Basket Talk

Οι «κρυφοί» πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκού: Μπαλτσερόφσκι, Μωραΐτης και Σαμοντούροφ είχαν κρατήσει... ζωντανή τη 2η θέση από τον Νοέμβριο! (video)

Οι «κρυφοί» πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκού: Μπαλτσερόφσκι, Μωραΐτης και Σαμοντούροφ είχαν κρατήσει... ζωντανή τη 2η θέση από τον Νοέμβριο! (video)

Ο Παναθηναϊκός νίκησε την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, κάλυψε τη διαφορά του πρώτου ματς και είναι το απόλυτο «αφεντικό» για την κατάκτηση της 2ης θέσης, κάτι το οποίο το οφείλει - και - στην εμφάνιση των Μπαλτσερόφσκι, Μωραΐτη και Σαμοντούροφ στη Βαρκελώνη!

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από το -16 απέναντι στην Μπαρτσελόνα και... έπνιξε τους Καταλανούς στο «καυτό» ΟΑΚΑ, για να ανέβει στο 20-11 και στην 2η θέση της βαθμολογίας της EuroLeague.

Οι «πράσινοι» νίκησαν με 89-81 την ομάδα του Ρότζερ Γκριμάου, ισοφαρίζοντας και την διαφορά του πρώτου ματς και με αυτό τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός έγινε το απόλυτο «αφεντικό» για την κατάκτηση της 2ης θέσης, η οποία θα ανεβάσει κατακόρυφα τις πιθανότητές του, για την είσοδο στο Final-4 του Βερολίνου.

Κι όμως, το γεγονός πως οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν, «πάλευαν» - πέρα από τη νίκη και - για τη διαφορά, το βράδυ της Παρασκευής (22/03), το οφείλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, σε τρεις παίκτες, οι οποίοι δεν έχουν βασικό ρόλο στο ροτέισον.

Ο λόγος για τους Όλεκ Μπαλτσερόφσκι, Δημήτρη Μωραϊτη και Αλέξανδρο Σαμοντούροφ, οι οποίοι είχαν αγωνιστεί στην τέταρτη περίοδο της εκτός έδρας αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα (3 Νοεμβρίου 2023) και είχαν κατορθώσει να συμμαζέψουν την κατάσταση.

Το ρολόι ήταν στο 32’ και η τιμή της διαφοράς υπέρ των Καταλανών, είχε εκτοξευθεί στο +28 (75-47 με καλάθι του Μπριθουέλα). Όλα έδειχναν πως οι φιλοξενούμενοι δεν θα αποφύγουν τη συντριβή, όμως από εκείνο το σημείο και μέχρι τη λήξη, το «τριφύλλι» έτρεξε ένα επιμέρους 25-5, με τους προαναφερθέντες να πετυχαίνουν μαζί 18 πόντους από τους 25 του «τριφυλλιού» και να δίνουν και την... ψυχή τους στην άμυνα.

Έτσι, το εν λόγω παιχνίδι έληξε 80-72 και τότε φαινόταν απλώς πως ο Παναθηναϊκός «έσωσε τα προσχήματα», την ίδια στιγμή που για πολλούς φάνταζε... ουτοπική - εκείνη την εποχή - μία πιθανή ισοβαθμία με την ομάδα της Βαρκελώνης στο φινάλε της κανονικής διάρκειας.


Λίγους μήνες αργότερα και όλα αυτά διαψεύστηκαν. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του την τελευταία 10ετία και με σταθερά βήματα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο.

Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός κάλυψε τη διαφορά με την Μπαρτσελόνα, έχοντας «σωθεί» - όπως επισημάνθηκε - από την τριάδα, Μπαλτσερόφσκι - Μωραΐτης - Σαμοντούροφ.

Με 12 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Πολωνός ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού στο Palau Blaugrana, με τους Μωραΐτη και Σαμοντούροφ, να προσθέτουν 5 και 3 πόντους αντίστοιχα, στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Το... σίριαλ των φετινών αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα και ο τρόπος που αυτές εξελίχθηκαν, είναι πιθανότατα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που εξηγεί τον λόγο, για τον οποίο οι ομάδες δεν θα πρέπει ποτέ να παρατούν μία αναμέτρηση όταν χάνουν με μεγάλη διαφορά ή να εφησυχάζουν, όταν έχουν σαφές προβάδισμα.  

Γιώργος Καπουκάκης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0