοι βρήκαν έναν Ολυμπιακό με την ψυχολογία στα ύψη, από το διπλό της πρεμιέρας στο ΟΑΚΑ, και τον «βραχυκύκλωσαν» σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η Μπαρτσελόνα ήταν εκπληκτικά εύστοχη από την περιφέρεια (15/26 τρίποντα), με τους Αμπρίνες και Λαπροβίτολα να «πυροβολούν», και τον Γιοκουμπάιτις να κάνει το ματς… της χρονιάς για τον ίδιο, πληγώνοντας τον Ολυμπιακό σε κρίσιμες στιγμές. Αντίθετα, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν πολύ άστοχη από μακριά (7/25), με τα σουτ της όμως να γίνονται με πολύ χειρότερες προϋποθέσεις, από ότι αυτά της Μπαρτσελόνα. Ο Ολυμπιακός, μάλιστα είχε ηττηθεί, περιορίζοντας το δίδυμο των Βέσελι και Ερνανγκόμεθ μόλις στους 8 πόντους αθροιστικά.

Στο δεύτερο παιχνίδι του «Παλάου» για την 20η αγωνιστική, η εικόνα δεν ήταν πολύ διαφορετική, με την Μπαρτσελόνα να πηγαίνει ακόμα ένα βήμα πιο πέρα την επιθετική της παραγωγικότητα, και να βρίσκει πολλούς πρωταγωνιστές (Πάρκερ, Ερνανγκόμεθ, Σατοράνσκι, Κάλινιτς). Η ομάδα του Γκριμάου πλήγωσε ανεπανόρθωτα τον Ολυμπιακό στο «ζωγραφιστό», όπου η αμυντική του εικόνα δεν ήταν καλή. Κι αυτό γιατί έπαιξε την αγαπημένη του άμυνα αλλαγών σε όλο σχεδόν το παιχνίδι, αλλά με τρόπο πολύ διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Η Μπαρτσελόνα, εν τη απουσία τότε και του Λαπροβίτολα, δεν είχε τρόπο να επιτεθεί με ντρίμπλα, επομένως περνούσε ασταμάτητα την μπάλα στους ψηλούς της, με τον Βέσελι ειδικά, να έχει τρομερή έφεση, στο να πάρει τη σωστή θέση, και στη συνέχεια να λάβει τη σωστή απόφαση, είτε εκτελώντας είτε δημιουργώντας. Ταυτόχρονα, οι γκαρντ των «ερυθρολεύκων» , και κυρίως οι Γκος και Κάνααν, πραγματοποιούσαν πολύ αναιμική προσπάθεια στο να παίξουν άμυνα από μπροστά. Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ολυμπιακός υπέστη δυσθεώρητη ζημιά και στον τομέα των ριμπάουντ, με την Μπαρτσελόνα να μαζεύει 22 επιθετικά, ένα λιγότερο από τα συνολικά δικά του(23)!

Αυτά όσον αφορά το match-up των δύο ομάδων, που έδειξε να ευνοεί την Μπαρτσελόνα στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου. Ποια είναι όμως, τα γενικότερα χαρακτηριστικά της φετινής Μπαρτσελόνα του Γκριμάου;

Δεν αποτελεί κάποια τρομερή ανακάλυψη, ο ισχυρισμός πως το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα στηρίζεται εν πολλοίς στο πανίσχυρο δίδυμο ψηλών που έχτισε το καλοκαίρι. Πολύ καιρό πριν είχαμε παρατηρήσει τον ασύλληπτο ρυθμό με τον οποίο... παράγουν αριθμούς, ο Γιαν Βέσελι και ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ. Βέβαια, δεν μπορεί παρά να προκαλεί κάποια εντύπωση, ο αρκετά χαμηλός χρόνος συμμετοχής του Ισπανού. Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη σύγκριση των στατιστικών των δύο παικτών:

 

Γιαν Βέσελι

Γουίλι Ερνανγκόμεθ

Λεπτά συμμετοχής

21:36

16:13

Πόντοι

12.9

11.1

Ριμπάουντ

4.4

4.9

Αξιολόγηση

16.2

13.3


Ακόμα πιο αντιπροσωπευτικά συμπεράσματα, για το πόσο παραγωγικοί είναι, μας δίνει η στατιστική τους εικόνα, ανά 40 λεπτά συμμετοχής:

 

Γιαν Βέσελι

Γουίλι Ερνανγκόμεθ

Πόντοι

23.8

27.4

Ριμπάουντ

8.2

12.1

Αξιολόγηση

29.9

32.4


Τα  νούμερα είναι πραγματικά εκπληκτικά, με τον Ερνανγκόμεθ, σε αυτήν την άτυπη στατιστική κατηγορία, να είναι δεύτερος σε πόντους, και πρώτος σε ριμπάουντ και αξιολόγηση σε ολόκληρη την EuroLeague!

