Basket Talk

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 84-81 (παρ.): Έκανε τη σπίθα... φλόγα ο Κάνααν, «έκαψε» τον Σάρας και έφερε την Μπαρτσελόνα! (video)

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 84-81 (παρ.): Έκανε τη σπίθα... φλόγα ο Κάνααν, «έκαψε» τον Σάρας και έφερε την Μπαρτσελόνα! (video)
Ένας απίθανος Αϊζάια Κάνααν, τόσο στην έναρξη όσο και στο φινάλε, πήρε τον Ολυμπιακό από το χέρι, έστειλε τη Φενέρμπαχτσε στο... καναβάτσο στην παράταση και χάρισε τη νίκη (12/04, 84-81) και την πέμπτη θέση στους Πειραιώτες! Σειρά Play Offs με την Μπαρτσελόνα για τους «ερυθρόλευκους», που θα παλέψουν για μία θέση στο Final 4 της EuroLeague, με μειονέκτημα έδρας.

Ασύλληπτο ματς από τον Αϊζάια Κάνααν! Ο Αμερικανός γκαρντ τα έκανε όλα σωστά, «μίλησε» στην αρχή και στο τέλος, για να χαρίσει τη νίκη στον Ολυμπιακό, στο «θρίλερ» κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ (12/04, 84-81), για την 34η αγωνιστική της EuroLeague!

Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκληρώνουν έτσι την φετινή regular season στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας και πηγαίνουν πάνω στην Μπαρτσελόνα, για μία σειρά Play Offs με μειονέκτημα έδρας, με φόντο μία θέση στο Final 4 του Βερολίνου!

Στους 27 πόντους σταμάτησε να γράφει το «κοντέρ» για τον Κάνααν, που είχε 5/7 τρίποντα, σε μία μυθική βραδιά! Τον ακολούθησε ο Σακίλ ΜακΚίσικ, με 12, που ήταν ιδιαιτέρως κομβικός στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού.

Το ματς

Ο Ολυμπιακός μπήκε κάπως… μουδιασμένα στο παρκέ, παρά το γεγονός ότι «άνοιξε» το σκορ με εύστοχο λέι απ του Κώστα Παπανικολάου. Η Φενέρ έβρισκε εύκολα λύσεις στην επίθεση, έτρεξε ένα σερί 11-0 και μόλις στο 3ο λεπτό, κατάφερε να «αγχώσει» τους Πειραιώτες.

Κάπου εκεί, ο Κάνααν βρήκε τη… σπίθα που χρειαζόταν. Και όπως είναι γνωστό, μια σπίθα αρκεί για να πάρει «φωτιά»! Με τρία διαδοχικά τρίποντα έφερε τη διαφορά στους τρεις, για να ακολουθήσει ο Λουκ Σίκμα με άνετο λέι απ και να μειώσει στην ελάχιστη τιμή (13-14, στο 8’).

Ο Μπιμπέροβιτς απάντησε με πέντε σερί πόντους, αλλά ο «Ησαΐας» ήθελε να πει την τελευταία λέξη της πρώτης περιόδου και το έκανε! Buzzer-beater τρίποντο και το παιχνίδι στα ίσα (19-19)!

Με δίποντο του Γκος στο 12’, ο Ολυμπιακός πήρε ξανά «κεφάλι» στο σκορ, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του αγώνα. Κάτι που έδωσε ώθηση στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά και στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που επέστρεψε στα παρκέ, έπειτα από δύο μήνες απουσίας, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του.

Ο Σέρβος «συνδέθηκε» απευθείας με το καλάθι, βάζοντας μάλιστα πέντε πόντους, για να γράψει το 36-31, στο 1,5 λεπτό πριν την ανάπαυλα. Ο Χέιζ-Ντέιβις μπορεί να μείωσε στο καλάθι με τρεις διαδοχικούς πόντους στα 5’’ για το τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου, όμως όπως έχει αποδείξει ξανά, ο χρόνος ήταν κάτι παραπάνω από αρκετός για τον ΜακΚίσικ, ώστε να διασχίσει το γήπεδο και να στείλει τους «ερυθρόλευκους» στα αποδυτήρια με το σκορ στο 38-34!

Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ήταν «νωθρό» για τον Ολυμπιακό, με τη Φενέρ να το εκμεταλλεύεται, για να περάσει μπροστά μετά από ώρα, με καλάθι του Τάιλερ Ντόρσεϊ (40-41 στο 25’). Από εκεί και πέρα, το σκορ εναλλασσόταν συνεχώς, με τους δύο «μονομάχους» να βρίσκουν τις λύσεις προς το αντίπαλο καλάθι.

Ο Σίκμα με τρίποντο έδωσε ξανά προβάδισμα, για να τον διαδεχθεί ο Κάνααν με σουτ δύο πόντων και να χαρίσει «αέρα» πέντε πόντων στον Ολυμπιακό (51-46 στο 28’). Παρ’ όλα αυτά, δεν μπόρεσε να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, ο Γουίλμπεκιν νίκησε τον χρόνο στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, σκοράροντας για τρεις, και έφερε τη Φενέρ σε απόσταση «βολής».

Από εκεί που σταμάτησε, συνέχισε η τουρκική ομάδα και στην έναρξη του τελευταίου μέρους, καθώς ο Γιώργος Παπαγιάννης με καλάθι και φάουλ τής έδωσε προβάδισμα με 53-55. Μάλιστα, θα ανέβαζε τη διαφορά ακόμα και στο +5, με τον Γουίλμπεκιν να ευστοχεί σε τρεις βολές για το 53-58 στο 32’.

ΜακΚίσικ και Φαλ «ξύπνησαν» τους Πειραιώτες για το 58-58, ενώ ο Λαρεντζάκης πήρε τη σκυτάλη με γκολ-φάουλ στα 6’26’’ για το φινάλε, για να δώσει ξανά το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους» (61-60). Ο Γκος βρήκε στόχο πίσω από τη γραμμή του τριπόντου για το 64-60, αλλά Σανλί και Χέιζ-Ντέιβις έφεραν την ισορροπία (64-64) στα 3’15’’ για το τέλος.

Ο τελευταίος μάλιστα «χτύπησε» και με τρίποντο, αλλά και δίποντο στη συνέχεια, για το 65-69 στο 1,5 λεπτό! Εκεί όμως, ο κομβικός στα τελευταία λεπτά ΜακΚίσικ, πέτυχε γκολ-φάουλ για το 68-69, με τον Γκος να ισοφαρίζει στα 38'' σε 69-69, που έμεινε ως το τέλος και έστειλε τις δύο ομάδες στην παράταση! 

Ο Γκούντουριτς «κουβαλούσε» τη Φενέρ στην έναρξη του έξτρα πενταλέπτου, ο Φαλ και ο Πανανικολάου είχαν τις λύσεις για τους Πειραιώτες, αλλά ο Καλάθης διατήρησε την ομάδα του μπροστά και ο Γκούντουριτς την έφερε στο +5 (73-78), στα 1'56'', πριν από την εκπνοή. 

Τότε, ο Κάνααν πήρε το... όπλο του, σκόραρε για τρεις και ευστόχησε σε δύο βολές για να φέρει το ματς στα ίσα (78-78) στα 53''! Η Φενέρ έκανε λάθος στην επίθεση που ακολούθησε και ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ξανά εκεί για τον Ολυμπιακό, που με τέσσερις διαδοχικούς πόντους έκρινε την αναμέτρηση, χαρίζοντας μία σπουδαία νίκη στους Πειραιώτες.

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 38-34, 53-52, 69-69 (κ.δ.), 84-81

Τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0