Basket Talk

Βόννη - Ουνικάχα: Το υψηλό εμπόδιο του Περιστερίου και το… σχεδόν ανυπέρβλητο του Προμηθέα! (video)

Βόννη - Ουνικάχα: Το υψηλό εμπόδιο του Περιστερίου και το… σχεδόν ανυπέρβλητο του Προμηθέα! (video)

Περιστέρι και Προμηθέας κυνηγούν το όνειρο του Final-4 του Basketball Champions League. Για να τα καταφέρουν, όμως πρέπει να αποκλείσουν την κάτοχο της διοργάνωσης, και τη δεύτερη ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος!

Η ευρωπαϊκή πορεία Περιστερίου και Προμηθέα είναι ήδη επιτυχημένη και με το παραπάνω. Χωρίς άγχος και πίεση, ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν στο Final 8 ομάδες που μοιάζουν ανώτερες, αλλά ειδικά η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη, μπορεί να ελπίζει στην έκπληξη σε ένα νοκ-άουτ ζευγάρι αγώνων.

Η Βόννη μπορεί να αποτελεί την περσινή πρωταθλήτρια της διοργάνωσης, αλλά πρόκειται για μια τελείως διαφορετική ομάδα. Έχουμε ήδη δει τον τρόπο με τον οποίο... ολόκληρη η ομάδα «μετακόμισε» στο Παρίσι, για λογαριασμό της ταχύτατα ανερχόμενης Παρί. Παρ’ όλα αυτά, έχει καταφέρει να διατηρηθεί και φέτος σε υψηλό επίπεδο.

Προπονητής της είναι ο Ρόελ Μουρς. Ο 45χρονος Βέλγος ξεκίνησε από την πατρίδα του και τους Άντβερπ Τζάιαντς την πορεία του ως πρώτος προπονητής (2015-2019). Το 2016 και το 2019 είχε αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς στο Βέλγιο, αλλά το μεγαλύτερο παράσημό του, είναι η πορεία των Άντβερπ Τζάιαντς μέχρι το Final 4 του BCL το 2019, που του είχε και το βραβείο του κορυφαίου προπονητή της διοργάνωσης.

Το πιο... βαρύ αγωνιστικό της χαρτί αυτήν τη στιγμή είναι μάλλον ο 23χρονος Καναδός ψηλός Τζον Κένεντι, που έχει «εκτοξεύσει» τους αριθμούς του στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ο καλύτερος επιθετικός της παίκτης είναι ο Γκλιν Γουότσον των 13 πόντων και των 2.9 ασίστ στο BCL, ο οποίος ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του καριέρα από το Λαύριο το 2019, ενώ καλύτερος δημιουργός είναι μακράν ο Νορβηγός Χάραλντ Φρέι, με 5,5 ασίστ ανά παιχνίδι.

Ο 24χρονος Καναδός Νόα Κίρκγουντ, έχει τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα, και ο λόγος είναι οι εκπληκτικές αμυντικές του ικανότητες, δίχως να εντυπωσιάζει με τα στατιστικά του.

Η Βόννη είναι μια ομάδα λιγότερα ταλαντούχα από πέρσι, αλλά εξαιρετικά φορμαρισμένη μέσα στο 2024 και είναι το φαβορί της αναμέτρησης με το Περιστέρι, χωρίς όμως να «τρομάζει».

Αντίθετα, η Ουνικάχα φαντάζει ως ένας… τρομακτικός αντίπαλος αυτήν τη στιγμή, όσο και αν τα νοκ-άουτ παιχνίδια πάντα αφήνουν περιθώρια εκπλήξεων. Η ομάδα του Άιμπον Ναβάρο, για την ποιότητα και την πορεία του οποίου μας είχε μιλήσει και ο Άρης Λυκογιάννης, είναι δεύτερη στη βαθμολογία του ισπανικού πρωταθλήματος, πάνω από την Μπαρτσελόνα και πίσω από τη Ρεάλ, ενώ στο BCL αποτελεί το φαβορί της διοργάνωσης.

Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Κέντρικ Πέρι, είναι ο καλύτερος παίκτης της φετινής ομάδας, με 11.7 πόντους και 4.6 ασίστ στο BCL, ενώ ο πρώην του Λαυρίου, Τάισον Κάρτερ (10.8 πόντοι) και ο Ντίλαν Οσετκόφσκι (10.7 πόντοι, αλλά με 38.3% εντός πεδιάς), είναι οι άλλοι που σκοράρουν διψήφιο αριθμό πόντων. Γουίλ Τόμας και Νιχάντ Τζέντοβιτς προσθέτουν ανεκτίμητη εμπειρία και ποιότητα, έχοντας φάει... με το κουτάλι τα ευρωπαϊκά γήπεδα, ενώ ο «πολεμιστής»  Αλμπέρτο Ντίαθ αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση παίκτη, όπως έχει δείξει και με την Εθνική Ισπανίας, με προσφορά που δεν αποτυπώνεται πάντα στους αριθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως κανείς παίκτης της ισπανικής ομάδας δεν ξεπερνάει τα 21 λεπτά συμμετοχής, πράγμα που οφείλεται στην πολυφωνία, στη μεγάλη ενέργεια με την οποία παίζει, αλλά και στο ότι σε πολλά ματς «καθαρίζει» εύκολα, ανοίγοντας το rotation. Επιπλέον, η Ουνικάχα είναι η ομάδα με το καλύτερο defensive rating στο BCL. Όλα αυτά καταδεικνύουν την πληρότητα και την ποιότητα των Ισπανών, που μαζί με το μεγάλο κίνητρο της κατάκτησης του τίτλου, τους καθιστούν έναν τρομερά δύσκολο αντίπαλο για τον Προμηθέα του Ηλία Παπαθεοδώρου.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0