Η επιρροή τους αποδεικνύεται και από ορισμένα προηγμένα στατιστικά. Συγκεκριμένα, η Μπαρτσελόνα είναι η ομάδα που παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό των προσπαθειών της από το «ζωγραφιστό», με 28%. Το αντίστοιχο ποσοστό σε προσπάθειες κάτω από το καλάθι, βρίσκεται στο 12%, μόλις στη 12η θέση της EuroLeague (πηγή: hackastat.eu). Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στον Γιαν Βέσελι, ο οποίος καταφέρνει να έχει αυτά τα ποσοστά ευστοχίας (64.2% 2π.), με την πλειονότητα των προσπάθειών του να είναι σουτ μέσης απόστασης, ακατόρθωτα για τους περισσότερους πρωτοκλασάτους ψηλούς της EuroLeague.

Βέβαια, οι δύο ψηλοί δε θα μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικοί, αν δεν είχαν τα κατάλληλα κομμάτια να τους πλαισιώνουν. Σατοράνσκι και Λαπροβίτολα συνθέτουν ένα απόλυτα συμπληρωματικό δίδυμο στα γκαρντ. Ο Τσέχος είναι ο «κουμανταδόρος», υπεύθυνος εν πολλοίς για τη ροή της επίθεσης, αλλά και ο παίκτης που μαζί με τον Κάλινιτς, αναλαμβάνουν τις πιο απαιτητικές αμυντικές αποστολές στην περιφέρεια. Ο Λαπροβίτολα, από την άλλη, είναι αυτός που δίνει περισσότερο από κάθε άλλον το στοιχείο του απρόβλεπτου στην ομάδα. Ο Αργεντινός ξεκίνησε «καυτός» τη σεζόν, αλλά στη συνέχεια είχε ορισμένα σκαμπανεβάσματα, με τη φυσική του κατάσταση να μην είναι η ιδανική σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Επομένως, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τους Καταλανούς το να παρουσιάσει την καλύτερη εκδοχή του απέναντι στον Ολυμπιακό. Στην απειλή από την περιφέρεια έρχεται να τον συμπληρώσει ιδανικά ο Αμπρίνες, ένας από τους καλύτερους σουτέρ ρυθμού στην Ευρώπη, ενώ ο σπουδαίος Ρίκι Ρούμπιο, δεν έχει καταφέρει να γίνει καθοριστικός παράγοντας.

Η θέση «4», μετά από το πρώτο στάδιο της σεζόν, στο οποίο ο Τζαμπάρι Πάρκερ σκόρπισε ενθουσιασμό, δείχνει να εξελίσσεται στην πιο αδύναμη της Μπαρτσελόνα, με τον Αμερικανό να έχει χάσει μεγάλο μέρος του μομέντουμ του, και την ομάδα να του «ζητάει» να λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά ως spot-shooter, ενώ και οι εναλλακτικές πίσω του (Ντα Σίλβα, Πάρα) δύσκολα θα διαδραματίσουν ρόλο σε τόσο μεγάλα παιχνίδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ματς της Μπαρτσελόνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, για την 31η αγωνιστική, όπου ο Αταμάν αποφάσισε να... αγνοήσει επιδεικτικά τα αντίπαλα τεσσάρια και να ρισκάρει το σουτ τους.

Αυτή είναι μια πρώτη ανάγνωση ενός ζευγαριού, που εκτός απροόπτου θα μας προσφέρει συγκλονιστικές μάχες μέχρι… τελικής πτώσεως. Ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη την μυθική μεταξύ τους σειρά, την τελευταία φορά που συναντήθηκαν σε αυτήν τη φάση της διοργάνωσης, εννιά χρόνια πριν (2015), με το «έπος» που υπέγραψε ο Γιώργος Πρίντεζης, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα λιγότερο.


Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0