Basket Talk

Ο «νόμος» του 5/5 δίνει το πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό: Έχει ξαναγίνει με Τζέιμς και τώρα μπορεί με Ναν! (video)

Ο «νόμος» του 5/5 δίνει το πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό: Έχει ξαναγίνει με Τζέιμς και τώρα μπορεί με Ναν! (video)

Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως, όταν ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να… κλειδώσει μια θέση στην τετράδα για να διασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας, το καταφέρνει. Μάλιστα, η εμφάνιση του Κέντρικ Ναν αποτελεί σημαντικό οιωνό, ενώ φέρνει και θύμησες από τον Μάικ Τζέιμς ντυμένο στα «πράσινα».

Μετά την εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό στο κατάμεστο ΣΕΦ στα πλαίσια της 29ης αγωνιστικής της EuroLeague, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έδωσε το… σύνθημα στην ομάδα ζητώντας να κάνει το απόλυτο 5/5 στις αναμετρήσεις που ακολουθούσαν μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή regular season.

6168603.jpg

Οι παίκτες του «Τριφυλλιού» πήραν με αυστηρή σοβαρότητα τα λόγια του ισχυρού άντρα της «πράσινης» ΚΑΕ, είπαν «say no more» και βρίσκονται σε εξαιρετικό δρόμο για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία του.

Το πρώτο βήμα για τον Παναθηναϊκό έγινε με τη νίκη κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στην Σερβία, συνεχίστηκε με το εντός έδρας θετικό αποτέλεσμα απέναντι στη Μπαρτσελόνα και μάλιστα με ανατροπή και ολοκληρώθηκε με την εκτός έδρας νίκη επί της Βίρτους Μπολόνια που λίγο έλειψε να τον… πληγώσει.

Σεζόν 2023-24

Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός

76-89

30η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα

89-81

31η αγωνιστική

Βίρτους Μπολόνια - Παναθηναϊκός

79-81

32η αγωνιστική

Δύο παιχνίδια απομένουν για να ολοκληρώσει την κανονική περίοδο με 5/5 η ομάδα του Εργκίν Αταμάν και να τερματίσει στην τετράδα που θα του δώσει και το πλεονέκτημα έδρας στα Play Offs. Μάλιστα, η βαρυσήμαντη νίκη απέναντι στους «Μπλαουγκράνα» έβαλε τους «πράσινους» σε… τροχιά δεύτερης θέσης κάτι διόλου απίθανο, αν καταφέρουν να κάνουν πράξη και τα επόμενα δύο θετικά αποτελέσματα.

Ο Παναθηναϊκός έχει εξάλλου την παράδοση με το μέρος του. Τις τελευταίες φορές που χρειάστηκε να «κλειδώσει» το πλεονέκτημα έδρας έκανε το απόλυτο 5/5 στις τελευταίες αγωνιστικές της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, αυτό συνέβη τις σεζόν 2016-17 και 2017-18, όπου το «Τριφύλλι» τερμάτισε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με τον κόουτς Πασκουάλ στον πάγκο του.

Την πρώτη φορά οι «πράσινοι» πέρασαν τα εμπόδια των Ρεάλ Μαδρίτης, Αρμάνι Μιλάνο, Μπασκόνια, ΤΣΣΚΑ, αλλά λύγισαν και… σκουπίστηκαν στα Play Offs από την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 3-0.

Σεζόν 2016-17

Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης

88-82

26η αγωνιστική

Παναθηναϊκός – Αρμάνι Μιλάνο

74-61

27η αγωνιστική

Μπασκόνια - Παναθηναϊκός

63-72

28η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ

85-80

29η αγωνιστική

Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός

61-81

30η αγωνιστική

Ωστόσο, η σεζόν 2017-18 στα πέντε τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου παρουσιάζει περισσότερες ομοιότητες με την φετινή χρονιά. Ο Παναθηναϊκός έριξε στο… καναβάτσο τις Ουνικάχα Μάλαγα, Ερυθρό Αστέρα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Βαλένθια και Αρμάνι Μιλάνο και στην επόμενη φάση συνάντησε τη «βασίλισσα», Ρεάλ Μαδρίτης από την οποία και αποκλείστηκε μετά από 4 ματς (3-1).

Σεζόν 2017-18

Ουνικάχα Μάλαγα – Παναθηναϊκός

79-90

26η αγωνιστική

Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας

91-71

27η αγωνιστική

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παναθηναϊκός

75-76

28η αγωνιστική

Παναθηναϊκός - Βαλένθια

75-56

29η αγωνιστική

Αρμάνι Μιλάνο – Παναθηναϊκός

95-96

30η αγωνιστική

Η βασική, όμως, ομοιότητα παρατηρείται στην regular season. Συγκεκριμένα, στις τελευταίες 5 αγωνιστικές που ήταν must win για τον Παναθηναϊκό, ο τρόπος που επήλθε η νίκη σε δύο παιχνίδια θυμίζει πολύ τον τρόπο με τον οποίο έφυγε νικήτρια η ομάδα του Εργκίν Αταμάν από τη Μπολόνια απέναντι στη Βίρτους (29/03, 79-81). Το buzzer beater δύο πόντων του Κέντρικ Ναν φέρνει θύμησες από τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της EuroLeague και άλλοτε σταρ του Παναθηναϊκού, που δεν είναι άλλος από τον Μάικ Τζέιμς.

Συγκεκριμένα, ο Τζέιμς ήταν εκείνος που έκρινε στα τελευταία δευτερόλεπτα την αναμέτρηση με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στην 28η αγωνιστική με σουτ δύο πόντων για το 75-76, ενώ το ίδιο επανέλαβε και στην 30η και τελευταία απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο για το 95-96.

Αυτό δείχνει περίτρανα πως το «κρύο αίμα» των Αμερικανών είναι εκείνο που τους καθοδηγεί και τους κάνει να μην τρέφουν τον παραμικρό φόβο παίρνοντας πάνω τους την ευθύνη για τα κρίσιμα σουτ, όταν χρειάζεται. Τζέιμς και Ναν αποτελούν παίκτες που και 0 πόντους να έχουν σε ένα ματς, θα έχουν τα… κότσια να πάρουν το τελευταίο καθοριστικό σουτ με την σιγουριά πως θα ευστοχήσουν. Αυτή είναι η μπασκετική τους παιδεία και τόσο σίγουροι είναι για τον εαυτό τους.

Εξάλλου από τη μία έχουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague και με τη… βούλα πλέον, ενώ από την άλλη ίσως τον καλύτερο επιθετικό παίκτη της διοργάνωσης, όπως ο ίδιος δήλωσε με περίσσια αυτοπεποίθηση για τον εαυτό του.

Βέβαια δεν καυχιέται μόνος του, αφού πήρε την επιβεβαίωση από τον Μάικ Τζέιμς μετά το χθεσινό (29/03) φοβερό παιχνίδι του, με τον σταρ της Μονακό να πλέκει το…. εγκώμιο του πρώην NBAer λέγοντας: «είχε πει πως ήταν ο καλύτερος επιθετικός παίκτης», ως μια ένδειξη αλληλοσεβασμού και αναγνώρισης του ταλέντου ανάμεσα σε δύο κορυφαίους του είδους.

Ευτυχία Οικονομίδου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0